A hasznos, de megtört Karim Benzema

Az utóbbi hónapok, lassan évek egyik legnagyobb kérdőjele a Real Madrid berkein belül, hogy mi legyen a sorsa a klub francia játékosának, Karim Benzemának. A szurkolók hónapok óta a távozását sürgetik, egyre türelmetlenebbül felszólalva egy-egy mérkőzés után. A támadó alapvető helyzetével, erősségeivel és gyengeségeivel foglalkozó írás következik, némi szubjektivitással megfűszerezve.

Szerep

Ahhoz, hogy Karim Benzemát megértsük, tisztában kell lenni az általa betöltött szerepkör funkcióival a pályán. A francia sose volt az a kimondott gólvágó, aki 30-40 gólt szerez egy idényen belül, viszont nagyon nagy hangsúlyt kap a játékában a helyzetek közvetlen és közvetett előkészítése. Ez utóbbi esetben leginkább a mozgásával teremti meg a lehetőséget, általában Ronaldónak. Nem véletlen, hogy a portugál állandó és feltétlen bizalma társa felé megkérdőjelezhetetlen, ő is tudja, hogy nagyon sok mindent köszönhet Benzemának. Mindez persze alárendeltséget sejtet magában, ám ennél többről van szó: a francia képességeinek kiaknázása a cél, ugyanis a kombinatív játékban tökéletesen részt tud venni, ez pedig többször kulcs- és gólpasszokban nyilvánul meg.

Karim Benzema, Real Madrid, tactical analysisSzerepkör, avagy helyet neki! A Girona elleni mérkőzésen a vezető találatnál Marcelo passzánál Benzema még csak a büntetőpont körül mozog, majd miután a bal oldalon Kroos megkapja a labdát, elindul a kapu felé, amivel elvisz egy embert középről és lefoglal egy másikat is. Ezzel a bemozgással közvetlenül a kapu előtt őt nehéz lenne megjátszani, és habár a katalán csapat védelme sincs a helyzet magaslatán, ezzel Ronaldo előtt megnyílik a terület a lövéshez, a csapat pedig vezetést is szerez.

Előkészítés

A jelenlegi szezonban 9 gólpassz szerepel a neve mellett a bajnokságban és a BL-ben, ami a legtöbb a csapatban, míg meccsenként nagyjából 2 kulcspasszt oszt ki. Az európai élvonalban szereplő csatárok esetén, ha ebből az aspektusból vizsgáljuk, Benzema nagyon is hasznos játékos: a Real Madriddal többször hírbe hozott Lewandowski például 2 asszisztot számlál, meccsenként pedig nagyjából 1 kulcspasszal szolgálja ki társait, míg Harry Kane 4 gólpasszt osztott ki eddig, átlagosan 1 kulcspasszal segítve a támadásokat meccsenként hazája bajnokságában és a Bajnokok Ligájában.

Karim Benzema, Real Madrid, tactical analysis Benzema mint előkészítő: amíg Kovačić vezeti a labdát, a francia egyből elindul a pálya közepén lévő üres területre, majd egy gyors váltással Lucastól megkapja a labdát, és egy zseniális ütempasszal ugratja ki Ronaldót, aki nincs lesen, és újabb gólt szerez.

Gólveszély

Benzema átlagosan 2-3 lövést ereszt meg meccsenként, ami csatár létére nem tűnik jó teljesítménynek. Ha a csapatban az átlagos lövések száma alapján sorrendet állítunk, a francia csak a hatodik a listán. Viszonyítási alapnak megint Lewandowskit (5,11 lövés/meccs) és Kane-t (5,95 lövés/meccs) hoznám. Ezt a képet egyértelműen árnyalja az a tény, hogy Benzema más szerepet tölt be a csapatban, mint az említett két gólvágó, függetlenül attól, hogy mindhárman csatár pozícióban vannak általában felrajzolva a táblára. Mindemelett elengedhetetlen megemlíteni azt a tényt, hogy a Real Madridban Cristiano Ronaldo az elsőszámú gólfelelős. Meccsenként majdnem 7 alkalommal lő, de sokkal többször is kerül helyzetbe, mint francia társa.

Hatékonyság

A legnagyobb és legszembetűnőbb probléma a gólok száma, illetve azoknak nagyon alacsony mivolta. Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy megállapítsuk: Karim Benzemának egyszerűen nem megy a góllövés. A bajnokságban jelenleg 4 gólt szerzett 23 mérkőzésen, a Bajnokok Ligájában 5 meccsen 2 alkalommal talált kapuba. A legnagyobb probléma az, hogy több helyzetben már maga sem hiszi el, hogy gólt tud szerezni, többször pedig a szerencse sem áll mellé. Mindez persze nem mentség a gyenge teljesítményre, ami már a tavalyi idényben megkezdődött: a bajnokságban 11 gólt tudott csak összehozni, a Bajnokok Ligájában 5 találatig jutott, de mivel a szezon eufóriában végződött a csapat számára, a figyelem elterelődött a csatárproblémáról. Nem beszélve arról, hogy egy bizonyos Álvaro Morata is segítette találataival a csapatot az előző szezonban.

Karim Benzema, Cristiano Ronaldo, friendship, tactical analysis

Elnöki ügy

Habár a szurkolók körében egyáltalán nem népszerű, a Bernabéu közönségétől pedig többször kapott éles füttyszót a támadó, Florentino Pérez és Zinédine Zidane bizalma évek óta töretlen Benzema felé. Az igazi kérdés az, hogy mikor fogy el a türelem, illetve mikor dönt úgy a vezetőség, hogy megpróbál leigazolni egy valóban gólerős támadót Cristiano Ronaldo mellé. A portugál idén lett 33 éves, a csapat jövője szempontjából hamarosan aktualitássá kell váljon az, hogy olyan csatár rohamozza a Real Madrid ellenfeleinek kapuit, aki potenciálisan állandó gólveszélyt jelent. Benzemáról jelenleg ez egyáltalán nem mondható el.

Sziklaszilárd

Az előző gondolatmenetet folytatva, érdekes kérdés az is, hogy vajon a Real Madrid miért nem igazol valós alternatívát a 9-es pozícióra. Chicharito, Morata, Mayoral – csak hogy az utóbbi évek „vetélytársait” említsem. Benzema mindenkinél sokkal több játékpercet kapott, Morata több gólt is szerzett nála a bajnokságban, mégis neki kellett mennie a szezon végén, ugyanis nem volt garantálva számára a több játéklehetőség.

Mikor jön el az a pont, amikor azt mondja a vezetőség, hogy elég, igazoljunk le egy olyan csatárt, aki elbírja a Real Madridban állandóan elvárt góllövés terhét? Miért gondoljuk azt, hogy Ronaldóval más nem tudna együttműködni? Úgy gondolom, hogy kettejük szimbiózisa egy olyan állapot, ami talán másképpen, de más támadókkal ugyanúgy működne, már-már hatékonyabban is. Félreértés ne essék, Benzema nem haszontalan játékos, sőt, nagyon sokat köszönhet neki a klub. Csupán a gólszerzés, ami alapvetően determinálja egy csatár teljesítményét, neki nem igazán megy már. Mindenesetre ezekre a kérdésekre a választ, illetve erre a valós problémára a megoldást talán csak Zinédine Zidane és Florentino Pérez tudja. Vagy talán még ők sem?

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK