Achraf Hakimi titkai

Néhány kulisszatitok a marokkói származású játékossal kapcsolatban.

Van egy kitüntett figyelmet élvező nap Achraf Hakimi naptárában. Ez a nap október elseje, hiszen az Arra becenevet viselő játékos ekkor debütált a Real Madrid felnőtt csapatában egy Espanyol elleni összecsapáson. Ő az első marokkói származású játékos, aki idáig jutott. 

„A mérkőzés előestéjén felhívta őt Zidane. Amikor letette a telefont, nagyon boldog volt” – árulta el Nabil, a blancók újdonsült jobbhátvédjének testvére. Achraf rengetegszer megfordult a getafei Juan de la Cierva sportközpontban, 19 évesen pedig valóra vált a nagy álma: bemutatkozhatott a világ legnagyobb klubjának kezdőcsapatában.

„Nagyon boldog volt. Mindannyian gratuláltunk neki a meccs után, hiszen ez egy felejthetlen nap volt számára, ahogyan számunkra is. Már a kezdetektől ott voltunk mellette” – magyarázza Nabil.

Első lépések
Minden álom valóra váltásához elengedhetetlen jó néhány fáradtságos munkával töltött óra, nap, év. Achraf a Colonia Ofigevi együttesénél kezdte meg pályafutását, hatéves korában. Álvaro, Arra egyik gyerekkori barátja így emlékszik vissza: „Mindig csak a futball járt az eszében. Rengeteg videót nézett. Többet és többet akart, még a tanulmányait is elhanyagolta emiatt. Úgy tűnt, más nem is létezik az ő világában.” 

Érkezés a Valdebebasba
Nabil arról is mesélt, hogyan igazolta le testvérét a Real Madrid: „Egy játékosmegfigyelő kereste fel az édesapánkat. Elmondta, hogy melyik csapattól jött, és hogy szeretné közelebbről is megfigyelni Arrát. Magával vitte egy palenciai ifjúsági tornára, több tucat másik fiatallal egyetemben. A torna után kihirdették, hogy kik nyertek felvételt a Real Madrid egyik korosztályos csapatába, a Benjamín B-be. Achraf is köztük volt. Végigjárta az utánpótlás-együtteseket, ám a Castillában eltöltött szezonja nagyon sok szomorúsággal járt számunkra. A testvérem is a FIFA által eltiltott nyolc fiatal között volt. Éppen Bilbaóban volt egy mérkőzés miatt, amikor kiderült, hogy nem léphet pályára. A családunkból senki sem értette, hogy miért történik ez, de elfogadtuk, hogy várnunk kell.” 

Zidane
Achrafnak nagyon komoly döntést kellett meghoznia 2017 nyarán. Immáron felnőtt játékos volt, kegyeiért pedig több európai csapat is versengett, de ő a maradás mellett döntött. Hogy mi volt ennek az oka? Ez nem is kérdés: „Zidane mindig nagyon közeli kapcsolatot ápolt Achraffal, ahogy az egész családunkkal is. Ő az oka, hogy a testvérem Madridban maradt, és egyben ő az egyik legjobb edzője a pályafutása során. Zidane bizalmat mutatott felé, ezért Arra még annak ellenére sem igazolt el, hogy tudta, milyen következményekkel jár ez.” 

Példakép a hazájában
Marokkóban a fiatalabbak és az idősek számára is példaként szolgál a jobbhátvéd életútja. „Achrafot szinte mindenki ismeri Marokkóban, igazi példaképként tekintenek rá. Végül is, ő az első marokkói játékos, aki debütált a Real Madridban. Ez hatalmas dolog”  – mondja Álvaro.

Egy különleges büntető
Van egy mérkőzés, melyet sem Álvaro, sem Nabil nem fog egykönnyen elfelejteni. „Tudtuk, hogy készül valami különlegesre, de sosem gondoltuk, hogy úgy próbál majd értékesíteni egy büntetőt, hogy cipő nélkül lövi azt. Pedig pontosan ez történt. Az elrúgás előtt a levegőbe repítette egyik lábbelijét, hogy elterelje az ellenfél kapusának figyelmét. A tizenegyest érvénytelenítették, de a csapata végül nyert” – idézik fel nevetve a kedves emléket.

Forrás: marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK