Zidane: Mindig hű maradtam a futballfilozófiámhoz

Az UEFA.com készített exkluzív interjút a Real Madrid korábbi edzőjével, aki sorozatban háromszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Ennek a történelmi triplázásnak keresi a kulcspontjait ez a beszélgetés.

Az ünnepi dalok még visszhangoztak Madrid utcáin, amikor Zinédine Zidane – a maga eleganciájával és nyugodtságával – bejelentette „itt az idő, hogy egy új hangot ismerjen meg az öltöző”. A távozása új dimenziókat nyitott a „csúcson abbahagyni” fogalmában. Nincs még egy edző, aki sorozatban háromszor vezette győzelemre csapatát a legrangosabb európai kupasorozatban – még az 1950-es években zsinórban öt BEK-győzelemig jutó Real Madrid sem mondhatja ezt el magáról.

A sikertörténet 2014-ben, Lisszabonban, a Fény stadionjában kezdődött. Zidane ekkor Carlo Ancelotti segédedzőjeként emelhette magasba a Real Madrid tizedik BEK/BL-trófeáját. Két évvel később már vezetőedzőként diadalmaskodott, ekkor így írtak róla a szakemberek: „Sikerét sokkal inkább köszönheti annak, hogy jól kezelte a játékosait és az öltözőt, mint a taktikai megoldásainak.” 

Zidane ezzel kapcsolatban így reagált akkor: „Ez az egységről, az erőfeszítésekről és a közösségről szól. Aztán mikor eljön a játék ideje, következik a pályán megmutatkozó minőség.”

A következő interjú is megerősíti, hogy Zidane mindvégig hű maradt ezekhez az elvekhez.

A három BL-trófea közül melyikre vagy a legbüszkébb, és miért?

Mindhárom megnyerése fantasztikus volt. Mindhárom különleges, de különböző okokból. Az első azért, mert volt az első Bajnokok Ligája-győzelmem edzőként; a második egyszerre volt szimbolikus és érzelmekkel teli, mivel a Juventus volt az ellenfél és egy szenzációs második félidőt produkáltunk. A harmadik pedig megkoronázta a Real Madridnál eltöltött három évemet.

Zidane

A harmadik diadalod, a 2017/18-as szezonban annak is köszönhető, hogy idegenben nagyon hatékonyan futbalozott a csapat a legerősebb ellenfelek ellen is. Szerinted ez volt a végső győzelem kulcsa?

Mindig hű maradtam a futballfilozófiámhoz, és ezt átadtam a játékosaimnak – függetlenül attól, ki volt az ellenfél.

Ezzel szemben sokkal sebezhetőbbek voltatok hazai pályán. Mi lehetett ennek az oka? Lehetséges, hogy az idegenbeli csapatok kicsit bátrabban léptek pályára?

Nagyon gyakran sikerült jó eredményt elérnünk az idegenbeli találkozón, ez talán megmagyarázza, hogy hazai pályán miért esett vissza a teljesítmény, a koncentráció. Ugyanakkor soha nem éreztem azt a csapaton, hogy pánikolna. Az ilyen magasan képzett játékosok tudják, mit kell tenniük, hogy átvészeljék a összecsapások ezen periódusait. Amikor nem megy a játék, képesek váltani és gyorsan a helyes útra terelni a történéseket. Az én munkán az volt, hogy megnyugtassam az embereket!

Mi a véleményed a Tottenhamről, akik legyőzték a csapatodat és a csoport élén végeztek?

Egy nagyon jó, fiatal csapat – kiegyensúlyozott és elkötelezett társaság. Nem sikerült ellenük a játékunkat játszani, és a kritikus periódusokból sem tudtunk jól kijönni. Ennek ellenére az a gyengébb teljesítmény is segített nekünk, hogy erősebbé váljunk. Később be is bizonyítottuk, hogy csapatként tanultuk meg a leckét.

Zidane

Mi a helyzet a Juventusszal – az egyetlen másik csapat, aki legyőzött?

Az egy tökéletes bizonyítéka annak, hogy elhittük, már megnyertük az összecsapást. Ettől gyönyörű a futball, még a legmagasabb szinten is. Emlékeztetned kell magad arra, hogy egy párharc addig tart, amíg el nem hangzik az utolsó sípszó, még akkor is, ha kényelmes helyzetben érzed magad. Biztosnad kell lenned mindenben, hogy elkerüld a koncentrációvesztést – ezért kell a előzetes tervre fókuszálni.

Nehéz volt kiválasztani a csapatot és a taktikát a döntőre? A kezdő ugyanaz volt Kijevben, mint egy évvel korábban Cardiffban, a csapat mégis másképp futballozott. Miben változtak az egy évvel korábbi utasításaid?

A tervünk teljesen más volt. Nem gyémánt alakzatban álltunk fel, ahogy tettük azt Cardiffban. Megkértem Iscót, hogy lépjen vissza a középpályára, és így két támadóval játszottunk. Arra is törekedtünk, hogy leszűkítsük a területeket, ezért Marcelót feltoltuk. Sok szabadságot kapott a támadásoknál, miközben Sergio Ramos volt a felelős a bal oldali védekezésért.

Ugyanaz a tizenegy játékos kezdett, aki a 2017-es döntőben, és közülük kilencen szintén kezdőként kaptak lehetőséget a 2016-os milánói döntőn. A stabilitás és a nagy meccsek tapasztalata volt itt a kulcs?

Ebben biztos vagyok. A tapasztalat mindig különbséget jelent az ilyen sorozatokban.

Zidane

Az emberek mindig dicsérték az egyensúlyt, amit Casemiro, Modrić és Kroos biztosított a pálya közepén. Mesélnél egy kicsit az ő szerepükről?

Azt kértem Kroostól és Modrićtól, hogy magasabban védekezzenek, és próbálják meg lezárni az ellenfél területeit. Közben Casemiro egyensúlyt adott nekünk azzal, hogy fedezte a Kroos és Modrić mögötti területeket. Az ő jelenléte kulcsfontosságú volt – a pályán és a levegőben egyaránt.

Hogyan definiálnád a modern támadót? Benzemát gyakran kritizálták, de te hogyan látod a csapatért tett erőfeszítéseit?

Karim nagyon fontos volt az oldalak egyensúlyának megtartásában – abból a szempontból, ahogy akartam, hogy támadjon a csapat. Segítette a labdabirtoklást, segítette a társait a labda megjátszásában. folyamatosan üres területekre mozgott, egy igazi csapatember.

Fontos a labdabirtoklás?

Amikor nálad van a labda, nem kell azért küzdened, hogy visszaszerezd, tehát kevesebb veszély fenyeget. Emellett futásra készteted az ellenfeled, kifárasztod őket. Tudtam, hogy a játékosaim rendelkeznek a szükséges készségekkel, ezért úgy éreztem, kötelességem, hogy a labda birtoklására építsünk – de nem azért akartuk birtokolni a labdát, hogy elmondhassuk, nálunk van a labda, hanem, hogy támadhassuk az ellenfél kapuját. Fontos észben tartani: a labdabirtoklás nem garantálja a győzelmet.

Milyen mértékben támaszkodsz az elemzésre az ellenfél és a saját csapatod esetén? Hogy kommunikálod az elemzések eredményét a játékosaidnak? Mennyi időt töltesz azzal, hogy az ellenfél lehetséges lépéseiről beszélsz?

A Real Madridnál az edzői stábbal szoktunk csapatszintű elemzéseket végezni, de az eredménynek csak egy részét adtam tovább, mivel azt akartam, hogy a csapatom a saját játékára koncentráljon. Mindenesetre hét közben szoktam az egyéni elemzéseket megtenni, és minden játékossal váltottam néhány szót a meccsek előtt.

Zidane

A Liverpool vérfrissítést jelentett a Bajnokok Ligájában. Mit gondolsz, mik az erősségeik? Milyen nehézségekre számítottál tőlük a döntő előtt?

Kontrákra építő csapat, amely nagy hangsúlyt fektet a presszingre, rendkívül gyorsan juttatja el a labdát a támadó hármashoz, ha visszaszerezte azt. Illetve sosem adja fel.

Elláttad különleges tanácsokkal Marcelót és a többi védőt a Liverpool támadóival kapcsolatban? Különösen Mohamed Salahra gondolok itt.

Egyáltalán nem! A játékunk mindig ugyanolyan volt, függetlenül az ellenféltől. Mindenesetre beszéltünk nekik az ellenfél játékosainak egyéni jellemzőiről, hogy tisztában legyenek vele, mikre számíthatnak tőlük. Nem akartam ezt túlzásba vinni, mert azt akartam, hogy a saját játékunkra koncentráljanak a srácok.

Az elmúlt néhány szezonban a Real Madrid játékát nézve sokan dicsérték Marcelót és Carvajalt, kiemelve a fontosságukat. Mennyire fontosak a szélső védők általánosságban és mennyire voltak fontosak a te csapatodban ők ketten?

A rendszerünk nagyon fontos alkotóelemei voltak, hiszen megvan a képességük arra, hogy valami váratlant húzzanak, elbizonytalanítsák az ellenfelet. Ha a labda kiment a szélre, mindig benne volt a levegőben, hogy valami történni fog. Valóban gyakran sikerült úgy áttörnünk egy csapat védelmét, hogy tartottuk a labdát, majd a széleken indítottunk támadást.

Ronaldo és Sergio Ramos személyében két különleges játékosod volt a pálya két végén. Tudsz mondani nekünk néhány dolgot róluk? A vezetői képességeikről, a fontosságukról a csapattársak és magad számára, mind a pályán, mind azon kívül?

Mindketten a keret hatalmas energiával és befolyással rendelkező játékosai voltak. Sergio Ramos egy született vezér, az öltözőben is komoly befolyása van, Cristiano Ronaldo pedig a pálya vezére, aki inspirálja a csapattársait. Nagyon jól kiegészítik egymást.

Zidane

Miben más egy edző munkája a BL-ben? Vagy ugyanolyanok a kihívások a La Ligában is?

Számomra nincs különbség. Mindig minden meccsre egyformán készültem. Ha a Real Madrid edzője vagy, akkor mindent meg kell nyerned, minden sorozatban, miközben hozol egy bizonyos szintet a játékban. Nekem ez a filozófiám.

Mik voltak a legfontosabb leckék, amelyeket a három BL-győztes idényedben tanultál?

Ha tehetséges és tapasztalt játékosokkal dolgozol, akkor a legfontosabb az, hogy biztosítsd a nyugalmukat. Játékosként nekem is erre volt szükségem, szóval ezt próbáltam meg átültetni a gyakorlatba.

Valaki golfozik, mások olvasnak. Te hogy vezeted le az edzői munkával járó stresszt?

Sportolok és olvasni is szeretek. A családommal is sok időt töltök, ez nagyon fontos számomra.

Forrás: uefa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK