Egy madridi este Londonban – FIFA-gála visszatekintés

Az idei FIFA-gála ismét gyümölcsöző volt a Real Madrid számára, hiszen rengeteg jelöléssel és számos győztessel büszkélkedhet a habfehér alakulat.

A legjobb edzőnek járó díj döntősei között ott volt a Real Madridot sorozatban harmadszor Bajnokok Ligája-győzelemre vezető Zinédine Zidane, ám a szavazatok alapján végül egy másik francia szakember, Didier Deschamps örülhetett, aki az aktuális világbajnok trénereként vette át a díjat. A harmadik döntős egyébként a horvátokat világbajnoki döntőig juttató Zlatko Dalić volt.

A legjobb kapusnak járó díjat is kiosztották az este folyamán, ebben a kategóriában is volt madridi érintettség, hiszen Thibaut Courtois lett az év kapusa. A madridi hálóőr Hugo Llorist és Kasper Schmeichelt előzte meg a szavazáson, ahol a FIFA által kiválasztott korábbi kapusok és támadók hozták meg a döntést.

Courtois idén nyáron az oroszországi világbajnokságon megnyerte az Aranykesztyűt, miután csodás teljesítményt nyújtott a bronzérmes Belgium színeiben. Ez egyébként hazája eddigi legjobb teljesítménye volt a vb-k történetében.

„Az Aranykesztyű után most ezt a díjat is megnyertem. Teljesen le vagyok nyűgözve, szeretném megköszönni a csapattársaimnak a Chelsea-ben, a Real Madridban és a válogatottban, a családomnak, a barátaimnak, akik mindig ott voltak nekem, a jó és rossz időkben egyaránt. Mindenkinek hatalmas köszönet” – mondta a belga hálóőr.

A FIFPro World11 2018, vagyis 2018 álomcsapata négy jelenlegi és egy, a szavazás szempontjából releváns időszakban még Real Madrid-játékost is felsorakoztatott. Sergio Ramos, Marcelo, Raphaël Varane és Luka Modrić mellett Cristiano Ronaldo is bekerült a legjobbak közé, bár utóbbi játékos nem jelent meg a gálán.

Sergio Ramos kilencedik alkalommal került be az álomcsapatba, 2008, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 és 2017 után volt ott ismét a védelemben. Marcelo 2012, 2015, 2016 és 2017 után ötödször állhatott fel a FIFPro díjátadó dobogójára, Luka Modrić pedig sorozatban negyedszer csatlakozott hozzá. Varane első alkalommal kapta meg ezt az elismerést. Az álomcsapat többi tagja: David De Gea, Dani Alves, N'Golo Kanté, Eden Hazard, Lionel Messi, Kylian Mbappé és Cristiano Ronaldo.

„Ez a díj az áldozatok, erőfeszítés, elszántság és a családtól távol töltött órák elismerése. Az ilyen díjak miatt megéri minden egyes nap keményen harcolni. A családomnak ajánlom, akik elviselnek engem, és a csapattársaimnak, akik lehetővé tették, hogy itt lehessek és élvezhessem ezt a napot. Csodás este volt, ahol a Madrid ismét kiemelkedett és megmutatta, hogy nagyon jó munkát végzünk a klubnál. A díjainkat a szurkolóinknak ajánljuk” – mondta a Real Madrid első számú kapitánya, Sergio Ramos.

„Örülök Modrić győzelmének. Olyan érzés, mintha én magam nyertem volna meg a díjat. Nagyon elégedett vagyok, ő egy különleges játékos, a Real Madrid számára egy nagyon fontos időszakban sikerült letennie a névjegyét” – méltatta csapattársát és barátját a spanyol védő.

 „Nagyon örülök a díjamnak, a csapattársaim díjainak és Modrić győzelmének. Csodás szezonja volt, remek srác és kiváló csapattárs. A csapattársak és az edzőim végig mellettem álltak, csak megköszönni tudom nekik.” – mondta Marcelo.

„A kulcs az, hogy a negatív kritikákat el kell engedni, a dicséretektől pedig nem szabad elszállni. Végezni kell a munkánkat, boldognak kell lenni és ki kell élvezni minden pillanatot. Szinte mindenkinek tetszik a játékstílusom, szóval nincs okom másra, mint hogy boldog legyek” – folytatta a brazil.

„Amikor debütáltam, tudtam, hogy ez egy mese kezdete, de nem tudtam, hogy milyen irányba halad majd a történet. Most már tudom, hogy egy nagyon jó sztori lett belőle és büszke vagyok arra, hogy 18 évesen debütálhattam a Real Madridban” – emlékezett vissza Marcelo az első madridi pillanataira.

Természetesen Varane sem maradt szó nélkül, aki annak ellenére, hogy első egyéni elismerését vehette át az este folyamán, a tőle megszokott higgadtsággal és profizmussal csinálta végig az estét.

„Hatalmas megtiszteltetés ez, nagyon boldog vagyok, hiszen az első, és reméljük nem az utolsó egyéni díjamat vehettem át ma este. Ez az elismerés a Real Madridnál és a francia válogatottban nyújtott teljesítményemért. Remélem, hogy sok olyan évem lesz még, mint az előző. Ezek a srácok a barátaim, ez pedig egy egyéni díj, de már-már olyan, mintha a csapatnak járt volna. Nagyon örülök az ő sikerüknek is. Ebben most benne van egy élet kemény munkája és rengeteg áldozat. Ez a díj az életem során mutatott megfelelő hozzáállás és a rengeteg erőfeszítés elismerése” – kezdte mondandóját a fiatal francia védő.

„A világbajnoki cím és a vb álomcsapatába kerülés is fantasztikus, nincsenek szavak arra, amit egy ilyen nyár után érez az ember. Megnyertem azt a két legnagyszerűbb trófeát, amit futballista csak nyerhet. Ki akarom élvezni, mert ez fantasztikus. Köszönöm a francia válogatott és a Real Madrid szurkolóinak, akik mindig mögöttünk állnak. Elképzelni sem tudtam, hogy ilyen megtörténhet velem” – adott hangot örömének Varane.

A jövőre nézve is bíztatóan szólt, hiszen nem gondolja úgy, hogy ezzel felért a csúcsra és hátradőlhet: „Nem is tudom felfogni azt, ami épp történik velem, ezt a sok győzelmet. Mindig arra gondolok, hogy miként tudom segíteni a csapatot, mindig keményen kell dolgoznod. Ha lezárom a karrieremet, akkor visszatekintek mindenre, ami történt, minden győzelemre, de most csak arra gondolok, hogy még több címet nyerjek.”

„Luka egy különleges játékos. A labdakezelése és eleganciája lenyűgöző. A barátom és nagyon örülök, hogy megkapta ezt a díjat, mivel igazán megérdemli. Nagyszerű játékos, remek srác” – zárta gondolatait a francia világbajnok.

Az este legjobban várt díja azonban a FIFA „The Best” Év Férfi Játékosa díj volt, amelyet Mohamed Salah és Cristiano Ronaldo előtt Luka Modrić nyert meg. Ebben a kategóriát válogatottak edzői és kapitányai, újságírók és szurkolók szavazhattak.

Az előző idényben Modrić megnyerte a Bajnokok Ligáját, a klubvilágbajnokságot, az UEFA-szuperkupát és a spanyol szuperkupát a Real Madriddal, miközben ezüstérmet szerzett az oroszországi világbajnokságon, ahol a torna legjobb játékosának is őt választották. Emellett ő lett az UEFA Év Játékosa is, továbbá őt választották az előző idény legjobb középpályásának a Bajnokok Ligájában.

A horvát játékos először a két másik döntősnek gratulált: „Szeretnék gratulálni Salahnak és Cristianónak is, akiknek kiváló szezonjuk volt. Biztos vagyok benne, hogy később is harcban lesznek még ezért a díjért. Megtiszteltetés és nagyszerű érzés itt állni a trófeával a kezemben.”

„Szeretném megköszönni a klubomnak, a Real Madridnak és a szurkolóknak a szeretetet, a támogatást amit mindig megadnak nekem. Ez a díj a tiétek is. A madridi és a horvát csapattársaimnak, edzőimnek is ajánlom ezt a díjat: nélkületek ez nem sikerült volna. A családomnak is ajánlom, hiszen nélkületek nem lennék az, aki vagyok, mind emberi, mind szakmai szempontból. Ti vagytok a mindenem” – tette hozzá.

„Köszönöm a szurkolóknak a támogatást, amelyet minden egyes nap érzek. Rengeteget jelent ez számomra. Köszönöm azoknak is, akik rám szavaztak. Szeretném megemlíteni a példaképeimet Horvátországból, akik ott voltak Franciaországban 1998-ban. Ők inspiráltak engem, nekik is köszönhető, hogy valami különlegeset értünk el Oroszországban. Reméljük, hogy láthatunk majd egy olyan generációt a jövőben, akik legalább ilyen jók lesznek. Kemény munkával és hittel fel lehet érni a csúcsra, így kaphatjuk meg az ilyen díjakat” – zárta beszédét a FIFA „The Best” Év Férfi Játékosa díj győztese, Luka Modrić.

Forrás: fifa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK