Hogyan teljesítenek a nyáron eladott játékosok?

A Tottenham elleni vereséget követően Cristiano Ronaldo panaszolta el, hogy nem érintette jól a csapatot a tapasztalt, sokat megélt játékosok távozása. Az ESPN megpróbálta szemügyre venni és bemutatni, hogy milyen szezont futnak azok, akikre a portugál gondolt.

Amint azt mindannyian tudjuk, Zidane csapata duplázott a tavalyi évben, ráadásul a Bajnokok Ligáját zsinórban másodjára nyerte meg Európa egyik legerősebb keretével. Azt követően, a nyári átigazolási időszakban viszont olyan játékosok távoztak a Real Madridtól, mint Álvaro Morata, Pepe, James Rodríguez, Mariano Díaz, Danilo és Fábio Coentrão.

A tapasztalatot a klub fiatal potenciállal, tehetséggel próbálta meg helyettesíteni, és bár Dani Ceballos, valamint Borja Mayoral nagyban hozzájárultak az Alavés és a Real Sociedad elleni bajnoki győzelmekhez, általánosságban elmondható, hogy a fiatalok nem jutottak rendszeres játéklehetőséghez. Eddig úgy tűnik tehát, hogy Zidane jobban bízik a tapasztaltabb játékosaiban, akkor is, ha éppen fel kéne rázni a csapatot.

A Girona elleni vereséget követően a királyi gárda a Tottenhammel szemben is alulmaradt, a Wembley-ben megrendezett találkozó után Cristiano Ronaldo is válaszolt a média néhány kérdésére. A portugál szupersztár teljesen nyilvánvalóan célzott arra, hogy a keret a nyár folyamán nem erősödött, sőt a tapasztalat hiánya miatt gyengébbé vált.  

„A csapathoz nemrégiben csatlakozó játékosokban óriási a potenciál, és ők jelentik a Real Madrid jövőjét. Ugyanakkor, ha engem kérdeztek, igen, a csapatnak szüksége van klasszis játékosokra. Nyilvánvaló, hogy Pepe, Morata és James nagyszerű játékosok voltak, akik erősebbé tették a csapatot. Nem mondom, hogy akik érkeztek, nem kiváló labdarúgók, de sokkal fiatalabbak és ez az első évük a Real Madridban.”

 A Las Palmas elleni mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón a média képviselői természetesen felemlegették a portugál szavait, és ehhez kapcsolódóan szegeztek kérdéseket Zinédine Zidane irányába, ám a francia nem gondol a múltra és nem nyit vitát a témával kapcsolatosan: „El kell fogadni, ami történt. Csak a jelenlegi keretünk érdekel.”

A történtek közepette tehát jó ötletnek tűnik megvizsgálni, miként teljesítenek a játékosok, akik önszántukból, vagy a klub akaratának eleget téve távoztak a spanyol fővárosból.

Álvaro Morata (Chelsea, 65 millió euró fejében)

A Real Madrid neveltje 20 gólig jutott a 2016/17-es idényben, annak ellenére, hogy leginkább csak csereként lépett pályára, vagy olyankor, amikor a BBC egyik tagja pihent. „Úgy kezeltek Madridban, mint azt a srácot, aki az első távozásom előtt voltam.” – emlékezett vissza egy, a múlt hét folyamán készült interjúban a spanyol támadó. Ez némileg megmagyarázza, miért is döntött a távozás mellet,t annak ellenére, hogy az edzői stáb szerette volna, ha marad a klub kötelékében.

Igaz, hogy hátráltatta néhány sérülés, ennek ellenére hamar kulcsemberré vált Londonban, új klubjában. A Manchester United ellen szerzett győztes gólja már a hetedik találata volt tizedik Premier League mérkőzésén. A Bajnokok Ligájában sem tétlenkedik, az Atlético Madrid hálóját is bevette.

Pepe (Beşiktaş, ingyen távozott)

Pepe szerződése lejárt a nyár folyamán. A hírek szerint a klub egy évre szóló új kontraktust ajánlott a portugál védőnek, ám két éves szerződést lett volna hajlandó aláírni. A 34 éves középhátvéd a Beşiktaş 11 bajnokijából 10-en is pályára léphetett. Csapata nagy meglepetést kiváltva menetel a Bajnokok Ligájában is, Pepe pedig mind a 360 percet a pályán töltötte.

„Pepének köszönhetően szervezettebbé vált a csapat.” – mondta a török klub igazgatója, Ahmet Ürkmezgil. „A társak megváltóként tekintenek rá, jelenléte önbizalmat ad mindenki számára.” Nem kérdéses, a török klub jó „üzletet” kötött.

James Rodríguez (Bayern München, kölcsönbe, 13 millió euró fejében)

Nem jutott túl sok lehetőséghez az előző idényben, mégis összehozott 11 gólt és 13 asszosztot a kolumbiai középpályás, aki nyáron, közös megegyezéssel tette át székhelyét Münchenbe, hogy újra Carlo Ancelottival dolgozhasson.

Időbe telt számára a beilleszkedés, többször csak néhány perc, vagy még annyi sem jutott számára a bajoroknál. Carlo Ancelotti távozásával, valamint Jupp heynckes érkezésével azonban a csapat mellett a kolumbiai középpályás is új erőre kapott. Az utolsó két Bundesliga-meccsén (a Red Bull Leipzig, és a Borussia Dortmund ellen) egy gólig és két gólpasszig jutott

„Fantáziadús futballista, én azonban olyan edző vagyok, aki mindig többet követel, így folytatnunk kell a munkát.” – mondta Jupp Heynckes a Dortmund elleni bajnokit követően.

Mariano Díaz (Lyon, 8 millió euró fejében)

A támadók közül utolsó volt a sorban az előző idényben, a bajnokságban mindössze 114 perc jutott számára, mégis ő volt a Deportivo elleni mérkőzés hőse, létfontosságú góljának köszönhetően.

A dominikai támadó nem tétlenkedik Franciaországban: vasárnap, a Saint Etienne ellen szerzett találata már a kilencedik lyoni gólja volt, 12 bajnoki mérkőzésen. Az elmúlt 40 év során senki sem tudta ilyen erősen kezdeni Lyonban a pályafutását. Mindemellett elmondható, hogy tagja Európa jelenlegi leggólerősebb támadósorának: a Fekir-Depay-Mariano hármas már 26 bajnoki találatnál jár (11-6-9 megoszlásban), ez pedig egyedülálló Európa topbajnokságait tekintve.

„Tanácsot kértem Zidane-tól a nyár folyamán, ő pedig azt mondta, hogy a fejlődésem szempontjából a távozás lenne a legjobb döntés. Ha azt mondta volna, hogy maradjak, nem gondolkodtam volna.” – mesélte nemrég Mariano.

Danilo (Manchester City, 30 millió euró fejében)

Nem tartozott a madridi szurkolók körében legnépszerűbb játékosok közé a brazil, akinek utolsó idényében 25 mérkőzésen adott lehetőséget Zinédine Zidane, nemcsak eredeti pozíciójában szerepeltetve, hanem balhátvédként is.

Manchesterben sem nevezhető stabil kezdőjátékosnak a brazil, igaz, a Napoli elleni BL-mérkőzést is végigjátszotta, és nem egyszer volt már kezdő a bajnokságban. Ő maga azonban így nyilatkozott néhány hete: „Az az igazság, hogy hiányzik a Real Madrid. Két hihetetlen évet töltöttem ott, nagy dolgokat vittünk véghez.”

Fábio Coentrão (Sporting Lisbon, kölcsönben)

Egy újabb játékos, aki Madridban sosem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A nyári klubváltása leginkább amiatt volt hangos, ahogy lépéséért korábbi klubja, a Benfica szrukolói kezelték őt.

Azt megelőzően négy, sérülésekkel teli esztendőt töltött Madridban, mely lényegében teljesen kisiklatta pályafutását annak eredeti vágányáról. Coentrão még mindig csak 29 éves, és most legalább rendszeres játéklehetőséghez jut. Az új idényben már 11 alkalommal volt a kezdőcsapat tagja, ha minden sorozatot figyelembe veszünk, ráadásul a Sporting a második helyen áll a portugál bajnokságban, egy ponttal megelőzve ősi riválisukat.

„Még a Real Madrid is gratulált nekünk ahhoz, hogy Fábio három egymást követő mérkőzésen is pályára léphetett.” – viccelődött a zöld-fehérek edzője, Jorge Jesus.

Forrás: espnfc.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK