Vinícius: Várom már, hogy Cristianóval együtt ünnepeljünk egy gólt

A 45 milliós vételár, ami most még soknak tűnik, később talán egy elenyésző összeg lesz, ha a brazil tehetség beváltja a hozzá fűzött reményeket. A Real Madridhoz való csatlakozása előtt Vinícius exkluzív interjút adott a MARCA munkatársának, melyben a jövőbeli tervei, és természetesen a világ legnagyobb klubja állt a középpontban.

Milyen volt a legutolsó riói szezonod a Flamengo csapatával?
Egy olyan idényről beszélünk, mely során sok lehetőséget kaptam és rengeteget tanultam. Sikerült kezdőjátékossá válnom a brazil bajnokságban és a Libertadores-kupában is. Mindez egyelőre felfoghatatlan számomra, ha az életkoromra gondolok. A Flamengónál minden profi játékos sokat segített.

Megnehezíti a dolgod a tudat, hogy 45 millió eurót fizettek érted?
Soha nem gondolok a pénzre, csak a futballra, arra, hogy élvezzem a játékot és büszkévé tegyem a csapatot, amelynek a mezét viselem.

Történelmi jelentőségű a Real Madridhoz való igazolásod. A futballtörténelem legdrágább 18 éven aluli játékosa voltál. Sokan érdeklődtek a baráti és családi, illetve egyéb körökből a transzfer részleteiről?
Mindig feltűnik valaki, de az édesapám és a családom minden rossztól megvéd. Ma már csak olyan emberek vesznek körül, akik támogatnak és a kezdetek óta velem vannak.

São Gonçalóban, egy szerény kisvárosban láttad meg a napvilágot. Miként jellemeznéd?
Valóban nagyon szerény. A barátaimmal mindig az utcán játszottunk, lényegében csak aludni jártam haza. Később viszont megengedhettem magamnak, hogy Rióba költözzek és idehozzam a családomat és a barátaimat is. Felbecsülhetetlen érzés, hogy jobb életet biztosíthatok számukra.

A futballon kívül a csillagokért rajongsz. Mire emlékszel a korábbi életedből?
Az utcán futballoztunk, figyeltük a csillagokat… Ahogy minden más gyerek. Nagyon boldog voltam.

Vinícius Júnior

Mindig is hangsúlyoztad, hogy a pszichológiai faktor a futballban rendkívül fontos tényező. Hogyan segítettek utad során a Flamengo pszichológusai? Miket mondtak neked?
Egy komplett projektet hoztak létre miattam. Folyamatosan beszélgettem a klub pszichológusaival, legalábbis minden héten legalább egyszer. Meglehetősen sokat segítettek. Sikerült meggyőzniük arról, hogy a Flamengo nekem szánt programja jól fog működni. Mindig bíztam bennük, hiszen idősebb emberekről van szó, akiknek nagyobb élettapasztalata van, mint nekem.

Aggódsz amiatt, hogy esetleg nem leszel képes eljutni a neked jósolt magasságokba?
Nem. Tudom, hogy milyen potenciál van bennem, tisztában vagyok vele, hogy meddig juthatok. Sokat kell dolgoznom, ahogy eddig is tettem a Flamengónál. Biztos vagyok benne, hogy Isten megajándékoz a kemény munkáért.

Elhagyod a Flamengót, Brazília leginkább kedvelt, egyben legjobban utált csapatát és a Real Madridhoz csatlakozol, amely hasonló cipőben jár Spanyolországban. Érzel némi nyomást?
Nem. Azok az emberek, akik a Flamengo utánpótlásbázisán nevelkednek, hozzászoknak a nyomáshoz. Az utánpótlásválogatottban való játék is sokat segít ebben. Az idő során megtanultam kezelni a nyomást, ahogy azt is, hogy miképp kell felelősséget vállalni. Tudom, hogy a Real Madridnál, a világ egyik legnagyobb klubjánál minden másképp működik. Ugyanakkor Brazília legnagyobb klubját Spanyolország legnagyobb csapata miatt hagyom el. Felbecsülhetetlen lesz magamra ölteni a Real Madrid mezét.

Korábban sokat szenvedtél a rasszizmus miatt. Nem félsz, hogy Spanyolországban ez újra megtörténhet?
Nem, nem nagyon foglalkozok ezzel. Ulysses, a nagybátyám sokkal másképp látja ezt a dolgot, mint én. Ami engem illet, megpróbálok a lehető legkevésbé foglalkozni ezzel, és igyekszem csak a játékomra koncentrálni. Az interneten is csak olyan játékosok videóit nézem meg, akik inspirálnak.

Milyen volt az első madridi utad, mely során megismerhetted pályafutásod új klubját?
Négy napot töltöttem Madridban, így megismerhettem egy kicsit a klubot. Csak a szüleim és az ügynökeim kísértek el. Jártam az edzőpályán, beszéltem néhány játékossal és részt vettem egy túrán a Bernabéuban.

Mi nyűgözött le a leginkább?
Minden. Minden, amit a klub magába foglal, amit kínálni tud a játékosoknak. Járhattam a Bernabéuban, ez pedig olyasvalami, amiről mindig is álmodtam. Remélem, hogy hamarosan tovább írhatom az álmot.

Mi az, ami a legjobban sokkol az új, madridi életeddel kapcsolatban?
Csak a nosztalgia. Sokat gondolok Brazíliára és a barátaimra. Minden más jobb lesz itt.

Tudod már, hogy hol fogsz élni? Van már házad?
Nem, a családom foglalkozik ezzel a kérdéssel.

Vinícius Júnior

Mi fog a leginkább hiányozni Rióból?
Rio de Janeiro az otthonom. A napsütés, a tengerpart, amit imádok, a barátok közelsége. Sajnos nem jöhetnek mind velem Madridba, de amikor csak idejük lesz, meglátogatnak majd.

Tudod, hogy mióta figyel a Real Madrid?
Nem, de biztos, hogy jó ideje.

Néhányan azt mondják, tizenkét éves korod óta.
Igen, körülbelül. Juni (Calafat) mindig figyelt, és kitartó fáradozásának hála ma a világ legnagyobb csapatánál vagyok.

Sok más csapat is érdeklődött irántad, nem?
Valóban, a PSG és a Barcelona is, meg még mások. Végig kapcsolatban voltak velünk. Végül kivártuk a megfelelő időt, és a legjobb csapatot választottuk.

Amikor a Madridra esett a választásod, mit éreztél? Szabadságot, félelmet?
Örömöt. Úgy éreztem, egy gyermekkori álmomat valósítom meg azzal, hogy ahhoz a csapathoz szerződök, ahol a világ legjobbjai akarnak játszani. És ahol a legjobbak vannak. Nem tudom leírni azt a boldogságot, amit a szerződésem aláírásakor éreztem.

Vinícius Júnior

Mit tudsz a klubról? Milyen kép él róla a fejedben?
Tudom, hogy rengeteg címük van, és hogy számos kiváló brazil játszott itt, például Ronaldo Nazário vagy Roberto Carlos, akik megannyi örömöt okoztak a madridi szurkolóknak, és akik példaképként élnek az emberek fejében mindmáig.

Mi változott meg a fejedben, mikor először a Bernabéu gyepére léptél?
A stadion lenyűgözött. Egy meccsre mentünk, de a látogatás teljesen levett a lábamról. A testvérem is velem volt. Tettünk egy lenyűgöző stadiontúrát.

Ha jól tudom, ez a meccs egy vesztes Clásico volt, ahol a Madridnak nem volt szerencséje, és veszített. Hogyan emlékszel erre?
A csapat szerencsétlenségét nem én okoztam, hanem azok, akik velem voltak. (nevet) Ulysses és Lucas (az ügynöke – a szerk.), ők hoznak balszerencsét…

Akkor kérd meg őket, hogy ne legyenek ott, mikor majd játszol…
Amikor én játszom, az más, de amikor más csapatokat mennem megnézni, akkor mindig balszerencsét hoznak. (nevet)

Volt már Real-mezed a leigazolásod előtt is?
Csak akkor lett, mikor aláírtam. Juni (Calafat) adta nekem ajándékba.

Kivel szeretnél már nagyon együtt játszani?
Cristiano Ronaldóval, Marcelóval… Mindenkivel.

Vinícius Júnior

Más kiváló madridi játékosok is vannak, mint Isco, Asensio, Lucas… Mi az, ami a leginkább lenyűgözött téged velük kapcsolatban?
A minőségük. Mindig figyelemmel követtem Asensio játékát, remélem, hogy sikeres lesz. Ulysses ellen mindig sok gólt lövök vele, ha konzolon játszunk. (nevet) Ő egy olyan játékos, aki egyszer aranylabdás lesz.

Elképzelted már, milyen lesz, mikor Cristianónak adsz gólpasszt, vagy vele ünnepelsz egy gólt?
Igen, igen, sok mindent elképzeltem már, és az idő elteltével csak egyre inkább várom.

Nem te vagy az első brazil, aki ilyen fiatalon csatlakozik a Madridhoz. Rodrygo is ideigazolt. Mit gondolsz róla?
2015 óta ismerem őt, akkor egy szezonban együtt játszottunk. Mindig is tudtam, hogy ő más, mint a többiek. Idővel egyre jobbá vált, és most nagyszerű szinten teljesít. Korához képest remek játékos, úgyhogy azt hiszem, nagy jövő áll előtte.

Mikor hivatalossá vált az átigazolása, beszéltél vele?
Már előtte is beszéltem vele, mikor megkértem, hogy jöjjön Madridba. Azon igyekeztem, hogy ő is ideigazoljon, és végül ez meg is történt, jó döntést hozott.

Te ismered őt, számtalanszor láttad játszani. Milyen játékos?
Fenomenális, hogy Isten őt is kiválasztotta. Megtiszteltetés volt együtt játszani vele. Mindig követett, mindig azt szerette volna, hogy sikeres legyek, szerintem kicsit rajong is értem. (nevet) Mindig követett az ifiben is, most pedig üzenetben gratulált. Szeretném, ha jól mennének a dolgai, mert nagyon hasonlít rám. Megtiszteltetés lesz vele együtt játszani. Arról álmodok, hogy együtt írunk történelmet a Real Madridban és a brazil válogatottban.

Az utóbbi években több különböző edződ is volt. Milyen hatással volt rád ez a folyamatos változás?
Mindannyiuktól igyekeztem tanulni, tapasztalatot szerezni, hiszen mind különböző személyiségek voltak. Játszottam Zé Ricardo kezei alatt, ő nagyon sokat segített a karrierem elején, ő hívott fel az első csapatba. (Reinaldo) Rueda Brazílián kívüli tapasztalatokat hozott magával, új ötleteket, innovációkat valósított meg, öröm volt vele dolgozni. (Paulo Cesar) Carpegiani is sokat segített a fejlődésemben, abban, hogy a jobb oldalt tudjak szerepelni, ahol azelőtt nem játszottam. Az Emelec ellen aztán kétszer is betaláltam onnan. Mauricio (Barbieri) pedig most kezdett, és remek edzője lesz a csapatnak.

Vinícius Júnior

Az volt az álmod, hogy együtt dolgozz Zidane-nal, de ő időközben távozott… Hogyan fogadtad a híreket?
Kicsit szomorú voltam. Teljesen más lehet egy olyan edzővel együtt dolgozni, aki akkora játékos volt, mint Zidane. Marcelo azt mondta, hogy nagyon kedves ember volt, és bármit megtett a csapat érdekében.

Zidane helyét közben átvette Julen Lopetegui. Ez segít neked?
Igen, rengeteget. Nekem is és Rodrygónak is, aki mindössze 18 éves még csak.

Úgy gondolod, hogy készen állsz a Madrid első csapatában játszani?
Nem tudom, még egy edzésem sem volt velük. Amikor erre majd sor kerül, igyekszem majd minél gyorsabban alkalmazkodni, és összeszokni a kerettel.

Igaz az, hogy a Real Madrid nem adhat kölcsön téged másik európai klubnak?
Nem, ez nem igaz. Ezt csak a sajtó találta ki, de szó sem volt ilyesmiről. A Real Madrid a számomra legmegfelelőbb megoldást fogja választani. Olyan döntés fog születni, ami segít a terveim elérésében, segít abban, hogy olyan gyorsan fejlődjek, amilyen gyorsan csak lehetséges, valamint abban is, hogy olyan játékossá váljak, amilyennek a csapat látni szeretne.

Ha a klub úgy dönt, hogy kölcsönad az előszezont követően, inkább maradnál még egy évet a Flamengóban, vagy választanál egy másik európai klubot?
Én a Real Madridban szeretnék játszani, de a klubnál majd eldöntik, mi a legjobb nekem. Ha úgy döntenek, hogy jobb, ha maradok egy másik spanyol klubnál, hogy megszokjam a spanyol focit, a klímát – ami igencsak különbözik -, akkor ezt elfogadom, és keményen fogok dolgozni a fejlődésem érdekében, hogy mihamarabb visszatérhessek ide.

Mi a legnagyobb különbség a brazil és a spanyol foci között szerinted?
Rengeteg dolog… Eleve a pályák is különbözőek. A taktika meg gyökeresen eltérő. Brazíliában egy szélsőnek nagyon sokszor be kell segítenie az oldalán játszó hátvédnek, ez feltűnt a Flamengóban. Ebben sokat fejlődtem, mióta az első csapathoz kerültem. Spanyolországban a legjobbak játszanak minden pozícióban, a te csapatodban és az ellenfélnél is, ez a legnagyobb különbség.

Most megy a világbajnokság Oroszországban. Vannak gyerekkori emlékeid vb-kkel kapcsolatosan? Melyiket láttad először?
Hogy őszinte legyek, nem sok mindenre emlékszem, de most hirtelen Ronaldinho félpályás gólja jut eszembe.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK