A Bayern München elleni győzelem összetevői

A Real Madrid győzelemmel távozott az Allianz Arénából, ami egy nagyon fontos lépés a döntő felé vezető úton. A müncheni győzelemnek több összetevője is volt, ennek próbáltunk utánajárni. Elemzés.

A kezdőcsapat

Zidane a MARCA által megjósolt 10 biztos kezdőjátékoson kívül végül Lucas Vázqueznek szavazott bizalmat. A spanyol szélső alapvetően sokkal jobban használható védekezésben és letámadásban is, mint akár Bale vagy Asensio. Benzema padoztatásával Cristiano Ronaldo maradt az egyedüli csatár a csapatban. A madridi középpálya bal oldalára Isco került fel, akinek támadásban sokkal inkább szervező feladatai voltak, így célja alapvetően a támadások kreatív szervezése lett volna, míg védekezésben a bal oldalra kellett volna kisegítenie, főleg, ha Robben végig pályán marad. A Real Madrid ebben az összetételben leginkább egy 4-5-1-es vagy 4-1-4-1-es felállást képviselt, amit indokolhatott az is, hogy a Juventus elleni visszavágón igencsak megbosszulta magát a gyémánt középpálya jelentette szélső lefedettség hiánya védekezésben.

Kényszerű változtatások

Robben korai sérülése átrendezte a Bayern játékát, helyette ugyanis Thiago lépett pályára. A spanyol érkezésével alapvetően a középpályás játék és a szervezés erősödött, a jobb oldalt azonban így jórészt Kimmichnek és Müllernek kellett bejátszania, de a bajor támadások ebben a helyzetben inkább Ribéry oldalára tevődtek át. A franciának 4 kapura lövési lehetősége volt, mind a tizenhatoson belülről, de egyet sem sikerült gólra váltania. Boateng kidőlése után posztra érkezett Niklas Süle, ami nem változtatott a németek taktikáján. 

Sérülés miatt Zidane-nak is fájhatott a feje, ugyanis Carvajal nem tudta folytatni a játékot, helyette Karim Benzema érkezett, ebben a helyzetben Lucas lépett vissza a jobbhátvéd szerepkörébe. Iscót pedig – mint kiderült, szintén sérülés miatt – Asensio váltotta a szünetben, ezt a cserét érdemes egy kicsit jobban kielemezni. A Real Madrid 22-ese az első játékrészben előtt teljesen beleszürkült a mezőnybe: egy kulcspasszt sem osztott ki, mindössze 17 alkalommal passzolt, védekezésben pedig 1 szerelést mutatott be. Alapvetően Isco nem tud olyan kreatívan és dinamikusan összejátszani Marcelóval szélsőjátékban, mintha Ronaldo szerepelne a helyén, nem beszélve arról, hogy a spanyol nem mindig hozott jó döntést a labdával, habár minden képessége meg lenne hozzá. Asensio alapvetően jobban illeszkedett Zidane kontrajátékra berendezkedő taktikájára, amit gólja bizonyított is utána.

Letámadás

Az első percektől kezdve agresszív presszinget alkalmazott mind Zidane, mind Heynckes csapata. A madridiak labda nélkül egy 4-1-3-2-es letámadási taktikát követtek, ahol Ronaldo és Modrić volt a csapat csúcsa, míg mögöttük a középpálya biztosított. A széleken rendszerint lépett fel Carvajal és Lucas, ami a Bayern bal oldalának kibontakozását hivatott megakadályozni – ami egyébként nem feltétlenül sikerült, de erről kicsit később.

18. perc, cél a bajorok labdakihozatalának teljes ellehetetlenítése. Boateng mellett Ronaldo, míg Modrić Hummelst támadja. A jobb oldalon Rafinhát Carvajal veszi ki a játékból, míg középen Kroos igyekszik lezárni a területet. Pár pillanattal később Ribéry visszalép a labdáért, őt pedig Lucas követi, levegőt sem hagyva a franciának. A bajorok labdakihozatalait rendszerint James is segítette, amikor mélyen a saját térfelére lépett vissza labdáért, hogy saját maga szervezze meg a támadásokat.


Labdaszerzés a Bayern térfelén: Lucas Vázquez támadja magasan a német térfélen Rafinhát, aki a visszafelé futó Ribérynek akar passzolni. A passzsávba végül Modrić lép be, és meg is szerzi a játékszert.

A madridi labdakihozatalokat a Bayern ugyanúgy igyekezett megakadályozni. A németek többször megzavarták a Real Madridot, ami előrevágott labdákhoz és kapkodáshoz vezetett. A képen is látható, hogy Lewandowski a belső védők között igyekszik zavart kelteni, de a középpálya egy vonalban próbálja lezárni a területet és megakadályozni, hogy Ramos feljátssza a labdát. Habár a bajorok letámadása nem volt feltétlen olyan intenzív, mint a madridi, a célját elérte, ugyanis Zidane csapata nem tudott kibontakozni a támadások építésében. ​

Hibák szülte gólok

Az első gól egyértelműen mutatta a Real Madrid egyik gyenge pontját, miszerint a támadásból védekezésbe való visszarendeződés fázisában igen sebezhető a csapat, itt Marcelo maradt fenn egy támadás miatt. A gyors kirúgás után a Bayern támadást indított, Sergio Ramos a védelemből kirohan Müllerre, és így lesz teljes a káosz: Marcelo helyére befutó Kimmichet senki nem vette fel, holott Casemiro és Kroos is pozícióban van, azonban mindketten inkább Jamesre figyelnek. Így viszont Kimmich 30-40 métert vezethette a kapuig a labdát a kolumbiai parádés passza után, hogy utána gólt is szerezzen. Az már más kérdés, hogy a lövés alapvetően védhető lett volna.

A Real Madrid második találata már egy nyilvánvalóbb hibából született. A bajorok szöglete után Rafinha passzol nagyon rosszul, amit a spanyol csapat meg is bosszult: a kontrajátékban rendkívül erős Asensio-Lucas páros végig vitte az akciót, amivel nagyon nehéz helyzetbe hozták a Bayern Münchent az egész párharcra.

A Ribéry-faktor

A francia játékos volt a legnagyobb veszélyforrás a müncheni éjszakán. Hol a szerencse, hol a védők, hol Keylor Navas avatkozott közbe, hogy ne találjon a madridi kapuba. Lewandowskival karöltve 4-4 kapura lövéssel próbálkoztak, de Ribérynek voltak a legnagyobb esélyei. Alapvetően Lucas Vázquez feladata volt a francia szélső semlegesítése, gyakorlatilag emberfogással próbálta Zidane levenni a pályáról, ez azokból a momentumokból is látszik, amikor Lucas a bajorok térfelére is követi Ribéryt.

59. perc, a franciára Lucas lép oda, mögöttük viszont nagy terület. Habár a védelem végül össze tud zárni és blokkolja az első lövést, a labda visszakerül Ribéryhez, aki kapura is tud lőni.

A 63. percben James forgatása után kapja meg a labdát, itt már szorosabban lép oda Carvajal és Lucas is. Végül sikerül beljebb terelni Ribéryt, amibe Modrić is besegít, így nem tud lőni a francia.

Dominancia

Habár voltak egyértelműen olyan periódusok, amikor a Real Madrid beszorította Heynckes csapatát, alapvetően a Bayern uralta a mérkőzést, labdabirtoklásban viszont csak meddő fölényt hozott az, hogy 60 százalékban volt a labda a bajoroknál. Tízzel többet lőttek kapura, viszont szinte ugyanannyiszor késztették munkára Navast a németek (5-4). Ha figyelembe vesszük az xG mutatóit a csapatoknak, vagyis a helyzetek minőségeinek számszerűsített, csapatonként összeadott számait, Lewandowskiék fölénye ott is megmutatkozik: a bajorok xG mutatója 2,32, míg a madridiaké csupán 0,62. A végeredményt figyelembe véve azonban ezt az egészet megfordítva egyértelmű a konzekvencia: Zidane csapata sokkal jobban kihasználta helyzeteit. Természetesen ez volt az elsődleges kulcsa annak, hogy az igazi erődként nyilvántartott Allianz Arénából sikerült győztesként távoznia a címvédőnek.

Forrás: penamadridista.hu, managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK