Igazolási mámorban

Elias Israel, Sergio Santos Chozas és Tomás Roncero is kifejtették véleményüket a Real Madrid eddigi nyaráról, valamint a várható érkezőkről.

Amire Lopetegui-nek szüksége van (Elías Israel)

Luis Enrique a szövetségi kapitányi bemutatásán azt mondta, hogy csapatot szeretne épiteni. Amit viszont nem mondott, az az, hogy éppen ezt érte el Julen Lopetegui a nemzeti csapat élén: 20 mérkőzéses veretlenségi sorozat, számos játékrendszer, látványos játék és a teljesitmény folyamatos javítási egyéni és csapatszinten is. Ez a Real Madrid új edzőjének a védjegye.

Amit a Real Madrid eddigi átigazolási aktivitásából látunk, az az, hogy ahol lehetséges problémák vannak, ott Julen Lopetegui két játékost keres egy posztra (Carvajal–Odriozola vagy Navas–Courtois). Nincs más megoldás arra, hogy egyszerre lehessen feledtetni a Cristiano Ronaldo távozása miatt keletkezett űrt, s közben még jobb csapattá válni. A csapat jelenleg alulról épitkezik. Nem kérdéses, hog erősítésekre van szükség ahhoz, hogy a csapat megtarthassa sikersorozatát, aminek idővel a Bajnokok Ligáján is túl kell mutatnia. A lenyűgöző és megismételt európai siker nem szabad, hogy elfedje azt a tényt, hogy a bajnokságban 17 pontra maradtak le a Barcelonától, vagy hogy 15 góllal többet kaptak a katalán riválisuknál. Lopetegui azt szeretné, ha a legjobbak az ő csapatában játszanának, de ha ezek nem lehetnek Neymar vagy Mbappé, akkor tökéletes lesz Hazard és egy alternatív gólvágó is.

Eden Hazard

A Real Madrid nem akarja elkövetni a Barcelona hibáját (Sergio Santos Chozas)

Kevés játékos van a jelenlegi piacon, akik erősítést jelentenének a keret számára. A klubnak megvan a forrása, hogy Cristiano Ronaldo távozása után egy nagy játékost igazoljon. A probléma az, hogy jelenleg csak két futballista javítana egyértelműen a kereten: Neymar és Mbappé. A PSG pedig egyiküket sem engedi el.

A Real Madrid vezetősége hasonló helyzetbe került, mint amit a Barcelona élt meg tavaly nyáron, Neymar távozása után. Sok mozgatható pénz, de kevés igazán jó lehetőség. A klubok tisztában vannak vele, hogy a Real Madridnak megvannak az anyagi forrásai, a piacon pedig továbbra is repkednek a hatalmas vételárak. A madridi vezetőség tisztában van azzal, hogy amennyiben e feltételek mellett bármelyik nagy játékosért (pl. Hazard) bejelentkeznek, legalább 200 millió euró körüli összeget fognak kérni tőlük.

A probléma miatt érdemes végiggondolni, hogy milyen a klub jelenlegi helyzete a Valdebebasban. Ha Hazard 200 milliót ér, mennyit érhet Isco vagy Asensio? A nyár elején a Liverpool 180 milliót ajánlott az utóbbiért. A klub és a játékos sem foglalkozott az ajánlattal. A belga, Iscóéhoz és Asensióéhoz hasonló vételárért cserébe, megakasztaná ennek a két labdarúgónak a fejlődését. Itt merül fel a kérdés: érdemes-e beszállni a piac őrületébe, hogy egy egyébként jól lefedett posztra hozzunk új játékost, miközben pedig a bizalom hiányát mutatnánk azoknak a játékosoknak, akik a Premier League hívása ellenére hűek maradtak a klubhoz.

Marco Asensio

Modrić, Kroos, Ramos, Varane, Isco, Asensio, Bale… Összehasonlitva a jelenlegi játékosokat és a piac által kinált lehetőségekkel és az elképesztően magas vételárakkal, a klubnál levonják a következtetést: nincs szükség ekkora kiadásra.

Ez pedig nem azt jelenti, hogy nem lesz több igazolás. Ez azt jelenti csupán, hogy nem követnek el őrültséget. Élénken él még az emlékezetben a Barcelona példája, akik a Neymarért kapott 222 millió euróval kimentek a játékospiacra, s rendkívül magas árat fizettek Coutinhóért és Dembeléért. Ha jön egy jó lehetőség, akkor meg fogják vizsgálni a lehetőségeket. De nincs sietség. Ha nem érkezik senki más, akkor ez lesz a tökéletes lehetőség Dani Ceballos vagy Lucas Vázquez számára, hogy főszerephez jussanak. A klubnak pedig tetszik ez az elképzelés…

Már csak a „kilences” kérdése marad nyitva (Tomás Roncero)

Az átigazolási szezon augusztus 31-i zárásáig még lehetséges igazolásoktól függetlenül Lopetegui egy briliáns, sok szempontból kiváló kerettel rendelkezik. Természetes, hogy a szurkolók többsége szerint szükség van egy született csatárra, egy igazi gólzsákra. Benzemától alkalmanként láthatunk ugyan zseniális megoldásokat, de nincs meg a játékában a folytonosság, az állandóság és a fiatalság (decemberben lesz 31 éves), hogy biztosítékot, garanciát jelentsen az ellenfelek kapuja előtt. De mivel az elit szintjén három „tiltott gyümölcs” biztosítaná csak ezt (Cavani, Kane és Lewandowski), én inkább bizalmat adnék az ígéretes jeleket mutató két saját nevelésű játékosnak: Raúl de Tomásnak és Borja Mayoralnak. Két ösztönös középcsatár, jó technikai képességekkel és gólérzékenységgel. Lopetegui mindkettejüket tesztelni fogja az amerikai túrán.

Borja Mayoral

A csapat többi része meglehetősen kiegyensúlyozott. A kapusposzton túl sokan is vannak, és még nem érkezett meg Courtois. A védelemben van 7 magabiztosságot adó játékos, az egyetlen kérdés csak Theo teljesitménye. A középpálya hatalmas, az idei szezonban még több lehetőséget kell majd adni két kiváló játékosnak, Ceballosnak és Marcos Llorentének. Igaz, hogy hiányzik Cristiano Ronaldo, valóban. De ez akkor is egy kiváló keret.

Forrás: cope.es; as.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK