Xabi Alonso: Amikor Madrid utcáin járok, előtörnek a lisszaboni emlékek

Spanyolország aranygenerációjának egyik legfontosabb játékosával a madridi MARCA készített exkluzív interjút. Xabi elárulta, hogy bár hat hónapja visszavonult, még ma is készen áll a játékra. Ideje mint a tenger, ám mégsem sikerült megfejtenie, hogy miért ennyire pesszimisták az emberek a Real Madriddal kapcsolatban.

Mi a véleményed Zidane-ról, akivel nemrég találkozhattál Moszkvában?
Kiváló edző. Nagyszerűen menedzselt mindent, elérte, hogy a játékosok a legfontosabb pillanatokban is koncentráltak maradjanak. Munkáját igazolják a Bajnokok Ligájában megnyert címei, és a többi trófea is. Nem értem, hogy miért ennyire pesszimista mindenki a csapattal kapcsolatban.

Mit gondolsz Cristianóról?
Biztos vagyok benne, hogy az idény döntő pillanataiban ott lesz, és az eddig megszokott vággyal szerzi majd a gólokat, nyeri majd a címeket.

Miért vagy ennyire optimista, amikor a Real Madridról beszélsz?
Ez a csapat és ezek a játékosok nagyon jók. A futballban rengeteg múlik a mentális dolgokon. A Barcelona épp most hullajtott el két pontot, és nemsokára jelenésük lesz a Bernabéuban. Elképzelhető az is, hogy az idény második fele teljesen más képet fest majd. Ha ez megtörténik, a bajnokság új erőre kap majd. Ezek a dolgok könnyen változnak a futball világában.

Mi jut eszedbe, amikor Madrid utcáin sétálgatsz és meglátod a szurkolókat?
Előtörnek a lisszaboni emlékek. Általában érzem, hogy az emberek emlékeznek rám. Érzem a tiszteletüket. Ez akkor sem volt másképp, amikor itt játszottam, és ez rengeteget jelent számomra. Amit te adsz az embereknek, azt kapod vissza. Az élet rendjéhez tartozik, hogy néha továbblép az ember, ugyanakkor a legfontosabb dolog, hogy még az idő múlásával is értékelnek és tisztelnek.

Nyilvánvaló, hogy most, távol a futballvilág szigorától, sokkal több időd jut a családra. Mit jelent az ideális életforma Xabi Alonso számára?
Szerencsés vagyok, hiszen most már én osztom a saját időmet, azt csinálok, amit csak akarok. Sportolok, utazok, elmegyek étterembe a feleségemmel… Hétvégenként kimozdulunk egy kicsit a családdal. Nincs semmilyen rutinszerű cselekvés az életemben, élvezem a szabadságot és azt, hogy én dönthetek arról, mikor és mit csinálok.

A sport alatt azt érted, hogy még ma is futballozol?
Nem, nem, csak a fiammal játszok. Egyetlen mérkőzést sem játszottam a Freiburg elleni búcsúm óta.

Milyen más sportokat űzöl még hobbiszerűen?
Futás, tenisz, és persze a futball, de nem játszok mérkőzéseken.

A televízióban nézel meccseket?
Természetesen, ugyanakkor most teljesen másnak tűnik az egész. Amikor ott vagy a pályán, te is résztvevője vagy a mérkőzésnek, akkor minden hatással van rád és a csapatodra. Most, nézőként csak élvezem a meccset, figyelem a csapatok játékát és sokkal nyugodtabb vagyok.

Volt olyan visszavonulásod óta, hogy felébredtél és úgy érezted, hogy készen állsz visszatérni az edzésre?
Nem, soha. Azt a könyvet bezártam. Ez minden.

Pályafutásod során a sportág legkiemelkedőbb alakjaival dolgozhattál együtt. Ha az edzőket tekintjük, olyan trénerekkel készülhettél, mint Mourinho, Ancelotti, Pep Guardiola, Del Bosque, Luis Aragonés… Mindannyiuktól tanultál valamit?
Persze. Toshacktól, Denoueix-től, Luistól, Vicentétől, Rafától, aki egyébként kiválasztott engem, Pellegrinin át egészen Mou-ig, Ancelottiig vagy Pepig… Mindannyian másképp kezelik a csapatot, másképp közelítik meg a futballt, a játékosokat, neked pedig példásan kell követned őket, egytől egyig.

Mit gondolsz, Spanyolország megismételheti a 2010-es világbajnokságon elért sikereket?
Nem tudnék olyan csapatot mondani, amelyik jobb, mint a spanyol válogatott. Németországnak kiváló csapata van, ahogy Brazíliának is, de hogy Spanyolországnál van-e jobb csapat? Nem, nincs.

Sajnáltad Buffont, miután kiderült, hogy Olaszország nem lesz ott a világbajnokságon?
Igen, hiszen mindent beleadott. Buffont mindenki elismeri és tiszteli, éppen ezért fájt ennyire. A futball sok örömöt okoz az emberek számára, ugyanakkor sok bánattal is szolgál. Buffon egy igazi bajnok, akit mindenki elismer.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK