„Számomra Zidane a madridiak legnagyobb erőssége”

Földi Bencével, a hazai Liverpool-közösség egyik képviselőjével beszélgettünk röviden a közelgő kijevi fináléról.

Köszönjük, hogy elfogadtad a felkérésünket. Vágjunk is bele a közepébe: szerinted melyik csapat ünnepelhet majd a lefújást követően?

Köszöntöm én is a penamadridista.hu olvasóit, örülök a felkérésnek. Különös meccs lesz ez, mert a bátyám a Realért szorít, egyikünk biztosan vidám lesz a döntőt követően. Remélem, hogy én leszek boldogabb, de valamiért úgy érzem, szoros lesz a meccs, csak nüanszok döntenek majd.

Mit gondolsz, milyen taktikával futnak majd ki a pályára a liverpooliak?

Nagyjából azt várom, amit Toni Kroos is mondott a héten: tizenegy játékost, akik vadállatokként fognak rohangálni. Jürgen Klopp is arra utalt a minap, hogy nem fog változtatni a csapat szerkezetén és hozzáállásán, a saját stílusát fogja hozni a Liverpool. Ebben viszont benne van a kudarc lehetősége: ha az első hetven percben nem szerzünk kellő előnyt, az megbosszulhatja magát a meccs végén.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Liverpool idei szezonja jócskán túlnőtt a szurkolói elvárásokon. Mik lehetnek a csapat céljai a következő szezonban? Egy újabb stabil résztvevővel bővült a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza?

Azért azt túlzás lenne kijelenteni, hogy jócskán túlnőtt az elvárásokon. A bajnokság például rosszabbul sikerült, mint azt vártam volna a szezon első fele alapján, viszont Philippe Coutinho elvesztése meg sem kottyant a csapatnak. Ugyanakkor a Bajnokok Ligájában valóban messzebbre jutottunk, én előzetesen a legjobb nyolc közötti kiesést tartottam volna reálisnak. Tény, hogy azért meglehetősen könnyű ágon sikerült eljutnunk a döntőig, komoly kihívás elé csupán a Manchester City állította a Liverpoolt, de ez a csapat mindig is képes volt egy meccsre nagyon felszívni magát – ez az, ami miatt a Madridnak is akadhat félnivalója.

Miket, kiket tartasz a Real Madrid legnagyobb erősségeinek?

Számomra a legnagyobb erősség egyértelműen Zinédine Zidane, aki gyermekkorom legjobb középpályása volt, és szerény, de precíz stílusa edzőként is megmaradt. Amennyire látom, nagyon jól érzi, hogy kiből miként lehet kihozni a legtöbbet, Cristiano Ronaldo lassú hanyatlását és egóját is tökéletesen kezeli, emellett a fiatal spanyol játékosokat is képes beépíteni a csapatba. A Madrid keretéből nekem Luka Modrić a személyes kedvencem, de Toni Kroos játékát is nagyon szeretem – minőségibb azért az a középpálya, mint amit a Liverpool jelenleg fel tud mutatni.

A spanyol sajtó – nem meglepő módon – Salah és Cristiano Ronaldo egyéni vetélkedésére hegyezte ki ezt a mérkőzést. Vajon tényleg közülük kerül majd ki a meccs embere, vagy esetleg mások lépnek elő a reflektorfénybe? Az egyiptomin kívül még ki az a Pool-játékos, aki képes lehet a vállára venni a csapatot egy esetleges nehéz helyzetben? Van ilyen egyáltalán?

Szerintem Mohamed Salah mindenképpen főszereplő lesz, minden Liverpool-drukker tőle várja már a csodát. Ugyanakkor a keretnek talán nem ő a legfontosabb játékosa, hanem Roberto Firmino. Ő az, aki a legtöbb meccsen játszott idén, folyamatosan jól teljesített, belőle is élete formáját hozta ki Jürgen Klopp. Jól lát a pályán, tökéletesen érzik egymást Salahval és Sadio Manéval, jól passzol, jó az ütemérzéke, visszalép a középpályára, ha kell, de attól sem retten meg, ha a szélről kell betörni az ellenfél tizenhatosán belülre. Elképesztő munkabírású srác, rá is nagyon oda kell figyelni, ahogy a középpályán robotoló Gini Wijnaldumra is. Ha jó napot fog ki, világklasszis játékos. Komoly meglepetést okozott idén Andy Robertson is, aki szép lassan a Premier League egyik legjobb balbekkjévé érett. Néhány éve még szupermarketben dolgozott a foci mellett, most pedig BL-döntőt játszhat – elképesztő sztori az övé, talán még jobban fog hajtani, mint az eddigi meccsein együttvéve.

A játék mely aspektusa az, ahol a Liverpool képes lehet ellenfele fölé nőni?

Mindkét csapat remekül kontrázik, de talán a Liverpool képes lehet ezt még a Realnál is jobban megoldani. Sajnos azonban előfordulhat, hogy Zidane magára rántja a Liverpoolt, amely felállt védekezés ellen nem olyan jól működő gépezet, mint támadó csapat ellen (normál esetben utóbbiaktól magasan feltoltan védekezve megszerezheti a labdát, és egy gyors ellentámadással gólt szerezhet). A döntőnek van egy ilyen forgatókönyve is, de remélem, Kloppék minden szcenárióra felkészülnek.

Zidane sikerlistája igencsak hosszúra nyúlt a kinevezése óta, de Jürgen Klopp is nagyszerű munkát végez az angol bajnokságban. Két eltérő stílusú szakemberről beszélünk, de felmerül a kérdés, hogy vajon melyikük lesz nagyobb hatással a találkozó alakulására?

Zidane higgadtabb karakter, szerintem ő lassítani próbálja majd a játékot, míg Klopp inkább a pörgést forszírozhatja. Nehéz megmondani, melyikük stílusa érvényesül majd jobban, hiszen ez a játékosok pillanatnyi állapotától is függ, és bár a Real kerete mélyebbnek és erősebbnek tűnik, szerintem nincs okunk leírni a Liverpoolt sem. Remélem, hogy szoros és jó meccset látunk majd, amelyen végül a Vörösök győznek – mi már tizenhárom esztendeje várunk az újabb diadalra. Hátha most összejön.

(További gondolatok a szerzőtől: Anfield Road blog)

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK