2019. január 21., hétfő

Zidane lemondása tragédia a Real Madrid számára

  • Gy. András
  • 2018.05.31. 16:43
Zinédine Zidane sokkoló lemondása sok szempontból szörnyű hír a Real Madrid számára, egy igazi tragédia. A Marca újságírójának véleménye.

Zidane kétség kívül a klub történetének legjobb edzője.

Neki köszönhetően a klub visszatért a 20. század aranykorának szintjére, amikor a Real Madrid volt a világ legcsodásabb klubja, azzal, hogy három Bajnokok Ligáját nyert sorozatban. Ez példátlan teljesítmény. Ilyenre még soha, senki nem volt képes.

A feltámadás utáni csapat erős kontrasztot mutat a Rafa Beníteztől két és fél évvel megörökölt, megtépázott, megtört, lejtőn lévő csapattal.

Zidane

Sikerült két klubvilágbajnokságot, két Európai Szuperkupát, egy Spanyol Szuperkupát, egy bajnoki címet és sorozatban három Bajnokok Ligáját. Ezek a mutatók fenomenális edzőről és a blancók értékeinek még kiválóbb nagykövetéről árulkodnak,  

Zidane személyében a Real Madrid nem csupán egy olyan edzővel rendelkezett, aki megvédte a klubot és annak értékeit, hanem aki a játékosaihoz is mindig szép szóval, ékesszólóan és mosollyal fordult.

A francia a csúcson, érintetlen örökséget maga mögött hagyva távozik.

Di Stéfano és Cristiano Ronaldo mellett Zidane-ra is úgy fognak emlékezni, mint a klubra egyik legnagyobb hatással lévő sportemberre. Természetesen az is volt.

A játékos, aki azt a nevetségesen nagy kapásgólt lőtte Glasgowban, ugyanaz, aki elégedetté tette a Bernabéu közönségét tökéletes labdakezelésével.

Edzőként a Real Madrid valaha volt legjobbjaként távozik, aki több Bajnokok Ligáját nyert, mint a modern érában bárki más.

De súlyos hiba lenne lebecsülni az örökségét. A kezei alatt a szupersztárokból és beképzelt egyénekből álló csapatból család formálódott.

A legnagyobb tragédia abban rejlik, hogy Zidane világklasszis edzői képességeit meglehetősen alábecsülték.

„Nem a legnagyobb stratéga…” – mondták a becsmérlői. Ő mégis óriási sikereket hozott saját taktikájának köszönhetően.

4-3-3-as felállásról 4-4-2-re váltott a csapat, mégis jöttek a győzelmek, semmi gond.

Őrültnek tartották, amiért olyan rotációs rendszert talált ki, ami végül követendő példa lett a játékosok kezelésében.

Zidane szupersztárokat ültetett a padra, amit más nem mert volna megtenni.

Még Karim Benzema is kimaradt több fontos meccs kezdőcsapatából, mint például Torinóban, pedig őt igazán kedveli.

De ami a legfontosabb: mindenkinek esélyt adott és minden döntését a klub érdekében hozta.

Zidane

Talán ezzel is magyarázható, hogy miért a mai volt az utolsó napja a Real Madrid edzőjeként.

Egy olyan ember számára, akinek nagyon fontosak az elvei, a lemondás volt a legjobb megoldás. Nem csak neki, hanem a játékosainak is, akiket tényleg szeretett. A klubnak változásra volt szüksége.


Hozzászólások

Tabella