Zidane: A szívem egy része örökre Madridban marad

Zinédine Zidane távozik a Real Madrid vezetőedzői székéből. Íme a francia legenda utolsó sajtótájékoztatója.

Zidane: „Ez egy nehéz döntés volt. Tudom, hogy ez mindenki számára egy furcsa pillanat. Számomra, a klub számára és a játékosok számára is, de úgy gondolom, hogy ez a legjobb döntés. Ennek a csapatnak folyamatosan szállítania kell az eredményeket, de úgy érzem, hogy három év után változásra van szükség. Egy másfajta üzenet, egy másfajta módszer. Imádom a Real Madridot és az elnök urat is, akinek örökké hálás leszek. De úgy gondolom, hogy most változásra van szükség. A következő idényben nem én leszek a vezetőedző.”

Pérez: „Meglepő volt számomra ez a döntés a BL-siker fényében. Jobban szeretem őt, mint bármelyik játékosomat. De meghozott egy döntést, ami először sokkolt. Szerettem volna meggyőzni őt a folytatásról, de tudjuk, hogy ő nem egy olyan ember, aki megváltoztatja a döntéseit. Madrid örökké az otthona lesz. Szeretném megköszönni az erőfeszítéseit és a munkáját. Mindig a maximumot nyújtotta, hogy megvédje a Real Madrid értékeit. Ez a búcsú nem örökre szól.”

Újságíró: „A madridizmust sokkolta ez a döntés. Miért gondolod, hogy ilyen sikerek után változásra van szükség? Elképzelhetőnek tartod a visszatérést?”

Zidane: „Persze. Mindig közel leszek ehhez a klubhoz, a szívem egy darabja már örökre itt marad. Talán nem mindenki érti meg a döntésemet, de én hiszem, hogy ez a megfelelő idő egy ilyen döntésre. Szeretném megköszönni a szurkolóknak a támogatást, mindig is különlegesnek éreztem a kapcsolatomat velük. Voltak nehéz időszakok is ebben a három évben, de a szurkolóink a magas elvárásaik ellenére sem hagytak magunkra minket. Mindenki másnak is szeretnék köszönetet mondani, aki a Real Madrid sikereiért dolgozik. Edzők, orvosok, masszőrök, technikai személyzet. Nem is kérhettem volna tőlük többet.”

Újságíró: „Néhány hete azt mondtad egy sajtótájékoztatón, hogy még sokáig akarsz a klub edzője maradni. Mi változott azóta?”

Zidane: „Egy ilyen fontos pozícióban gyakran megkérdezed magadtól, hogy még mindig Te vagy-e a megfelelő ember. Átgondoltam a dolgokat, és úgy érzem, hogy ez a megfelelő idő. Mindig is mondtam, hogy ennél a klubnál hatalmasok az elvárások a történelem és hagyományok miatt. Mindig többet kérünk a játékosoktól, de az elért eredmények után hogyan is kérhetnék többet tőlük? Ezért gondolom, hogy változásra van szükség.”

Újságíró: „Pérez elnök úr nagyon szomorúnak tűnik. A játékosok már tudják?”

Zidane: „Igen. Nem mondtam el mindenkinek egyesével, de tudják. Ramosszal négyszemközt is beszéltem, ezután az öltözőbe fogok menni, hogy beszéljek a többi kapitánnyal is.”

Újságíró: „Florentino Pérez elnök úr, ön mit gondol erről?”

Pérez: „Most csak Zidane-nak tegyenek fel kérdéseket.”

Újságíró: „Miért gondolod, hogy változásokra van szükség? Hiszen működtek a módszereid.”

Zidane: „Még egyszer elmondom, hogy úgy érzem, ez a megfelelő idő erre. Sokan mondják, hogy ez egy hibás döntés, talán igazuk van. Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy továbbra is ilyen sikeres tud maradni a Real Madrid, de ez a megfelelő idő a távozásra.”

Újságíró: „Úgy érzed, hogy lezárult egy korszak a csapat életében? Ez áll a döntés hátterében?”

Zidane: „Nem igazán. Szükség van némi változásra, de a keret továbbra is nagyon magas minőséget képvisel. A legjobbakat kívánom nekik a jövőre nézve.”

Újságíró: „Mit mondott Ramos? Megpróbált meggyőzni a maradásról? Mik a terveid a következő szezonra?”

Zidane: „Most nem fogok vezetőedzői munkát vállalni, nem várok ajánlatokat. Ami Ramost illeti, ő a csapat kapitánya, közelről ismerjük egymást, hiszen csapattársak is voltunk. Elfogadta a döntésemet és a legjobbakat kívánta nekem.”

Újságíró: „Négy hónapja azt mondtad, hogy harcolni fogsz a maradás lehetőségéért. Mi változott?”

Zidane: „Semmi sem változott, de ennél a klubnál hatalmasak az elvárások. Februárban tényleg így gondoltam, de azóta megváltozott a véleményem. Ennél a klubnál bármi megtörténhet az elvárások miatt. Az én időm lejárt. Ennek sok oka van.”

Újságíró: „Kaphatunk részleteket? Személyes okokról van szó?”

Zidane: „Minden csapat életében vannak állomások. Úgy érzem, ha itt maradnék, nagyon nehéz lenne versenyben lenni minden trófeáért. Fel kell ismerned, hogy mikor van itt az ideje a távozásnak. Játékosként is ezt tettem, és most edzőként is.”

Újságíró: „Mi a legszebb és a legrosszabb emléked a Real Madridról?”

Zidane: „A legszebb emlékem az volt, amikor leigazoltak. Minden labdarúgó erről a klubról álmodik, nekem pedig megadatott a lehetőség, hogy itt játsszak. Ha edzőként kellene választanom egyet, akkor a bajnoki címet választanám. Az idei szezon legrosszabb pillanata a Leganés elleni hazai vereség volt a Király-kupában. Nagyon nehéz volt. Megértem, hogy sokan szomorúak, de ez nem egy végleges búcsú. Ahogy mondtam, mindig közel leszek a klubhoz. Rengeteg barátom és ismerősöm van itt.”

Újságíró: „Azt mondtad, hogy az ilyen hatalmas elvárások könnyen lenyomhatják az embert. Volt bármilyen nézeteltérésed az elnökkel az igazolások kapcsán?”

Zidane: „Nem, kiváló a kapcsolatunk. Sokszor beszéltünk érkezőkről és a keret megerősítéséről, de ennek nincs köze a döntésemhez.”

Újságíró: „Sokan szokták egy villamosszékhez hasonlítani a Real Madrid edzői székét, de Te mindig egy nyugodt ember benyomását keltetted, aki megtalálja a megoldást a problémákra. Esetleg arról van szó, hogy a játékosok már nem vevők az elképzeléseidre? Mikor érezted először úgy, hogy vége?”

Zidane: „Köszönöm a kedves szavakat. Mindig keményen és őszintén végeztem a munkámat, hogy megvédhessem a klub értékeit. Úgy érzem, hogy mindig megvolt köztünk a kölcsönös tisztelet a játékosokkal. Enélkül nem is működhetett volna. A döntésemnek semmi köze a játékosokhoz. Három év után már nagyon nehéz lenne fenntartani ezt a magas színvonalat. Nem meglepő módon én győzni szeretek, nem veszíteni. És ha úgy érzem, hogy már nem tudnék győzni, akkor változásra van szükség. Ez egyedül az én döntésem.”

Újságíró: „Van bármi, ami megváltoztathatta volna a döntésedet?”

Zidane: „Nincs. Ahogy az elnök úr is mondta, ha én egyszer elhatározom magamat, akkor már semmi sem változtathat a dolgokon. Nincs visszaút.”

Újságíró: „Van ennek bármi köze Cristiano Ronaldóhoz?”

Zidane: „Nem, egyáltalán nincs.”

Újságíró: „Azt mondtad, nagyon nehéz volt ismét BL-címet védeni. Ha ez nem sikerült volna, akkor maradnál?”

Zidane: „Nem tudom. Talán.”

KÖSZÖNÜNK MINDENT,  LEGENDA!!!!

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK