Ki is volt valójában Santiago Bernabéu?

Már több ezerszer hallottuk ezt a nevet, de valószínűleg elég keveset tudunk arról, kiről is nevezték el a Real Madrid stadionját. Sheridan Bird meséli el a történetet.

Siker. Szupersztárok. Legendás stadion. Állandó kupásszekrények. Santiago Bernabéu Yeste ezt jelenti a Real Madridnak. A neve mindörökre összeforrt az arisztokrata csapattal, de nem csak azért, mert ebben a lenyögőző stadionban játszhatják hazai mérkőzéseiket.

Állandó? Jogos a kérdés. Bernabéu úr ugyanis nem vásárolt irodai kellékeket, nem készített bútorokat, de újraértelmezte a futballklubok működését. A lelkes spanyol üzletember szervezeti egységeket hozott létre a klubon belül, melyek saját felelősséggel és hatáskörrel rendelkeztek.

Santiago Bernabeu

Üdvözlünk, Alfredo!

Megvalósítótta a hatékony, üzleti alapon működő Real Madridot. Ez az újító koncepció az 1940-es évek közepén bőven megelőzte korát. Ennek köszönhetően a Real Madrid kiléphetett a sokkal sikeresebb riválisok – Atlético Madrid, Barcelona, Athletic Bilbao – árnyékából. Az átszervezés hatására létrejött egy játékosmegfigyelő-részleg is. Alfredo Di Stéfano, a veszedelmes támadó, aki a világ legyőzhetetlen csapatává tette a Real Madridot, volt a Bernabéu-terv legismertebb sikertörténete.

40 évvel korábban maga Bernabéu is egy ígéretes futballistapalánta volt. 1895-ben született Albacetében, családjával ötéves korában a költöztek a fővárosba. 10 évvel később már a Real Madrid akkori utánpótlásának kötelékébe tartozott.

A fiatal csatár hamar felkerült a felnőttek közé, ahol egészen az 1927-es visszavonulásáig futbalozott. Hiába volt jogi végzettsége, a Señor Látnok becenévre hallgató Bernabéu eldöntötte, hogy hátat fordít a civil életnek: különböző edzői és adminisztratív munkákat vállalt a klubnál. Ismerte a futballt és az üzletet is, ezért amikor a folyamatosan fejlődő spanyol liga professzionális keretek között kezdett el működni, Bernabéu megragadta a lehetőséget és a bolygó első szuperhatalmává tette a Real Madridot.

Üdvözöljük a Nuevo Chamartínban!

1943-ban lett elnök, majd kegyetlen, de határozott lépésekkel, jogi rutinját és intelligenciáját felhasználva alakította át a blancókat. A szervezeti változások mellett új szakosztályokat alapított, ilyen volt a kézilabda és a kosárlabda.

Bernabeu and Di Stefano

A dicsőségét azonban az új Chamartin Stadion építése koronázta meg. A régi létesítmény ódivatúan és nevetségesen festett, ezért is álmodtak meg egy grandiózus stadiont. Az új építmény 1947-ben nyitotta meg kapuit, majd az 1950-es években folyamatosan fejlesztették, míg 1955-ben – Santiago Bernabéu tiszteletére – átnevezték.

Aztán jöttek a trófeák. A Real Madrid megnyerte a BEK/BL első öt kiírását, melynek létrejötte Bernabéunak is köszönhető. A Madrid lett a világ első szupercsapata, melyben nemzetközi sztárok játszottak, mint például az argentin Di Stéfano, a magyarok Száguldó Őrnagya, Puskás Ferenc és a francia Raymond Kopa.

A felbecsülhetetlen hagyaték

Di Stéfano és Puskás visszavonulása, a lenyűgöző Benfica érkezése és az olaszok térnyerése – a híres catenaccióval – csillapította a Real Madrid dominanciáját, de azért 1966-ban még egy BEK-serleget sikerült a madridiaknak magasba emelni. Ezt követően Bernabéu már nem nyert több európai kupát a csapattal, de munkája, elképzelései világhírnevet és sikereket értek a klubnak. 35 éves elnöksége alatt 71 trófeát nyert a Real Madrid.

Amikor 1978 nyarán, 82 éves korában elhunyt, a világbajnokságon külön gyászszünetet rendelt el a FIFA. Argentína akkor is döntős volt, mint 2014-ben, Di Stéfano halálakor.

A legendás stadion azóta is számos nagy mérkőzésnek adott otthont. 1980-ban a Notthingham Forest itt nyerte meg zsinórban másodszor a BEK-et, majd két évvel később Olaszország a világbajnokság döntőjében itt győzte le Nyugat-Németországot. Nem is olyan rég pedig itt nyert José Mourinho irányításával Bajnokok Ligáját az Inter. A klub azóta is büszke otthonára, sőt 2009-ben egy díszes logót készítettett, mely a 2009/10-es szezonban a csapat mezén is szerepelt.

The new Estadio Santiago Bernabeu

A dicső múlt, ahogy a stadion is, még fényesebb lesz a jövőben. 2014-ben Florentino Pérez bejelentette, hogy bővítik és átépítik a stadiont, melynek eredményeképp egy ultra-modern, behúzható tetejű, minden igényt kiszolgáló „kagyló” válik a Santiago Bernabéuból.

„Azt szeretnénk, ha a világ legjobb stadionja is a miénk lenne” – mondta a Pérez. „Maximális komfort, ikonikus megoldások. A világ szimbóluma, egyedi és káprázatos.”

Hamarosan meg is kezdődnek a munkálatok.

Pérez sok mindenben hasonlít Don Santiagóra: ambíciózus, sikerközpontú, tiszteli a klubot és annak történelmét. Csendes elszántsággal küzd a királyi gárda érdekeiért, és építi tovább a Madrid csodálatos történelmét. Valószínűleg Bernabéu úr is elégedetten mosolyogna, ha látná, milyen irányba tart a Real Madrid. A világ legjobb csapata, a világ legnagyobb klubja – a világ legjobb stadionjával. Ahogy ő maga is kijelentette egyszer, nincs azzal probléma, ha valaki magasra tör. Sőt, ez az egyetlen járható út.

Forrás: fourfourtwo.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK