2018. december 14., péntek

Kroos: Biztos vagyok magamban és a képességeimben, ez megnyugtat

  • Gy. András
  • 2018.06.07. 08:50
A Real Madrid és a német válogatott középpályása a közelgő világbajnokság kapcsán adott interjút egy német lapnak. A játékos a válogatott helyzetéről, esélyeiről beszélt, de kitért a Ramos – Salah esetre és a tetoválásaira is.

A harmadik világbajnokságodra készülsz. Mit gondolsz a német válogatott esélyeiről?

Úgy gondolom, hogy egy jól összeválogatott csapatunk van. Meglátjuk, hogy 2014 után sikerül-e ismét egy nagyon nehezen legyőzhető csapat érzetét keltenünk, aminek mindig van esélye a gólszerzésre. Erre kell építenünk, ezt kell továbbfejlesztenünk.

Kroos

A csapat magja hasonló, mint 2014-ben.

Igen, hasonló. Az persze nem kérdés, hogy Schweinsteiger, Lahm és Klose a csapat alappillérei voltak. Úgy gondolom, hogy minőségben ott vagyunk a 2014-es csapat szintjén, de talán még annál is jobban állunk. Most már csak igazi csapatként kell működnünk a pályán. Csapatként kell védekeznünk, el kell érnünk, hogy az ellenfelünk kényelmetlenül érezze magát. Azt kell érezniük, hogy nagyon nehéz ellenünk játszani. Van még hova fejlődnünk. Amikor nálunk van a labda, akkor jobbak vagyunk, mint a 2014-es csapat. Ha a labda nélküli játékunkban javulni tudunk, akkor jó esélyeink lesznek Oroszországban.

Te mit tehetsz ennek érdekében?

Én mindent meg fogok tenni ezért. De tizenegy játékosra van szükségünk a pályán, akik mind ugyanazt akarják, és nagy odaadással kell védekeznünk. 2014-ben alig kaptunk gólt, ez nem volt véletlen. Az utóbbi időben azonban sokszor találnak be az ellenfeleink, és ez sem véletlen. Azt kell elérnünk, hogy az ellenfelünk kényelmetlenül érezze magát a pályán, ezt kell begyakorolnunk, és mindenkinek fejlődnie kell ebben. Ha valaki nem ezt csinálja, akkor arra hatni kell. Mindent alá kell rendelnünk a közös célnak.

Változott valami azóta, hogy a csapat elvesztette a Brazília elleni mérkőzését?

Úgy gondolom, hogy jól dolgozunk, de még csak néhány napja vagyunk itt. Akkor az volt az érzésem a pályán, hogy néhányan túl keveset tesznek hozzá. Ez nem személyes. De ha Brazília ellen játszol 80.000 ember előtt, akkor mindent bele kell adnod. Mindenki úgy kezeli a kritikát, ahogy akarja. Ha van, aki azt mondja, hogy nem így volt, akkor az is rendben van. Én így éreztem, ehhez tartom is magam, ha pedig ismét előfordul, akkor újra mondani fogom. Én örülnék a legjobban, ha azt mondhatnám, hogy minden tökéletes volt.

Kroos

A Konföderációs Kupa megnyerése után nagy volt a felhajtás. A fiatal tehetségeket az egekig magasztalták. Most mégis úgy tűnik, hogy a világbajnoknak kell rendbe hoznia magát.

Természetes, hogy egy olyan csapatra van szükség, amelynek van már ilyen tapasztalata. Az előző év győztes csapataihoz képest ez minőségi javulást jelent. Egy világbajnokság megnyerése nem ugyanolyan, mint egy U21-es Európa-bajnokságé. De természetesen azok a játékosok is segítenek nekünk, akik felhívták magukra a figyelmet. Aki minőséget és megfelelő mentalitást hoz a csapatba, azt mindig szívesen látjuk.

Joachim Löw mondta rólad nemrég, hogy ugyanolyan nyugodt vagy egy döntő előtt mint egy csoportmeccs előtt. Erre születni kell, vagy tanulható?

Ez igaz, valóban nyugodt és csendes karakter vagyok. Az eddig elért eredményeim miatt is van bennem némi higgadtság. Biztos vagyok magamban, a képességeimben, és tudom, hogy bármely mérkőzésen meg is tudom mutatni őket. Ez megnyugtat. Ráadásul még mondogatom magamnak azt is, hogy ez csupán futball.

Mit gondolsz a vb-konkurenciáról?

Szinte mindegyik nagy csapat jobb, mint 2014-ben. A franciák jobbak. A brazilok két osztállyal jobbak. A spanyolok jobbak. De engem ez egyáltalán nem érdekel. Az utóbbi hónapokban látszott, hogy nekünk maximális alázattal kell a felkészülést elvégeznünk. Nem kérdés, hogy mi is topcsapatként érkezünk és bárkivel fel tudjuk venni a versenyt. De azt is látom, amit az elmúlt hónapok mutattak meg, vagyis hogy a csapat feladataira kellene elsőként koncentrálnunk. Nehéz nyitómeccs vár ránk Mexikó ellen. Ha esetleg továbbjutunk a csoportból és összekerülünk egy topcsapattal, akkor lesz érdemes arról beszélni, hogy milyen jók.

Kroos

Van még benned kellő energia a Real Madriddal lejátszott sűrű szezon után?

Be kell vallanom, hogy kell néhány nap, hogy ismét a legjobb formába lendüljek. Eléggé sikeres szezonunk volt, szóval teljesen normális, ha volt egy kis visszaesés. Van néhány nap szünet és minden megy tovább. De már megszoktam.

Mondhatjuk, hogy a címvédések specialistája vagy, a Real Madriddal sorozatban harmadszor nyerted meg a Bajnokok Ligáját. Személyes célodnak tekinted a világbajnoki cím megvédését?

Egy világbajnokság mindig hatalmas motiváció. Mindig különleges, és persze tudom, hogy még egyetlen német csapatnak sem sikerült a címvédés.

De térjünk vissza kicsit a Bajnokok Ligája döntőjére. Hogy értékeled a Ramos – Salah esetet?

Tökéletesen biztos vagyok benne, hogy Ramosnak nem állt szándékában sérülést okozni. A bíró még csak szabálytalannak sem ítélte az esetet. Sergio az ütközéseknél nem szokott finomkodni, ez egyértelmű. De mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy pontosan ilyen mentalitással lehet nagy címeket nyerni. Ezt már sokszor láthattuk a múltban. Örülök, hogy ő a kapitányunk, semmilyen sportszerűtlenséget nem láttam.

Elkanyarodva a focitól. A bal kezeden elég sok tetoválás van.

(nevet) Focistaként manapság ezt kell csinálni.

Kroos

Tőled nem számítottunk erre. Még a világbajnoki trófea is rákerül, ha esetleg megnyeritek a címet Oroszországban?

Nem, semmilyen sporttal kapcsolatos dolog nem kerül rá, csak családi és valamilyen mélyebb jelentéssel bíró téma. Nem látom alapját, hogy a sportsikereknek helye lenne a testen.


  • Forrás: Augsburger Allgemeine
  • Szerző(k): Gy. András

Hozzászólások

Tabella