Varane: Időre lesz szükségünk, hogy felfogjuk, mit sikerült véghez vinnünk

Raphaël Varane alig töltötte be 25. életévét, mégis elmondhatja magáról, hogy legendás labdarúgókéra emlékeztető önéletrajzzal rendelkezik. A Real Madrid játékosaként immáron negyedik Bajnokok Ligája elsőségéért léphet majd pályára egy különleges számmal ellátott mezben, mely számot egykoron Manolo Sanchís és Zinédine Zidane is viselt. A francia fiatalember úton van afelé, hogy az európai kupasorozatban rekordokat döntsön és a jövőben a Real Madrid csapatkapitánya legyen. Korának, tehetségének, személyiségének és vezetői készségeinek köszönhetően lehetősége nyílhat arra, hogy letegye kézjegyét a világ legnagyobb klubjának védelmében.

Mindössze huszonöt esztendősen negyedik Bajnokok Ligája-döntődet játszod, s esélyed lehet arra, hogy negyedik trófeádat emeld a magasba. Ha valaki ezzel állt volna elő, mikor ide igazoltál, mi lett volna a reakciód?

Igazán szürreális, elképzelni is hihetetlen. Egyetlen címet nyerni sem egyszerű feladat, de sorozatban hármat… Nincsenek rá szavak. Csodálatos lenne negyedszer is magasba emelni a trófeát. Az eddigi tapasztalataink alapján tisztában vagyunk e kihívás nehézségeivel, de ugyanezek a tapasztalatok magabiztosabbá és nyugodtabbá is tesznek bennünket. Tudjuk, mit kell tennünk a győzelem érdekében, de tiszteljük az ellenfelünket.

A Real Madrid az esélyesebb.

Nem, nem hiszem. A Liverpool okkal jutott el idáig. Kiváló csapatuk van, a meggyőző teljesítményüknek köszönhetően lesznek ott a döntőben. Az ilyen mérkőzéseknek nincsen favoritja, tudjuk, hogy nehéz lesz legyőzni őket.

Milyen Madridra számítsunk? Olyanra, mint a bajnokságban, vagy mint a Bajnokok Ligájában szereplő?

Reméljük, hogy a legjobb Real Madrid lép majd pályára. Tisztában vagyunk azzal, hogy minőségi játékosok alkotják a keretet, akik rengeteg tapasztalattal rendelkeznek. Tisztában vagyunk azzal is, hogy a párharc a védekezés és a támadások közötti gyors átállásról fog szólni, hiszen mindkét együttes kiválóan kontrázik.

Szóval, akkor egy végpontok közötti párharcról beszélünk. Legalábbis erre számítasz, ugye?

Nos, úgy gondolom, hogy lesznek olyan periódusai a mérkőzésnek, amelyek a labdatartásról szólnak majd, de nem változtathatod meg a játék iramát anélkül, hogy közben kiegyensúlyozatlanná ne válj. Ezért hiszem, hogy az egyensúly fenntartásának kiemelkedő szerepe lesz. Láthattuk már más mérkőzések kapcsán is, hogy a csapategységek közötti átmenet létfontosságú.

A Liverpool csapatát illetően mitől tartasz a leginkább?

Jól védekeznek, gyors és életveszélyes kontrákat vezetnek, remek a kapcsolat a támadók között, s ennek köszönhetően rengeteg gólt szereznek. Tudjuk, hogy a gólszerzés a legnagyobb erősségük, kiváló játékosaik vannak, éppen ezért kell az egész csapatnak részt vállalnia a védekezésből. Nem szabad területet hagyni a számukra.

Egy ilyen típusú mérkőzésen kiemelt szerep hárul rád.

A koncentráció létfontosságú, és az energiádat sem pazarolhatod el. Tudjuk, hogy komoly kihívás vár ránk, de ezzel a tudattal készülünk a döntőre.

Beszélhetünk-e egy legendás Madridról, amennyiben sikerül öt éven belül a negyedik Bajnokok Ligája-győzelmet is elérni?

Mi már történelmet írtunk, de folytatnánk a megkezdett úton. Hihetetlen lenne ismét megcsinálni. Jelenleg azonban az előttünk álló mérkőzésre koncentrálunk, a Liverpool legyőzésére, a többit pedig meglátjuk. Azt hiszem az eddigieket sem sikerült még felfognunk. Majd ha végeztünk, talán megértjük, mit is vittünk végbe. E pillanatban az összpontosításé a főszerep, s bár várakozással tekintünk a jövőbe, később lesz még időnk visszatekinteni az elmúlt időszakra.

Elképzelhető, hogy ez a mostani Bale döntője lesz, melyben leteheti a névjegyét?

Ahogy én látom, Bale hihetetlen fizikai állapotban van, koncentrált és készen áll a döntőre, de a végső döntést az edzőnek kell meghoznia. Természetes, hogy mindannyian szeretnénk pályára lépni, ennek megfelelően mindenki felkészült. Nem tudom, hogy ki lesz a kezdő tagja, de abban biztos vagyok, hogy Gareth nagyon jó formának örvend. A közelmúlt mérkőzésein remekül teljesített és gólokat is szerzett. Meglátjuk, hogy az edző végül miként dönt. Bő a keret és mindenki szeretne részese lenni egy ilyen összecsapásnak.

Az, hogy a klubnak van egy olyan játékosa, mint Cristiano Ronaldo, nagyobb nyugalomra, bizakodásra ad okot egy döntőben?

Cristiano mindig a kulcsfontosságú pillanatokban érkezik, így igen, számítunk rá és bízunk benne. Tudjuk, hogy mennyiben képes segíteni a csapatot és ez mindenképp egy pluszt jelent. Reméljük, hogy a legjobb formáját hozza majd, s felkészült arra, hogy a csúcsra érjen.

Mi a helyzet Benzemával? Mennyiben érintette rosszul, hogy kimaradt a franciák világbajnoki keretéből? Készen áll a kijevi döntőre?

Ahogy mindig, úgy most is a győzelem lebeg a szemei előtt, csak erre a mérkőzésre koncentrál. Tudja, ahogy mindannyian, hogy ettől a meccstől függ az idei szezonunk. Remek formában van, képes helyzetbe hozni másokat és eldönteni olyan mérkőzéseket, mint a tavalyi Atlético elleni párharc. Karim kivételes képességű labdarúgó és élvezi mindenki bizalmát, így nagy eséllyel ő is pályára léphet. Ha ez megtörténik, biztosan megtesz minden tőle telhetőt. Neki már nem kell bizonyítania a képességeit, a világon mindenki tisztában van azokkal.

Salah, Mané és Firmino… Ha tehetnéd, melyiküket iktatnád ki e hármasból?

Ilyen hatalommal én nem rendelkezem. Tudjuk, mennyire jól megértik egymást a pályán, és hogy milyen jók így együtt. Egyszerűen csapatként kell védekeznünk ellenük. Tisztában vagyunk azzal, hogy mivel kell szembenéznünk szombaton.

És te? Hogyan készülsz a döntőre?

Negyvenhárom mérkőzésen léptem pályára ebben a szezonban, aminek kifejezetten örülök. Azt gondolom, hogy a Bajnokok Ligája kritikusabb pillanataiban is képesek voltunk szintet lépni és mindent megtettünk a győzelemért. A legfontosabb momentumokban sikerült a legmegfelelőbben reagálnunk, így remélem, hogy a szombati döntőben is kiválóan fogunk teljesíteni. Felkészültek vagyunk, nincsenek sérültjeink. Pintus kiváló munkát végzett annak érdekében, hogy a csapat hibátlan fizikai állapotba kerüljön. Jelenleg mindenki az előttünk álló feladatra koncentrál. Történelmet írtunk, s azon leszünk, hogy ezt folytassuk.

Úgy érzed sikerült fejlődnöd a szezon elejéhez képest?

Azt hiszem, igen. A tavalyi esztendőben ugyan sokat játszottam, de az idény fontosabb szakaszaiban, például a Bajnokok Ligája negyeddöntői vagy az elődöntők idején, épp sérüléssel bajlódtam. Ebben a szezonban szerencsére elkerültek ezek a problémák. Mindig arra törekszem, hogy jobb és jobb legyek, igyekszem a játék minden elemében fejlődni. Ebben az évben sokat javultam, de természetesen folyamatosan keresem a fejlődés lehetőségét. Fontos, hogy soha ne kényelmesedj el, mert ez itt a Real Madrid, az elvárások pedig nagyon magasak. Minden szezon új kihívásokkal kecsegtet, és mint labdarúgó mindig arra törekszem, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból annak érdekében, hogy a csapatom hasznára legyek. Ahogy azt az imént is említettem azzal, hogy idén elkerültek a sérülések, sikerült szintet lépnem.

Benzemával egyetemben beírtátok magatokat a francia labdarúgás történelmébe. Mit jelent ez számodra?

Mindketten roppant büszkék vagyunk mindarra, amit eddig tettünk, és amit eztán teszünk majd a hazánkért. Franciaországban ilyen még soha nem történt. Annak lehetősége, hogy négyszeres Bajnokok Ligája-győztesnek mondhatjuk magunkat, illetve, hogy sorozatban harmadszor lehetünk ott a döntőben… Elképzelni sem tudom, mikor ismétlődhet meg újra. Franciaként igazán büszkék vagyunk az eredményeinkre. Időre lesz szükségünk, hogy felfogjuk, mit sikerült véghez vinnünk.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK