Xabi Alonso: Egy nap edző válik majd belőlem

Xabi Alonso is vendége volt az UEFA Nyonban megtartott konferenciájának. A nemrég visszavonult középpályás természetesen szakított időt a sajtóra is, így válaszolt a média képviselőinek kérdéseire.

Milyen kérdések merültek fel a konferencián?
A játékhoz kapcsolódóak. Beszéltünk például arról, hogy milyen irányba halad a futball, milyen lehetséges változások valósulhatnak meg, és ezek hogyan hatnának a dolgokra. Kikérték a véleményünket több témában is, így a cserék számáról, a videóbíróról… sok mindenről.  

Korábban a Barcelona uralkodásának lehettünk tanúi. Mit gondolsz, most a Real Madrid jelenleg a világ futballjának referenciapontja?
Minden bizonnyal. Jelenleg ők mutatják az utat a többi csapat számára. Ha belegondolunk, hogyan játszottak az elmúlt négy év során, hogyan néz ki a jelenlegi keretük, akkor rájövünk, hogy minden szempontból követendő példát állítanak a többi klub elé, Európában és az egész világon. Nem tudni, hogy milyen messzire juthatnak, de a dolgok alakulása egyelőre nagyon jól néz ki. Zinédine Zidane kiérdemelte az elismerést azzal a nagyszerű munkával, amivel képes menedzselni a dolgokat. Megnyerte a bajnokságot is, amire a klub korábban hosszú ideig nem volt képes, és megérdemelten ülhettek fel a trónra. Nagyszerű utat jártak be.

Elkerülhetetlen, hogy az emberek különböző korszakokat hasonlítsanak össze, így máris a hat kupáról beszélnek…
Az elmúlt négy kiírásból hármat megnyert a csapat, ami azért nem olyan rossz. A madridizmus, mint közösség, meglehetősen izgatott, mindenki úgy érzi, hogy még több címet nyerhet a klub.

Lehetséges hat kupát nyerni egy idényen belül?
Nem egyszerű, de nem lehetetlen.

Pedig ha jön egy döntetlen, érkeznek a kétkedők is. Bale-t és Benzemát máris kifütyülték a szurkolók…
Ők a legmagasabb szintet képviselő játékosok, a képességeik megkérdőjelezhetetlenek. Az idény nagyon hosszú, még csak két fordulón vagyunk túl. Nem kételkedem sem Benzemában, sem Bale-ben, sőt egyetlen játékosban sem, hiszen valamennyien fontos szerepet játszanak majd az idény során.

Mennyi ideig dominálhat a Real Madrid?
A többi csapat megpróbálja majd átugrani a szakadékot, de a Real Madrid a legmagasabb szintet képviseli, előrébb járnak a többieknél. A keretben vannak fiatal játékosok is, így nem fognak megállni a fejlődésben.

Követed a csapat mérkőzéseit hétről hétre?
Igen.

Mi a véleményed Marco Asensio berobbanásáról?
Ő természetesen kezeli ezt a dolgot. Sergio és a többiek segíteni fogják őt. Asensio apránként egyre fontosabb szerepet tölt majd be, ugyanakkor mindenhez idő kell, így a fejlődéshez is. Minden egyes nap kiemelt fontosságú, lépésről lépésre fog fejlődni.

Már most az Aranylabdáról beszélnek az emberek…
Vannak viták, amik miatt nem szükséges sokat aggódnunk.

Elképzelhető, hogy edzői pályára lépsz a közeljövőben?
Itt vagyok, tanulok, távolról figyelem a futball világát, kihasználom az időmet.

Milyen terveid vannak a jövőt illetően?
Meglátjuk. Most a játéktól távolabb töltöm az időmet, ugyanakkor egy nap edző leszek majd, és meglátjuk, hogy hogyan végződik a történet.

Milyen lenne edzeni a Real Sociedadot?
Fenomenális. A minap jártam az Anoetában, és az az igazság, hogy a csapatnak van stílusa Eusébio kezei alatt, mindenki tökéletes érti, hogy mit kell tennie. Jónak tűnik a csapat.

David Villa visszatérését követően elképzelhető, hogy egy nap még téged is látunk a pályán?
Nem, nem. Fontos leszögezni, hogy nagyon örülök a válogatottba való visszatérésének. Félelmetes volt a visszatérés iránti vágya, megérdemelte. Az én visszavonulásom azonban tudatos döntés volt, mind a válogatott, mint a futball esetében. Tudnod kell, hogy mikor érkezett el a búcsú ideje.

Forrás: marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK