Cristiano Ronaldo, a büntetőterület új királya?

A sport világában az egyik legnehezebb dolog elérni a dicső kiöregedést a reflektorfényben. Ha túl sokáig maradsz, akkor lerombolhatod a saját szobrodat, de ha túl korán távozol, akkor megmarad az örök kérdés: mi lehetett volna még? De ami még talán ennél is nehezebb, az a játékos-karrier alkonyán meglévő időszak átvészelése, amikor úgy kell betölteni egy csapat számára fontos szerepet, hogy közben ne válj feleslegessé, idejétmúlttá.

Cristiano Ronaldónak nem kell bizonyítania senkinek semmit, de az, ahogyan fizikai képességei fényének elhalványulását kezeli majd, nagyban meg fogja határozni a karrierjéről kialakult képet, amikor szögre akasztja a stoplist.

Eddig karrierjének minden pillanatában jó döntést hozott, most, 33 évesen pedig úgy tűnik, hogy nem csak hogy tisztában van a korral járó határaival, de alkalmazkodik is ezekhez annak érdekében, hogy maximalizálja hatékonyságát.

Cristiano Ronaldo

A Real Madrid a pletykák szerint új csatárt keres a nyáron, az egyik lehetséges célpontként pedig Robert Lewandowskit emlegetik. Amikor Giovane Elbert, a Bayern München korábbi csatárának véleményét megkérdezték arról, hogy a pletykák szerint Ronaldo és Sergio Ramos szeretné, ha a lengyel áttenné a székhelyét Madridba, a brazil csak ennyit mondott: „Cristiano Ronaldo nem hülye”.

Egy olyan játékos, mint Lewandowski biztosan segítene abban, hogy Ronaldo tovább csilloghasson a tizenhatoson belül, ahogy ebben az idényben is teszi. A blancók talizmánja visszautasítja az állítást, miszerint átalakult csatárrá, ami valószínűleg azért történik, hogy ne skatulyázzák be ízig-vérig csatár szerepbe. Még mindig szüksége van egy csatárra, hogy megkönnyítse a dolgát, viszont a büntetőterületen belül tapasztalható, folyamatosan növekvő szerepvállalása azt mutatja, hogy kezd elmozdulni a lesipuskás gólok irányába.

Ronaldo tudatosságának egyik első jelét még akkor tapasztalhattuk meg, amikor a Manchester Unitedben játszott, és a világ legjobb játékosává akart válni. Rene Muelensteen beszélt arról, hogy miként változtatta meg a játékos hozzáállását a gólszerzéssel kapcsolatban.

„Cristiano, megvizsgáltam az előző szezonban szerzett góljaidat, és csak 23-at szereztél, mert mindig a tökéletes gól megszerzésére törekszel” – magyarázta a korábbi United-edző. „A legjelentősebb egyéniségek nem saját magukat emelik fel, hanem a csapatot. Te másképp gondolkozol. Nem, nem és nem. Emeld fel a csapatodat, a csapatod pedig fel fog emelni téged.”

Benzema és Cristiano Ronaldo

Ebben az idényben is láthattuk rajta a változás jeleit, amikor például „a csapat felemelése” érdekében átadta Karim Benzemának a tizenegyesrúgás lehetőségét, amikor mesterhármast szerezhetett volna az Alavés ellen.

Egy másik bizonyíték arra, hogy Ronaldo pontosan tudja, mire van szüksége a csapatának, az a következő: az ebben a szezonban a tizenhatoson belülről szerzett 25 góljából 17 esetben egyetlen érintésből talált be. Az Éibar elleni igazi lesipuskás gólja, egy közvetlen közelről megeresztett fejes három pontot jelentett a Real Madridnak. Ronaldo számára hosszú még az út addig, amíg megdönti Hugo Sánchez egy idényen belül szerzett egyérintős góljainak számát, de már ez is egy jelentős mennyiség.

Zinédine Zidane továbbra is kapja a kritikákat, amiért ragaszkodik Benzemához, de miközben a francia a statisztikáit rontja, játékával hozzásegíti Ronaldót, hogy ő legyen az úr a tizenhatoson belül, amit a portugál egyébként előszeretettel tagad. Amellett, hogy egy egyszemélyes támadógépezetként rákényszeríti az ellenfelet arra, hogy alkalmazkodjon hozzá, szüksége van egy csatárra, aki abban segít, hogy a tizenhatoson belül jól tudja elhelyezni magát. Ezért is van ilyen régóta kényelmes helyzetben Benzema, de ezt a szerepet Lewandowski is be tudná tölteni, viszont ő vélhetően egy jó adag góllal is megtoldaná a csapat számait.

Ronaldo ebben az idényben mindössze 30 lövést eresztett meg tizenhatoson kívülről a bajnokságban, ami az elmúlt években folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. A 2014-15-ös idényben például 91-szer próbálkozott. Emellett az is megfigyelhető, hogy a megváltozott szerepvállalásának köszönhetően a tizenhatoson belülről már most több lövése volt, mint a teljes előző idényben.

Cristiano Ronaldo

Úgy tűnik, hogy a portugál meg fogja dönteni saját rekordját, már ami a kapu előteréből indított lövéseket jelenti (13). Az elmúlt három évben ebben a mutatóban ugyanazt a számot hozta, viszont 10 meccsel az idény vége előtt már 10 próbálkozásnál jár.

A CR7 brand talán folyamatosan növekszik, de Ronaldo már messze nem az a szélső, aki az elején volt. Legyen akár hamis kilences, árnyékék vagy igazi kilences, az biztos, hogy Ronaldo sokkal több időt tölt már a büntetőterületen belül, a babérokat pedig a Real Madriddal közösen aratja le.

Forrás: ESPN
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK