Gianluigi Buffon: Végtelenül tisztelem Cristiano Ronaldót

A Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt a MARCA újságírója készített interjút Gigi Buffonnal, a Juventus és az olasz futball legendájával.

Mindössze 300 nap telt el a cardiffi döntő óta…
Tudom, ahogy azzal is tisztában vagyok, hogy már a 41. életévemet taposom, ami azt jelenti, hogy nem változtam túl sokat azóta Reméljük, hogy most egy másfajta mérkőzés vár ránk, és meg tudjuk változtatni azokat az érzelmeket, amiket cardiffi döntő óta hordozunk.

Meg tudnád magyarázni, hogy két mérkőzésen miért képes felülkerekedni a Juventus a Real Madridon, és a döntőkben miért nem?
Erre nincs magyarázat, de szeretném, ha végre a döntőkben is győzedelmeskedni tudnánk. Ugyanez történt velünk a Barcelona ellen. 180 perc alatt meg tudunk nyerni egy párharcot, de 90 perc alatt képesek vagyunk elveszíteni. El kell kezdenünk 180 percet játszani a döntőkben is. Nehéz megmagyarázni mindezt, ugyanakkor ez is bizonyíték arra, hogy igenis tudjuk, hogyan kell játszani ebben a sorozatban. Nyilvánvaló, hogy a csapatok nem úgy teljesítenek, ha 90 percről van szó, mint akkor, amikor 180 perc vár rájuk.

Sokszor gondolkodtál azon, hogy mi történt Cardiffban?
Természetesen, ugyanakkor tudom, hogy ez semmin sem változtat. Aznap az erősebb csapat diadalmaskodott. Most meg kell mutatnunk a bennünk rejlő minőséget, a saját játékunkat játszva kell győzelemre törnünk.

Mi eredményezte a Real Madrid nagyarányú győzelmét Cardiffban?
A legjobb csapat nyert, ugyanakkor nem voltunk annyira rosszak, hogy ilyen különbséggel veszítsük el a mérkőzést. Az ilyen meccseken vannak pillanatok, amikor rád mosolyog a szerencse, aznap viszont nem volt szerencsénk.

Tudod, hogy pontosan mire van szükség a Real Madrid legyőzéséhez?
A lehető legjobb játékosainkat kell pályára küldenünk, az edző pedig pontosan ezt fogja tenni.

Amikor elveszítettétek a cardiffi döntőt, azt mondtad, hogy a Bajnokok Ligája egy elérhetetlen álom. Ugyanígy gondolkodsz most is, hogy újra találkozhatsz a Real Madriddal?
A Real Madrid jobb csapat, mint a Juventus. Nem azért, mert én azt mondom. A két klub történelme is erről árulkodik, elég csak a díjakra és a számokra pillantanunk. Most is úgy gondolom, hogy a Bajnokok Ligája megnyerése egy álom, amit nagyon nehéz megvalósítani. Versenybe szállhatunk a Real Madriddal, de ők már megmutatták a történelmük, valamint az elmúlt néhány esztendő során is, hogy van bennük valami egészen különleges, valami teljesen egyedi dolog.

Mi az, ami ennyire különlegessé teszi őket?
Nos, több szempontból is ők a világ legjobb csapata. Megkérdőjelezi ezt egyáltalán valaki? Három BL-győzelem az elmúlt négy évben… ez mindent elmond. Ezek olyan számok, amiket senki sem kérdőjelezhet meg.

A Real Madrid legyőzhetetlen az európai porondon?
Nem, egyik csapat sem legyőzhetetlen, ugyanakkor nagyon nehéz őket megverni. Lehet, hogy a Real Madrid a párharc esélyese, ugyanakkor mindkét csapatnak 50-50 százalék esélye van a győzelemre. Ambiciózusnak kell lennünk. El kell különítenünk a történelmet a jelentől. A Juventusnak nagyszerű csapata van, amely tudja, miképp kell trófeákat nyerni.

Mit gondolsz, az első mérkőzés a cardiffi döntőre, vagy a három évvel ezelőtti meccsre fog hasonlítani?
Minden egyes mérkőzés különböző. Nem szeretném, ha olyan lenne, mint a cardiffi. Jól ismerjük az ellenfelünket, a célunk, hogy a visszavágó utolsó másodpercéig harcoljunk a továbbjutásért.

Cristiano Ronaldo jó formában van, úgy tűnik, hogy tovább akarja írni a történelmet. Egyetértesz?
Végtelenül tisztelem Cristianót. A kora előrehaladtával is képes volt fejlődni. Csodálom őt, hiszen egy olyan személy, aki mindig tisztában van azzal, hogy mit csinál, mindent okkal tesz. Az elmúlt években bizonyította, hogy mennyire intelligens. Megváltoztatta a pozícióját, kevesebb energiát pazarol el, mégis halálos a kapu előterében. Egy igazi gyilkos a tizenhatoson belül. Egyetlen olyan játékost láttam korábban, aki ennyire precízen tüzelt, ő pedig David Trezeguet volt. Elég szerencsés voltam ahhoz, hogy játsszak a brazil Ronaldo, valamint Zlatan Ibrahimović ellen is, de Cristiano Ronaldo rekordot rekordra halmoz. Elnyerte a teljes csodálatomat.

A barátod, Iker Casillas ma este játssza 1000. tétmérkőzését.
Iker, Petr Čech és én egy korszakot határoztunk meg a labdarúgás történetében. Az, hogy még mindig fontosak vagyunk a csapatunk számára, azt jelenti, hogy a sok dicséret nem volt véletlen. Iker a Real Madridban és Portóban is megmutatta, hogy a képességei nem mindennapiak.  

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK