2021. August 1., Sunday

Monacóból szeretettel: Csoportkör sorsolás és Real Madrid-gála

  • Doman Gergő
  • Aug. 31, 2018, 12:42 p.m.
Tegnap este Monacóban megtörtént a 2018/19-es Bajnokok Ligája sorsolása, ezzel egy időben a tavalyi szezon legjobbjainak járó díjak, az UEFA elnöki díj, valamint az első #EqualGame díj átadása.

Csütörtök este 6 órakor a világ Monacóra figyelt, mindenki – főleg a futballszeretők – izgalommal várta az új Bajnokok Ligája-idény csoportbeosztását, illetve a tavalyi legjobbaknak járó díjak kiosztását. 

UEFA elnöki díj – David Beckham

Már korábban hivatalossá vált, hogy idén az UEFA elnöki díját a Real Madrid korábbi játékosa, David Beckham kapja. A volt angol futballista Aleksander Čeferin UEFA-elnöktől vehette át a díjat, melyet olyan volt játékosoknak, klubvezetőknek, edzőknek ítélnek oda, akik nemcsak profi pályafutásuk alatt, de később, a pályán kívül is példamutatóan népszerűsítették a sportágat.

David Beckham

"Lenyűgöző érzés itt lenni, és büszkeség tölt el, hogy átvehetem ezt a díjat"  kezdte Beckham, majd folytatta. "Voltam olyan szerencsés, hogy a világ legnagyobb klubjaiban, a világ legjobbjaival játszhattam együtt és a világ legjobb edzőitől tanulhattam. A futball a legnagyobb és a legcsodálatosabb játék a világon, megvan az az ereje, hogy képes megváltoztatni a gyermekek életét. Rengeteg gyermek él a semmi közepén, nézik a futballmérkőzéseket és mindegyiküknek van egy hőse, aki a Bajnokok Ligájában játszik."

Beckham 2015-ben hívta életre a 7: The David Beckham UNICEF alapítványt, hogy segítsen megoldani az olyan problémákat, mint a zaklatás, az erőszak, a gyermekházasság, emellett biztosítja a fiataloknak az iskolábajárást és a tanulást lehetőségét.

"A futball erejét használja, hogy segítse a hátrányban élő gyermekeket szerte a világon, emellett generációjának igazi ikonja. Számomra egyértelműen ő volt a legmegfelelőbb ember erre a díjra"  mondta Aleksander Čeferin.

#EQUALGAME díj – Guram Kashia

A grúz válogatott Guram Kashia vehette át az első alkalommal kihirdetett #EqualGame díjat, mely a futball sokszínűségét, az elfogadást és az egyenlőséget jelképezi. A győztes szerint a labdarúgásnak nyitottnak kell lennie mindenki felé, hiszen halhatatlan erővel és egységgel rendelkezik.

Guram Kashia

Kashia jelenleg a San Jose Earthquake csapatában futballozik az Amerikai Egyesült Államokban. A díjat azért ítélték oda neki, mert még korábbi csapatában, a holland SBV Vitessében tavaly ősszel szivárványszínű karszalagot viselve állt ki a sokféleség és a befogádás mellett. 

A játékost hazájában sok kritika érte az akciója miatt, de ő továbbra is büszkén kiáll az egyenlőségért és az egyenlő jogokért.

"Szeretnék köszönetet mondani az UEFA-nak ezért a díjért. Meglepett, hogy én kaptam, de nagyon hálás vagyok érte. A futball összeköti az embereket, elképesztően sok izgalmat és boldogságot ad. Hiszem, hogy a futballnak megvan az az ereje, ami összehozza az embereket  függetlenül a bőrszínüktől, az életstílusuktól vagy attól, hogy kik is ők valójában. A futball egy gyönyörű játék, mely sok változást hozott az életemben és megtanított mindenre. A sport által lett belőlem férfi, büszke vagyok, hogy futballista lehetek."  mondta a győztes.

A tavalyi szezon legjobbjai

A csoportsorsolások között kiosztották az előző Bajnokok Ligája szezon legjobbjainak járó elismeréseket is. Nem igazán érdemes szaporítani a szót, a Real Madrid tarolt a gálán.

Legjobb Kapus

A legjobb kapusnak járó díjra Keylor Navas (Real Madrid), Alisson Becker (Roma/Liverpool) és Gianluigi Buffon (Juventus/PSG) pályázott. Végül a Costa Rica-i hálóőrre érkezett a legtöbb szavazat, pontosan 222 pontot kapott, a brazil kapus 197, míg az olasz legenda 92 ponttal zárt.

Legjobb Védő

Ebben a kategóriában nem igazán volt kérdés, hogy melyik csapat játékosa fogja nyerni a díjat, ugyanis Sergio Ramos, Raphaël Varane és Marcelo személyében három Real Madrid-játékos volt a jelöltek között. A díjat zsinórban másodszor a madridiak kapitánya, Sergio Ramos nyerte 184 ponttal. Varane 167, míg Marcelo 145 pontot kapott.

Legjobb Középpályás

A négy kategória legegyértelműbb eredménye született, ahol a két Real Madrid-játékos, Luka Modrić és Toni Kroos mellé a Manchester City belga középpályása, Kevin De Bruyne került be. A győztes a horvát vb-ezüstérmes Modrić lett 347 ponttal, De Bruyne 114, míg Kroos 69 ponttal zárt.

Legjobb Támadó

A gólvágók kategóriájában Cristiano Ronaldo képviselte a Real Madridot, a másik két jelölt a Liverpool támadója, Mohamed Salah, valamint a Barcelonából Lionel Messi volt. A versengést Ronaldo nyerte 287 ponttal, a második Salah lett 218 ponttal, míg harmadik helyen Messi végzett 43 ponttal.

UEFA Év Legjobb Férfi/Női Játékosa

Az UEFA ÉV Legjobb Női Játékosa díjat a VFL Wolfsburg és a dán válogatott labdarúgűja, Pernille Harder nyerte, aki 106 pontot kapott. Második helyen 61 ponttal az Olympique Lyonnal BL-győzelmet ünneplő, Ada Hegerberg végzett, míg harmadik, 41 ponttal, szintén Lyonból Amandine Henry lett.

A 25 éves győztes videóüzenetben keresztül köszönte meg az elismerést.

"Elképesztően büszke vagyok, hogy megnyerhettem ezt a díjat. Gyermekkorom óta arról álmodoztam, hogy a legmagasabb szinten futballozhassak. Szeretném megköszönni a családomnak és természetesen a csapattársaimnak az edzőimnek és a nemzeti csapatnál dolgozóknak a támogatást. Emellett szeretnék köszönetet mondani csapatomnak, a VFL Wolfsburgnak ezért a ragyogó szezonért, ahol ismét a legmagasabb szinten teljesítettünk."

Az UEFA Év Legjobb Férfi Játékosa díjat a Real Madrid zsenije, Luka Modrić nyerte. A horvát középpályás első alkalommal kapta meg az elismerést, miután az elmúlt szezonban csapata egyik vezéreként zsinórban harmadik BL-győzelméig vezette a Real Madridot. Modrić a szavazáson 313 pontot kapott, második helyen volt csapattársa, Cristiano Ronaldo végzett 223 ponttal, míg harmadik a Liverpool játékosa, Mohamed Salah lett 134 ponttal.

Így értékelt Modrić a színpadon:

"Ez egy hihetetlen pillanat, egyszerre érzem magam izgatottnak és rendkívül büszkének, hogy megnyerhettem ezt a díjat. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki rám szavazott; klubomnak, a Real Madridnak, az edzőimnek, a csapattársaimnak, akik a jó és rossz időkben is támogattak engem. Ez a díj természetesen őket is illeti."

Az UEFA szavai Modrićról:

"Modrić klasszisa minden korábbinál egyértelműbb volt az elmúlt szezonban. Az apró középpályás hozzásegítette a Real Madridot sorozatban harmadik BL-trófeájához, emellett hazája válogatottját a világbajnoki döntőig vezette. Bár a 32 éves játékos nem egy kíméletlen gólvágó, sem egy védelmi páncél, de a játékra gyakorolt hatása, dinamizmusa és a ladbabirtoklásban való szerepe elengedhetetlen. Mindig megjátszható, elképesztően fontos szereplője a Real Madrid játékának"

És néhány ajánlólevél:

"Egy olyan játékos, akinek a tehetsége nagyon különbözik a többiekétől. Mindenki jobb játékossá válik Modrić közelében. Ez pedig akkor látszik igazán, amikor nincs a pályán. A Real Madrid teljesen más csapat Luka nélkül." – Ivan Rakitić, a horvát válogatott és a Barcelona középpályása.

"Ha el is tekintünk a trófeáktól, a játékstílus, amit a képvisel, a dominancia, amit képes vele elérni a Real Madrid, egyszerűen lenyűgöző." – Robert Prosinečki, korábbi Real Madrid- és horvát válogatott játékos.

"Nem egyszerű megállítani Modrićot, mert elképesztően okos játékos. Nagyon jól olvassa a játékot és a pálya bármely területén képes játszani." – José Mourinho

A 2018/2019-es Bajnokok Ligája csoportbeosztása

A Real Madrid az első kalapból a „G” csoportba került. A spanyol csapat az olasz AS Roma, az orosz CSZKA Moszkva és a cseh Viktoria Plzeň hármassal küzd majd meg a továbbjutásért.

A teljes csoportbeosztás

A Real Madrid őszi Bajnokok Ligája menetrendje


Hozzászólások

Tabella