Egytől egyig: Real Madrid – Roma (3-0)

A királyi gárda győzelemmel kezdett a legrangosabb európai kupasorozatban. Lássuk a részleteket.

Csapatok

Real Madrid (8,5)
Én abszolút elégedett vagyok a látottakkal. Azért örültem nagyon Lopetegui érkezésének, mert tudtam, hogy egy olyan edzőről van szó, aki a labdabirtoklásra alapozza a filozófiáját. No nem arról van szó, hogy meddő mezőnyfölényről vagy egyoldalú statisztikai mutatókról álmodoztam gyerekként, de a modern futballban egy csapat csak akkor lehet hosszútávon sikeres, ha magabiztosan képes birtokolni a játékszert, és tudja is, hogy mit kezdjen vele. Valljuk be, Zidane irányítása alatt ez sokszor nem volt így, emlékezzünk csak, mikor heteken keresztül veszélytelennek sem nevezhető beadásokból és az ellenfél védelmének körbepasszolgatásából állt a „játék”. Most viszont erről szó sincs, mert a Lopetegui-féle csapatnak van egy saját, karakteres stílusa. Ez pedig látványos futballal párosul, a szurkolók legnagyobb örömére. És akkor is ezt írnám, ha egy fikarcnyi szerencsénk sem lett volna, és gól nélküli döntetlennel ér véget a találkozó. A mai meccs alapján pedig azt mondom, hogy a mester a védekezést is rendbe tette, legalábbis az Atlético Madrid elleni szuperkupa-meccsen látottakhoz képest. Az ellenfél támadásainak többségét már a középpályán megállította a Madrid, taktikai szabálytalanságokkal, nem érkeztek futószalagon az ellenfél életveszélyes kontrái, és azt is érdemes feljegyezni, hogy Marcelo sokkal visszafogottabban játszik az „új” Real Madridban. Ez nagy plusz a védekezés szempontjából, hiszen nem maradnak mögötte rendszeresen gigászi üres területek. És akkor a rendkívül hatékony le- és visszatámadásokról még nem is írtam. Már csak a helyzetkihasználáson kellene egy kicsit javítani. Sok még a nyitott kérdés a csapat jövőjével kapcsolatban, de az elkövetkező hónapok rangadói mindenre választ adnak. Én rendkívül bizakodó vagyok.

Roma (4)
Egy pontért jöttek, nullával távoznak. Ez bizony nagyon erőtlen volt a rómaiaktól, a labdát lényegében meg sem próbálták birtokolni, a kontráik pedig csak nagyon ritkán jelentettek veszélyt a blancók kapujára. Egy gólt találhattak volna egy kicsit nagyobb szerencsével, de ennyi. A csoportból való továbbjutással valószínűleg nem lesz gondjuk, de ha az egyenes kieséses szakaszban nem akarnak az elsők között búcsúzni, akkor ennél sokkal többre lesz szükség.

Játékosok

A meccs legjobbja – Gareth Bale (9)
Sokat gondolkoztam, hogy a walesi gyorsvonat vagy Lukita kapja a meccs legjobbjának járó „díjat”, de végül az előbbi mellett döntöttem. Hogy miért? Azért, mert benne látom leginkább, hogy képes lesz betölteni a Cristiano Ronaldo által hátrahagyott űrt. És ezt tegnap is bizonyította. Végig nagyon aktív volt, cselezett, gólt szerzett, kulcspasszokat adott, és bizony a védekezésből is alaposan kivette a részét. Nagy szükség lesz az előttünk álló hónapok során egy ilyen, csúcsformában lévő Bale-re, így azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy reméljük, nem szól közbe egy sérülés.

Keylor Navas (8)
Igazán nagyot csak egyszer-kétszer kellett védenie, de ez mit sem von le az érdemeiből. Magabiztos, szinte tökéletes teljesítmény sokak kedvencétől. Kívánom, hogy a kapuskérdés legyen Lopetegui és a szurkolók legnagyobb gondja a szezon során.

Dani Carvajal (8,5)
A szélsőhátvédek közül ő volt az aktívabb. Brutális futómennyiség, aktív részvétel a támadások felépítésében és befejezésében, veszélyes beadások, kifogástalan védőmunka. A tavalyi szezonja igencsak gyengére sikerült – szigorúan önmagához képest –, de idén erről szó sincs, épp ellenkezőleg! A saját nevelésű védő a csapat egyik legjobb, legmegbízhatóbb pontja a felkészülés óta.

Sergio Ramos (7,5)
Volt néhány kisebb hibája, de összességében rendben volt a kapitány teljesítménye, és ahogy tőle megszokhattuk, az ellenfél kapuját is sikerült veszélyeztetnie egy szögletet követően. És most kivételesen nem a saját hibájából gyűjtött be lapot. 🙂

Raphaël Varane (8)
A franciának elvitathatatlan érdemei vannak abban, hogy az ellenfél nem tudta megtartani a fellőtt labdákat, és ezáltal támadásokat építeni. Varane kapta meg feladatul Edin Džeko őrzését, amit tulajdonképpen hibátlanul megoldott. Egyszer sem fordultak le róla, egyszer sem hagyta felügyelet nélkül bosnyák kollégáját, egyszer sem játszották át. Bravó!

Marcelo (7)
Ahogy írtam a cikk elején, sokkal visszafogottabb szerepkörben játszott, mint ahogy azt megszokhattuk tőle. Én speciel pozitívumként értékelem ezt, mert sok esetben kínosan sok gond származott abból, hogy elöl kóborolt. Így talán kevesebb varázslatot láthatunk majd tőle az ellenfél tizenhatosának környékén, de azért így is futja néhány igazi „brazilos” megoldásra. És ami a legfontosabb, hogy talán ez a kiegyensúlyozottság lehet a kulcs ahhoz, hogy még sok évig lássuk futkosni mindannyian kedvenc brazilját az oldalvonal mellett.

Casemiro (8)
Az első fél óra után azt gondoltam, hogy ez is egy olyan meccs lesz, ahol felesleges játszatni őt. De tévedtem. Casemiro rengeteg labdát szerzett, sokszor kulcsfontosságú helyzetben, emellett pedig a csapatból neki volt a legtöbb közbeavatkozása és szerelése.

Toni Kroos (7,5)
A német karmester egy szemet gyönyörködtető kiugratással kezdte a meccset, ez az első, ami eszembe jut vele kapcsolatban. Ez főleg azért van így, mert a későbbiekben nem volt láthattunk tőle ilyen szinten emlékezetes megmozdulást, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lett volna fontos szereplője a győzelemnek. Továbbra is ő a csapat alfája-omegája, aki összeköti a csapatrészeket, akihez képest helyezkednek a többiek, és aki mozgatja azokat a bizonyos szálakat. Ezt lényegében bármelyik meccs után leírhatnám vele kapcsolatban, ez sokat elmond róla…

Luka Modrić (9)
Varázsló!!!!

Isco (8,5)
Nos, most nyomát sem lehetett látni az eddig Iscónak, aki feleslegesen tartogatta a labdát, lassította a csapat játékát, és belehalt a szépségbe. Épp ellenkezőleg, a spanyol középpályás nagyon hatékony, direkt módon futballozott, remek egyéni megoldásokkal. Ja, és lőtt egy csodálatos gólt. Bale mellett ő az a másik játékos, akinek idén mindenképpen szintet kellene lépnie Cristiano Ronaldo távozása után, miatt. Azt hiszem, ez egy jogos elvárás a szurkolók részéről.

Karim Benzema (7)
Jól futballozott, hozta a tőle megszokott finom, okos megoldásokat, de a góllövő cipőjét ezúttal a szekrényben hagyta.

Cserejátékosok

Marco Asensio (7)
Remekül szállt be, több veszélyes, fineszes megmozdulása is volt. Ezt az Asensiót akarjuk látni.

Dani Ceballos (–)
Ő is hamar felvette a meccs ritmusát.

Mariano (10)
Hát lehet nem szeretni ezt a srácot? Isten hozott itthon!

Edzői teljesítmény

Julen Lopetegui (9)
Jó látni, hogy nem a levegőbe beszélt, mikor azt mondta, hogy nála nincs első számú kapus. Ami pedig a mérkőzést illeti, a kezdőcsapat és a választott taktika terén nem panaszkodhatunk, ahogy magára a meccs képére sem. Ez a rendkívül magabiztos győzelem jelzi, hogy az elképzelései működnek, és egy új stílus van meghonosodóban a csapatnál. Mariano beállítása pedig plusz egy pont. 🙂

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

A Manchester City elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a Manchester City elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágójára. A keret Kapusok: Lunin, Kepa,…