Eltörölni az idegenbeli gól szabályt – erről is szó volt az UEFA Elit Klubedzők Fórumán

Kedden tartották Nyonban az UEFA Elit Klubedzők Fórumát, ahova Julen Lopetegui, a Real Madrid trénere is meghívást kapott.

Fórum a futball fejlődéséért

Az egynapos fórumon évek óta Európa top klubjainak edzői vesznek részt és olyan témákról megy az eszmecsere, mint az európai futball jövője, a futball változásai, az UEFA-sorozatok fejlesztése, jobbá tétele és természetesen helyet kapnak az újító ötletek is.

A mostani találkozó központi témái az átigazolási időszak, a videobíró (VAR), a friss szabályváltozások (pl. negyedik csere) voltak.

Az UEFA Elit Klubedzők Fórumát először 1999-ben rendezték meg azzal a céllal, hogy lehetőséget adjanak Európa klubedzőinek a találkozásra, a meglátásaik, gondolataik megvitatására egy nyugodt környezetben. Az UEFA is tudja, hogy az edzők olyan pozíciót foglalnak el, ahonnan sokkal jobb rálátásuk van a labdarúgásra, ezáltal pedig sokkal kézzelfoghatóbb információkkal tudnak szolgálni a sportág fejlesztését illetően. "Fontos számunka ez a találkozás, és hogy halljuk a szakvéleményeteket" – fogalmazott megnyítóbeszédében Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke.

UEFA Elit Klubedzők Fóruma 2018

Lépésről lépésre: a VAR-tól egészen az idegenbeli gólokig

Az UEFA meghallgatta az edzők visszajelzéseit, aztán ismertette saját meglátásait, tapasztalatait és a szervezet különböző bizottságaitól, szakértőitől, szakértő testületeitől érkező gondolatokat, javaslatokat.

"A beszélgetések intenzívek voltak" – mondta az UEFA főtitkárhelyettese, Giorgio Marchetti. "Hosszasan megvizsgáltuk a szezon technikai aspektusait. Ez érinti legjobban az edzőket. Aztán átvettünk néhány szabálymódosítást, mint például a negyedik cserelehetőséget a hosszabbításban. Emellett központi téma volt az átigazolási időszak is. Az edzők egyöntetű véleménye, hogy egységesíteni kellene az átigazolási időszakok időtartamát, illetve le kellene zárni a bajnokságok, nemzetközi sorozatok kezdetéig."

Az UEFA bírói testületének vezetője, Roberto Rosetti technikai prezentációt tartott a videobíróról (VAR), melyben különböző szituációkat elemzett a nyári világbajnokságról. A csapatvezetők arra is megkérték az UEFA-t, hogy vizsgálják meg az idegenbeli gól szabály eltörlésének lehetőségét is.

"Mindig rendkívül fontos témák kerülnek előtérbe ezen a fórumon, muszáj ezeket megvitatni.  Minden évben újabb és újabb ötletek jönnek elő, néhányat aztán a gyakorlatban is kipróbálhatunk. A cél, hogy fejlődjön a futball" – összegezte a találkozót Massimiliano Allegri, a Juventus vezetőedzője.

Julen Lopetegui gondolatai: "Mindig érdekes dolgokról beszélgetünk ezeken a fórumokon. Megvitatjuk az új dolgokat, a meglátásainkat, a változtatásokat, emellett beszélünk a közös problémákról és a jövő megoldásairől, melyek képesek magsabb szintre emelni a futballt. Jó érzés meghallgatni más csapatok vezetőinek tapasztalatait, élményeit és új utakat keresni a labdarúgás jövőjének. Biztos vagyok benne, hogy fokozatosan lesznek változások és fejlődés – de ezek nagyon sok munkát igényelnek. A fórum mögötti filozófia: fejleszteni a fejlődést kívánó területeket."

A fórumon Julen Lopetegui jelenlegi mellett, három korábbi Real Madrid tréner is részt vett: José Mourinho, Carlo Ancelotti és Rafa Benítez. A csapattal a Tizediket megnyerő Ancelotti így nyilatkozott: "Ezek a fórumok nagyon érdekes események. Reagálhatunk a játék különböző technikai és taktikai aspektusaira, és a futballban végbemenő változásokra. Ez része az edzői képzésnek, a tanulásnak, a folyamatos fejlesztésnek, továbbá remek alkalom, hogy kollégákkal beszélgess és megismerj másokat, mások meglátásait."

2013 óta az UEFA olyan edzőket hív meg, akik 100-nál több Bajnokok Ligája-mérkőzéssel rendelkeznek; akiknek csapatai az előző szezonban a legjobb 16 közé jutottak, illetve akik csapatukkal az Európa-ligában minimum elődöntősök voltak. A mostani találkozón a következő szakemberek vettek részt Nyonban: Massimiliano Allegri (Juventus), Carlo Ancelotti (Napoli), Rafael Benítez (Newcastle United), Sérgio Conceição (Porto), Paulo Fonseca (Shakhtar Donetsk), Rudi Garcia (Olympique Marseille), Şenol Güneş (Beşiktaş), Julen Lopetegui (Real Madrid), José Mourinho (Manchester United), Diego Simeone (Atlético Madrid), Thomas Tuchel (Paris Saint-Germain) and Arsène Wenger, korábbi Arsenal-edző.

Forrás: uefa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK