A Zidane távozása óta eltelt 100 nap változásai

Egészen pontosan 100 nap telt el azóta, hogy földrengésszerűen rázta meg a Real Madrid együttesét Zinédine Zidane távozása, mindössze hat nappal azután, hogy a csapattal zsinórban harmadszor hódította el a Bajnokok Ligája serlegét. A francia edző váratlan döntésével egy sikerekben gazdag időszakot zárt le, amikor érvényben lévő szerződése ellenére kijelentette, hogy a klubnak változásokra van szüksége.

„Tudom, furcsa a döntésem, de meg kellett hoznom. A csapatnak a jövőben is sikeresnek kell lennie, ennek érdekében változtatásra van szükség. Egy új hangra, és másfajta munkamódszerekre van szüksége a csapatnak.” Ezek voltak a klublegenda szavai leköszönő beszédében. Május 31. óta 100 nap telt el, mely idő alatt a Real Madridot számos változás érintette. Néhány ezek közül a francia edzőt váltó Julen Lopetegui érkezéséhez köthető, míg más döntéseket a vezetőség hozott meg, miután nem állt már vele szemben az a Zidane, akinek szavait és véleményét a korábban általa megnyert trófeák támasztották alá.

Forradalmi lépés a kapusposzton

Zidane nem volt hajlandó semmilyen kapuskérdésbe belemenni, véleménye szerint ebben a pozícióban tökéletes alternatívával rendelkezett a csapat Keylor Navas személyében. Így sikeresen torpedózta meg David de Gea, majd Kepa Arrizabalaga átigazolását is. A klub, kvázi kihasználva, hogy Zidane már nincs itt, nem habozott kapust igazolni a legutóbbi világbajnokság legjobb hálóőrének megválasztott Thibaut Courtois személyében, akit szerződésének lejárta előtt egy évvel jutányos áron szerzett meg a klub. Ugyan Navas védett a szezon első meccsein, legutóbb a Leganés ellen már a belga kezdett, és úgy tűnik, az első számú portás szerepe őt fogja megilletni az előttünk álló szezonban.

Gareth Bale: a cseresorból vezérszerepbe

Az elmúlt évben Gareth Bale elveszítette a helyét a kezdőtizenegyben. A szezon hajrájában mutatott pazar formája ellenére sem tudott bekerülni a kezdőcsapatba Kijevben, ahol aztán mégis ő vált főszereplővé, többek között a csodálatos ollózós góljának köszönhetően. Ebben az idényben már megkérdőjelezhetetlen a helye a kezdőben, a bajnokságban nyújtott teljesítményét pedig az általa szerzett gólok száma alapján fogják megítélni. Madridban ugyanis őt tekintik Cristiano Ronaldo örökösének, és a walesi támadó az eddigiekben megfelelt a vele szemben támasztott követelményeknek. Tulajdonképpen elmondható, hogy az öt évvel ezelőtti érkezése óta most látjuk őt a legjobb formájában.

0907_Bale

Tartalékból meghatározó játékos

Dani Ceballos nem tudta elnyerni Zidane bizalmát, amit jól jelzett az, hogy milyen kevés játékperc jutott neki a francia mester irányítása alatt. Lopetegui azonban bízik a sevillai születésű játékosban, és elmondta a sajtónak is, hogy fontos szerepet tölt be a csapatban. Ott van még a Lyonból visszaszerzett Mariano, aki szintén a Zidane által biztosított játékidő hiánya miatt távozott az elmúlt nyáron, de most képes lehet a versenyhelyzet növelésére a támadószekcióban. Lopetegui mindenképpen akart egy csatárt igazolni, és a klub olyan támadóval szolgált, akinek nem volt helye a francia szakvezető irányítása alatt. Így válik egy nélkülözhető játékos érinthetetlenné.

Több befektetés pár hónap alatt, mint előzőleg két teljes évben

A Zidane által fémjelzett, diadalmas éra nem a látványos igazolásokon alapult. Tulajdonképpen a klub több pénzt költött most nyáron, mint az előtte lévő két nyári átigazolási időszakban, amikor még Zidane volt a szakvezető. Érkeztek persze fiatal és olcsó játékosok, mint Marco Asensio, Dani Ceballos, Theo Hernández és Marcos Llorente. A klub filozófiája ugyan továbbra is az ígéretes, fiatal játékosok leigazolása, de az idei nyáron Florentino Perez Real Madridja 146 millió eurót költött a piacon a 45 milliós Vinícius, valamint Mariano, Courtois és Álvaro Odriozola leigazolására.

Új hierarchia Cristiano Ronaldo után

A Real Madrid az elmúlt kilenc évben Cristiano Ronaldo csapata volt. 50 gólos szezonjai, és összesen mintegy 450 találata a csapat legnagyobb sztárjává és hivatkozási ponttá tette, ugyanis az együttes sikereihez hatalmas mértékben járult hozzá az immár a Juventusban játszó futballista. Távozásával a csapat többi tagjának kell többet vállalnia a gólszerzés tekintetében, ebben pedig a vezetőség és Lopetegui is egyetértenek. Asensio, Benzema és Bale (utóbbi kettő az idény négy hivatalos meccsén nyolc gólt szerzett) mindannyian nagyobb fordulatszámra kell hogy kapcsoljanak annak érdekében, hogy Cristiano Ronaldo emléke csak a múltbeli emlékezetes sikerkorszakkal legyen azonosítható.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK