Egytől egyig: Real Madrid – Real Betis (0-1)

Nagyon nehézkesen indul az új szezon, és folytatódik a Bernabéu-beli rossz széria: a csapat egygólos vereséggel távozhatott a Real Betis elleni összecsapást követően. Lássuk, hogy mi történt...

Csapatok

Real Madrid (3)
Teljesen megérdemelt a vereség. Ilyen ellazázott, langyos játékkal nem érdemes bajnoki címvédésről szóló álmokat szövögetni. A csapat hajtott (még szerencse…), de ma Fortuna nem volt hajlandó a Real Madrid oldalára állni, így pontosan azt kaptuk, ami jár. Nem könnyű feladat egy ilyen kaliberű mérkőzés értékelése, mert ahány ember, annyi gondolat és érzelem, de azért megpróbálom összefoglalni a dolgokat. Zárójelben azért azt is megjegyezném, hogy ebben az idényben (is) már egészen szánalmas mértékeket öltött a játékvezetők antimadridista tevékenysége. Szándékosságot természetesen nem feltételezek a dolog mögött, de nagyon jó lenne, ha esetleg hajlandóak lennének befújni a jogos büntetőket a Real Madrid javára. Ronaldo sarkazásánál felkarral hárított a védő, egy másik delikvens pedig konkrétan bevetődött elé egy adok-kapok során, amely bőven túlmegy a szabályos labdafedezés eszközein. A folyamatos időölést már nem is részletezem…
Az olvasók pontszáma: 4,34

Real Betis (7)
A finoman szólva is gusztustalan időhúzást leszámítva büszkék lehetnek magukra az andalúzok, mert abszolút partiban voltak a Madriddal, sőt bizonyos periódusokban még túl is nőttek ellenfelükön. A csapatból elsősorban a madridi nevelésű Adán, Javi García és Sanabria nyújtott kiemelkedő egyéni teljesítményt.
Az olvasók pontszáma: 7,26

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Luka Modrić (8)
A horvát varázsló messze a Real Madrid legjobbja volt, amíg le nem cserélte őt Zidane. A középpályások közül ő volt az egyetlen, aki megfelelően kiszolgálta a pályán lévő csatárpárost, természetesen az elmaradhatatlan robotolás mellett. Cseréje érthető volt (vagy őt, vagy Bale-t kellett lecserélnie Zidane-nak, támadót viszont nem akart lehozni), de utólag rendkívül rossz döntésnek bizonyult.
Az olvasók pontszáma: 7,65

Keylor Navas (7,5)
A Costa Rica-i hálóőrnek nincs miért szégyenkeznie, többször is bravúrral hárította a sevillaiak próbálkozásait, a labdajáratással és a rutinfeladatokkal sem volt problémája. Azért nem kapott magasabb pontszámot, mert Sanabria fejese sem volt védhetetlen, ám ezt a feladatot sajnos nem sikerült megoldnia – a madridisták legnagyobb bánatára.
Az olvasók pontszáma: 6,88

Dani Carvajal (4)
Újabb felemás teljesítmény a saját nevelésű Carvajaltól. A mérleg mindkét oldala meg van pakolva: az egyiken ott van a gólvonalról történő mentés, a gólpassz értékű labda Lukitának, és a fáradhatatlan robotolás, míg a másikon az elrontott bedobás, a rengeteg technikai hiba, a rossz átadások és a Ronaldo passza után kihagyott hatalmas ziccer. Sajnos itt már nem egy-egy gyengébb teljesítményről, hanem tendenciaszerű hibákról beszélhetünk. Hogy csupán idény eleji formáról, vagy esetleg a Danilo távozása miatti elkényelmesedésről van szó, azt mindenki döntse el maga, de az egészen biztos, hogy Carvajal valahol egészen máshol jár fejben.
Az olvasók pontszáma: 3,94

Sergio Ramos (6)
Hibátlan mérkőzést játszott a kapitány, egészen a 94. percig, ahol minden erőfeszítés nélkül engedte ellépni az ellenfél támadóját, és ez 2 pontjába került a Real Madridnak. Ez sajnos egy amatőr hiba volt. Azt viszont igazságtalannak érezném, ha egyetlen baki miatt varrnánk a nyakába ezt a vereséget, pláne, hogy messze őbenne volt a legnagyobb akarás a győzelem megszerzését illetően.
Az olvasók pontszáma: 6,13

Raphaël Varane (6,5)
Varane-nak sincsen oka szégyenkezni. Sokadik mérkőzésén bizonyította be, hogy képes volt a szintlépésre. Rendkívül magabiztos teljesítményt nyújtott a teljes játékidő alatt, még azokban a szituációkban is, amikor Sergio feljebblépése miatt többszörös létszámhátrányban kellett farkasszemet néznie a Betis támadóival.
Az olvasók pontszáma: 6,42

Marcelo (4,5)
Carvajalhoz hasonlóan ő is pocsék formában van, ez pedig alapjaiban hat ki a Real Madrid játékára. Zidane taktikájának egyik legfontosabb játékeleme az volt a tavalyi szezonban, hogy a pálya középső vertikális sávjába behúzódó Cristiano és Isco helyére a két szélsőhátvéd lép fel, lényegében szélsőt játszva. Ezzel a támadóharmadban viszonylag könnyen alakíthattak ki létszámfölényt a madridi játékosok, amely tökéletesen asszisztált a rövidpasszos összjátékokhoz, vagy a második hullámban érkező középpályások megjátszásához. Ez az elem erre az idényre teljesen eltűnt a Real Madrid játéktervéből, pedig az ilyen mérkőzéseken, ahol képes a Real Madrid dominálni, minden adott lenne a már bizonyítottan működő dolog megvalósításához. Persze, Zidane eme változtatása csak az egyik oka a szélsőhátvédjeink gyenge teljesítményének. Ami a mérkőzést illeti, Marcelo a megszokottnál sokkal kevesebb átadással zárta a találkozót, a támadások segítésének terén pedig még Casemiro is jobb statisztikákat produkált. Azt hiszem, ez mindent elmond.
Az olvasók pontszáma: 5,57

Casemiro (7)
Egyetlen hibáját, ahol először eladta a labdát, utána pedig bebőrözte a menteni igyekvő Ramost, leszámítva nagyszerűen játszott a brazil, rengeteget labdaszerzést és közbeavatkozást felhalmozva. Az ellenfél kontráit legtöbbször egyszemélyes falként állította meg, Marcelo lecserélése után pedig már lényegében jobbhátvédet játszott. Ott sem vallott kudarcot.
Az olvasók pontszáma: 7,73

Toni Kroos (6,5)
Az első félidőben kifejezetten szürke teljesítményt nyújtott a német, a másodikra aztán jelentősen feljavult, Modrić lecserélése után pedig egyértelműen ő volt a Real Madrid karmestere. Az egyetlen játékos, aki képes volt érdemben mozgatni a csapatot.  Ezt a feladatát remekül látta el, 3 kulcspasszt is kiosztott, ám egy súlyos szerkezeti hibának köszönhetően mit sem ért remek egyéni teljesítménye, de erről majd Zidane értékelésében.
Az olvasók pontszáma: 6,28

Isco (4,5)
A spanyol zseni kifejezetten gyenge és erőtlen játékot mutatott az esti összecsapáson. Habár egy remek lefordulásnak köszönhetően majdnem sikerült bevennie Adán kapuját, ez ne tévesszen meg senkit: a szerepkörét nem tudta kielégítően ellátni, azaz nem volt képes a hatékony vonalak közötti játékra. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a Real Madrid nem uralta a középpályások és a támadók közötti pályarészt, ahogyan az összekötő területeket (ún. halfspace-eket) sem. Isco gyengélkedésének eredményeképpen tehát a Bale–Ronaldo páros nem számíthatott stabil kiszolgálásra a társaktól, így a Real Madrid nem tudta rákényszeríteni akaratát ellenfelére, csupán kihasználni annak apróbb hibáit.
Az olvasók pontszáma: 6,09

Gareth Bale (7)
Az egyik ilyen hiba az volt, hogy habár nagyon szervezetten védekeztek, néha azért került azért néhány porszem a gépezetbe, az ilyenkor szabadon maradt üres területek pedig tökéletesen illettek Bale játékstílusához. A walesi játékos ennek köszönhetően többször is képes volt párharcot nyerni a pálya különböző részein, emellett pedig az is üde színfolt volt, hogy a tizenhatoson belül is mutatott végre szép dolgokat. Nagyszerű átadások jellemezték a játékát, a fantasztikus mozdulattal kapura sarkazott labdáját pedig nagyon sajnálom, hogy nem lett végül gól. Megérdemelte volna, mert az egyik legjobban futballozó madridi volt. Tud ő, ha akar…
Az olvasók pontszáma: 6,13

Cristiano Ronaldo (5,5)
Kiváló formában tért vissza a portugál: jól mozgott, veszélyes volt a kapura, világklasszis átadásokkal szolgálta ki társait – mégis alacsony pontszámot kapott, mert a kaput nem sikerült bevennie, ez a végeredmény fényében pedig rendkívül negatív irányba befolyásolja teljesítményének megítélését. A csapat első számú gólfelelőse egyszerűen nem teheti meg, hogy ennyi helyzetből sem képes betalálni. Más kérdés, hogy joggal várhatjuk-e a megváltást egy lassan 33 éves játékostól. Mivel ő az egyetlen valódi gólvágó az egész csapatban, sajnos kénytelenek vagyunk. Azt viszont örömmel konstatáltam a mérkőzés alatt, hogy a sikertelenség ellenére sem görcsölt rá a dologra, és nem volt rest passzolni a jobb helyzetben lévő kollégáinak.
Az olvasók pontszáma: 4,68

Cserejátékosok

Marco Asensio (4)
Sajnos ma Marco volt az észrevehetetlen ember. Azért küldte be őt Zidane, hogy megcsinálja azt, amit Isco nem tudott. A bökkenő az, hogy ő sem tudta. Más kérdés, hogy a körülmények sem könnyítették meg a dolgát.
Az olvasók pontszáma: 4,91

Lucas Vázquez (6)
Nagyot küzdött, többször is veszélyforrást jelentett az oldalvonal melletti fel-le robotolása, de sajnos nem tudta hozni azt az extrát, amely a meccs eldöntéséhez kellett volna. Sokkal rosszabb formában van, mint Zidane érkezésekor.
Az olvasók pontszáma: 5,83

Borja Mayoral (5)
Jól mozgott, volt egy nagyon veszélyes fejese is, de nem tudta elvégezni a feladatát: a gólszerzést.
Az olvasók pontszáma: 5,31

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (4)
A kezdőcsapatába nehezen lehetne belekötni, ám az azért aggasztó, hogy a csapat játékosainak egy jó része „felejtett el” egyszerre (!) futballozni. Mármint a Real Madrid mércéjével mérve. Az ilyen dolgok hátterében általában egy olyan probléma áll, amelyért az edző tehető felelőssé, mint például a megfelelő motiváltság hiánya, esetleg komoly zavar a kollektív koncentrációban. Én inkább az utóbbira voksolnék. És akkor nézzük sorban a konkrét hibáit… Az első és legfontosabb: az ívelgetések erőltetése. Én értem, hogy nem szeptemberben van csúcsformában a csapat, de ha egyszer megtaláltuk azt a receptet, amellyel végigvertük Európát és átgázoltunk a Barcelonán, akkor miért kell megváltoztatni és visszatérni az „alapokhoz”? Pláne úgy, hogy sem James, sem Morata nincs már a csapatban, akiknek adottságai igencsak jól jöttek az ilyen helyzetekben. Aztán vegyük górcső alá a cseréit. Ahogy már korábban említettem, az Isco–Asensio váltást jó döntésnek tartom, utána viszont érkezett a fekete leves. Lucas és Mayoral beállításával szétesett a védelem és a középpálya is. Én értem, hogy gólt kellett szerezni, de ilyen szintű hanyagságot nem engedhet meg magának a Real Madrid edzője. Mivel a játékosaink jelentős része az oldalvonal mellett, vagy az ellenfél ötösén belül tömörült össze, esélyünk sem volt a lepattanó labdák megszerzésére: Asensio magányos harcosként próbálta túlélni a Betis védekezői középpályásainak darálóját, szegény Kroosnak pedig egyedül kellett bejátszania egy nagyjából 20 méter hosszú, 30 méter széles területet. Ezt orvosolandó Casemiro néha-néha kilépett a védőfalból, ilyenkor viszont az általa hátrahagyott, hatalmas üres területen indíthatott kontrát a Real Betis. És ne felejtsük el, Ramos ekkor már centert játszott, Carvajalnak pedig esélye sem volt időben visszaérni a védővonalba. Ilyen körülmények között nem is csoda, hogy többször is emberelőnyben hozhatta Navas kapuja felé a labdát az ellenfél. Ahogy mondtam, Zidane 19-re húzott lapot, és veszített. Ugyanakkor azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy a rengeteg taktikai hiba mellett valahol azért működtek az elképzelései. A Real Madrid akár öt gólt is rúghatott volna ellenfelének, ezt pedig ő nem tudja megtenni a játékosai helyett. Azt viszont megtehette volna nyáron, hogy igazol egy valódi középcsatárt (jelenleg egy van a keretben: Borja Mayoral), aki már bizonyított más klubokban és rá lehet bízni a labda hálóba juttatását. Nagyon örülök a spanyolosítós-fiatalítós vonalnak, de a támadóharmadban nem lettek megfelelően pótolva a távozók. Ezt csak az nem látja, aki nem akarja.
Az olvasók pontszáma: 3,36

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…