Taktikai szemmel: Real Madrid – Roma (3-0)

Állandó rovatunk legújabb részében az idény első, Roma elleni BL-mérkőzését vesszük górcső alá.

Kezdők

Ezúttal Lopetegui úgy döntött, hogy az a Keylor Navas áll a kapuban, aki véleményem szerint a világ egyik leginkább alulértékeltebb kapusa, és most pár sor erősen szubjektív vélemény következik. Az utóbbi évek európai sikerei kapcsán mindenki Cristiano Ronaldóról, Gareth Bale ollózásáról vagy Ramos fejes góljairól beszél, de ez a Costa Rica-i srác olyan szinten védte ki az épp aktuális ellenfél szemét, hogy öröm volt nézni. Nagyon örülnék neki, ha sok futballista – szerte a világon – ellesne tőle pár dolgot elhivatottság, alázat és szerénység terén. A nyáron Courtois igazolása után sem csapta rá az ajtót a Madridra, hogy na, akkor ő elmegy olyan csapathoz, ahol szó nélkül kezdő lesz. Nem, ő inkább itt maradt küzdeni a saját – száz százalékig megérdemelt – helyéért a kezdőcsapatban, pedig nyílt titok, hogy Pérez nem a padra igazolta le a belgák klasszis kapusát.

A védelem a szokásos négyesben került fel a pályára, előttük ezúttal bekerült a csapatba Casemiro, aki a Bilbao ellen még csak a padon kezdte az összecsapást. Lépjen pályára a Real Madrid akármilyen összeállításban, a fontos meccseken nélküle nincs stabilitás, erről pár szóban később. Modrić és Kroos kezében továbbra is ott a karmesteri pálca, amit a meccsen többször kölcsönvett Isco is, hogy aztán egy sima győzelmet pakoljanak le az asztalra a Santiago Bernabéuban. A támadósor élén az ezúttal haloványabb Benzema kezdett, a jobb oldalon pedig Gareth Bale kapott lehetőséget.   

A középpályásjátéknak alapvetően az volt az alapja, hogy Kroos és Modrić is nagyobb szabadságot kapott azzal, hogy Casemiro ellátta a védekező feladatokat. A Bilbao ellen Kroos volt az, aki a védelmi vonalba is akár visszalépett a saját tizenhatosához, hogy felvegye a labdát és onnan szervezze a játékot. Azon a meccsen a középpályás védekezés nem igazán működött – Casemiro pályára lépéséig. Ezért volt elengedhetetlen az ő szerepeltetése a Roma elleni meccsen, ami alapjaiban teremtette meg a nagyobb szabadságot Modrićnak, de Iscónak is. A horvát egyre inkább visszanyeri azt a formáját, hogy egyetlen mozdulattal képes hülyét csinálni egész csapatrészekből, hogy aztán a legjobb ütemben teremtsen lehetőséget a csapat támadóinak, ezúttal 4 kulcspasszt osztott ki a mágus.

Kontroll

A 61 százalékos labdabirtoklás mondhatni már Lopetegui-sztenderd, nincs ezen semmi meglepő, mi, szurkolók is kezdünk hozzászokni. Az ilyen fölény persze lehet teljesen meddő, rengeteg olyan meccset láttunk már, ahol a labdatologatást nem követte semmi kreatív a támadó harmadban. Na, ez a Roma ellen sem így volt, de egyre olybá’ tűnik, hogy a Cristiano nélküli élet egyelőre tökéletesen működik, több játékos képes egyszerre felfelé húzni a csapat teljesítményét, látványos javulást elérve tavalyi formájukhoz képest. A Madrid összesen 30 kapura lövést mutatott be, ami brutális szám, főleg, ha hozzátesszük azt is, hogy a lövések fele az ellenfél büntetőterületén belülről jött.

A Roma habár gyengén kezdte a mérkőzést, főleg a második félidőben már nekik is akadtak lehetőségei. Marcelo oldaláról szokásosan több veszély jelentkezett, ezúttal Cengiz Ünder által, amikor hatalmas űrt hagyott maga mögött egy-egy alkalommal a brazil, középen viszont Ramos és Varane teljes felvigyázás alatt tartották Džekót. A 21 éves török játékos meglátásom szerint csapata egyik legjobbja volt, sebességével nagyobb bonyodalmakat is okozhatott volna, csak egyszerűen a Roma játéka csapatszinten ezt nem tette lehetővé, a kontrákat pedig egyedül nem tudta végigvinni, a madridi védők pedig megfelelő lefedettséget biztosítottak az esetlegesen fennmaradó szélsőhátvédeknek.

IscoDisco

A spanyol a mérkőzés legjobbja volt, azt a játékot hozta, amit mindenki elvár tőle. Habár a táblán balszélsőnek volt felrajzolva, ennél sokkal szabadabb szerepkört kapott Lopeteguitől, hasonlóan a Zidane-érához. Rendszeresen mélyen visszalépett a középpályára, hogy labdát kapjon, de ugyanilyen rendszeresen okozott zavart a Romának a jobb oldali half space levédekezése esetén. Isco a labda nélküli mozgásaival hatékonyan destabilizálta a Roma védekező alakzatát, gyors helyváltoztatásaival több alkalommal is gólhelyzetbe került, majd egy remek szabadrúgással kulcsfontosságú gólt szerzett az első félidő végén. A támadók közül 89 érintéssel és 74 passzal ő volt a legtöbbet játékban.

A másik oldalon Bale igyekezett a római védelmet megbontani, ami neki is többször sikerült, a kapura is többször veszélyes volt, kapufáig is eljutott. A csapatból ő próbálkozott a legtöbb kapura lövéssel – szám szerint 6-szor vette célba Olsen kapuját, és habár egy ideig az volt az érzése az embernek, hogy kevés volt a meccs előtti célzóvíz, Modrić parádés passza után egy kontrából úgy robogott el az olaszok védői mellett, hogy esélyt sem hagyott az ellenfélnek.

Alapvetően a Roma igyekezett megakadályozni a Real Madrid labdakihozatalait már a blancók térfelén, ám a labdabiztos középpálya, valamint Isco rendszeres visszább lépése alapjaiban teremtette meg a gyors támadásépítések hatékony opcióit. A szélsőhátvédek feladata ezúttal is az volt, hogy magasabban játszva teremtsenek lehetőséget Ramoséknak kijátszani a labdát. Ez tökéletesen működött a mérkőzésen, Carvajal és Marcelo is impresszív teljesítményt rakott le az asztalra, a két szélsőbekk szokásukhoz hűen több kulcspasszt osztott ki a társaknak.

A tékozló fiú

Mariano Díaz hivatalosan is, ellentmondást nem tűrően, hatalmas akaraterővel tért haza. Ilyen góllal debütálni a Bernabéuban…Én nem találom a szavakat, még most sem. Mindenesetre nagyon szeretném látni, hogy Benzemával egyenrangú partnerekként lesznek kezelve a szezon során, ugyanis a potenciál bőven megvan Marianóban, ezt bőven bizonyította a Lyonban is.

Habár egyelőre Lopetegui rotálási szándékaival még sok kérdés felmerül, az egyértelmű, hogy Ceballos állandó csere lesz a szezon során, a Roma ellen ezúttal játékperc nélkül maradó Lucas Vázquez csak epizódszerepeket kap egyelőre, bár formája ezúttal nem is feltétlen indokol többet. Az Isco-Asensio kettősből egyszerre csak egy kap lehetőséget a kezdőben az eddigiek alapján, kettejük között eddig jól meg vannak osztva a mérkőzések. Marianónak tehát velük kell megküzdenie a játékpercekért, az ugyanis csak hiú ábránd, hogy ezentúl a dominikai csatár lesz az állandó kezdő csatár poszton, mindenesetre ez több, mint jó kezdés volt az ahhoz vezető úton.

Mindent összevetve több, mint bíztató jeleket produkált a Lopetegui által irányított Real Madrid az első Bajnokok Ligája-mérkőzésen. A rendszer nagyon jól működött, élmény volt nézni a csapat játékát, rengeteg kialakított helyzet, mindezt egy magasan jegyzett klub ellen. Ha az új játékrendszer automatizmusai még jobban a fejekbe vésődnek, nagyon jó idénynek néz elébe a Real Madrid.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK