Real Madrid 2017/18 – Előzetes: a támadók

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Real Madrid kerete jelenleg a támadószekcióban a legsebezhetőbb. Álvaro Morata utódja (még?) nem érkezett meg a csapathoz, Marianót egy gyengébb játékos váltotta, Benzema pedig nincs kimondottan élete formájában, ahogy Bale sem.

Cristiano Ronaldo – A sztár

Kor: 32

Cristiano élete egyik legjobb idényén van túl, mely során a Real Madrid szinte összes fontos mérkőzésén döntő jelentőségű gólokat tudott szerezni. Elfogadta Zinédine Zidane rotáción alapuló szemléletét, ezzel pedig megnyitotta az utat egy újabb Aranylabda felé. A francia érkezése előtt Ronaldo minden egyes pillanatot a pályán akart tölteni, ám Zizou megértette vele, hogy a pihenés csak előnyére válhat, hiszen így a legjobb formáját hozhatja a legfontosabb pillanatokban is. A többi pedig már történelem.

A nyár folyamán rengeteg pletyka látott napvilágot a jövőjével kapcsolatosan, az A Bola nevű portugál lap kész tényként közölte, hogy Cristiano távozni fog Madridból. Bár a híreket a játékos sem tagadta, végül nem került sor a váltásra, viszont a madridisták meglehetősen büszkék és igényesek, így a portugálnak újfent meg kell majd dolgoznia, hogy elnyerje a szurkolók feltétel nélküli támogatását a történtek után. 

Jóslat
Természetesen úgy gondoljuk, hogy Ronaldo a csapattal fog maradni és a kezdőcsapat tagja lesz az esetek legnagyobb többségében, ám újra bele fog egyezni Zidane rotációs politikájába. A pozícióját tekintve egyre biztosabb, hogy Benzema társaként jut majd több idő számára a támadósorban, eredeti posztján egyre kevesebbet láthatjuk majd. 

Karim Benzema – A csendes gyilkos

Kor: 29

Túlélte a kezdőcsapatbeli tagságért Álvaro Moratával folytatott harcot, ráadásul ellenfele 80 millió euró fejében távozott a nyár folyamán egy olyan idényt követően, amely során minden adódó lehetőséget maximálisan kihasznált. Morata soha nem tudta kiharcolni a stabil kezdőcsapatbeli tagságot, pedig Benzemának közel sem volt jó idénye. Sokakban nyilván felmerül a kérdés: akkor miért tartja meg őt a klub?

A válasz egyszerű. Senki sem tud úgy Ronaldo keze alá játszani, mint ő, ez pedig elég lényeges tényező. Akik pedig folyamatosan szabadítják rá a puta madrékat, azokat emlékeztetnénk, hogy az elmúlt idény egyik legnagyobb pillanata pont Karim nevéhez fűződik, az Atlético Madrid elleni BL-meccsről. Ugye mindenki emlékszik? Az a mozdulat elengedhetetlen volt a döntő elérésének szempontjából.

Jóslat
Ő is a kezdőcsapat tagja marad – ez nem is kérdés –, még úgy is, hogy kevesebb mint 20 találatig jutott az előző idényben. Újra szembeszáll majd a kritikusokkal, a spanyol médiával, ahogy eddig is tette madridi pályafutása során. Teljesítményét pedig azok értékelik majd igazán, akik nemcsak a gólszerzést várják el a franciától, mint egy klasszikus értelemben vett 9-estől, hanem figyelembe veszik a csapatjátékban vállalt szerepét, munkáját is.

Gareth Bale – Az üveggolyó

Kor: 28

Talán ez a walesi játékos életének legfontosabb nyara. A hírek szerint Mbappé érkezése esetén Gareth Bale lenne az a játékos, akitől a Real Madrid hajlandó lenne megválni, hogy elkerülje a támadósor túltelítettségét. Mindemellett, most kell jól teljesítenie, ha meg akarja győzni a mestert arról, hogy Isco és Asensio helyett neki szánjon szerepet a kezdőcsapatban – persze csak akkor, ha marad a Real Madrid játékosa.

Ami az előszezonját illeti, na az meglehetősen pocsékra sikeredett, igaz, a csapat kollektív teljesítménye sem esett az elfogadható kategóriába az amerikai turné során. A Manchester United elleni mérkőzésen mind a walesi, mind a királyi gárda jobban muzsikált, ám előbbi esetében azért bőven van még hová fejlődni, ha újra csúcsformában akar futballozni, kielégítve a madridisták igényeit. A Barcelona elleni meccsen adott lesz számára a lehetőség.

Jóslat
Úgy véljük, a meccsek nagy többségén a kezdőcsapatban kap majd helyet a walesi, persze csak akkor, ha egészséges lesz. Esetében minden attól függ, hogy milyen lesz az egészségi állapota, melynek megőrzése érdekében minden bizonnyal több alkalommal is pihenőt kap majd a mestertől.

Marco Asensio – A csoda

Kor: 21

Senki sem számított arra a nagyszerű teljesítményre, melyet Asensio tett le az asztalra a tavalyi idényben. Habár már a legelső madridi mérkőzésén (a Sevilla elleni UEFA-szuperkupa alkalmával) is élt a lehetőséggel, a szezon első kétharmadában gyakran találta magát a kispadon ülők között. Egyik hétről a másikra aztán abszolút nyerőemberré, a csapat tizenkettedik tagjává lépett elő, Zidane pedig egyre több és több lehetőséget adott neki. Asensio pedig meghálálta a bizalmat.

Mostanra már az sem tűnik elhamarkodott kijelentésnek, hogy hatalmas harc fog kibontakozni Isco, Bale és Asensio között a kezdőcsapatba való bekerülésért. Hát igen, ennyire mély a Zidane-féle Real Madrid kerete. Bármennyi játékpercet is kap végül Marco, az teljesen egyértelmű, hogy fényes jövő áll előtte, és készen áll a sztársággal járó rivaldafényre.

Jóslat
Asensióra kulcsszerep hárul majd a Barcelona elleni szuperkupa-mérkőzések alkalmával, azt követően pedig Zidane első számú csereembere lesz. Asensio meg fogja ragadni a mester által felkínált lehetőségeket, hamarosan pedig már a gálakezdőben is egyre többször láthatjuk majd.

Lucas Vázquez – A munkás

Kor: 26

Asensio térnyerését leginkább Lucas sínylette meg a tavalyi évben. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a rangadókon biztosan nem a kezdőcsapat tagjaként lép majd pályára, köszönhetően a csapattársai által képviselt minőségnek, ám ahogy azt mindig hangsúlyozza Zidane, az idény nagyon hosszú, és rengeteg mérkőzés vár a csapatra. Ilyen körülmények között aranyat érhet egy Lucas Vázquez-féle játékos, aki képes megbontani a fáradt védelmeket, a gyengébb ellenfelekkel szemben pedig kezdőként is megállja a helyét. Ne felejtsük el, hogy némi utánképzést követően akár hátvédként is számíthat rá Zidane.

Pepe távozásával jelenleg Nacho a csapat harmadik számú belső védője, ami azt jelenti, hogy egyre kevesebbszer tud majd besegíteni a széleken. Mivel Danilo is elhagyta a csapatot, Carvajal jelenleg valódi helyettes nélkül áll, és mivel egy esetleges új igazolás érkezése egyáltalán nem valószínű, Lucas Vázquez tűnik a legstabilabb helyettesnek. Persze, ott van Achraf, és ott van Tejero is, de Zidane valószínűleg jobban bízik majd egy már bevált emberben, mint egy frissen felhozott akadémistában.

Jóslat
A komolyabb mérkőzéseken Lucas csak akkor fog pályára lépni, ha Carvajal sérült, vagy ha az összecsapás közben védelmi stabilitásra van szüksége a Real Madrid jobb oldalának. Ekkor a saját nevelésű hátvéd sebessége és munkabírása akár közvetlenül is befolyásolhatja a mérkőzés kimenetelét.

Borja Mayoral – az idei szezon Marianója

Kor: 20

Mayoralt hatalmas tehetségként tartották számon a Castillában eltöltött évei alatt, ennek ellenére az előző idényben csalódást keltően keveset játszott a Wolfsburg együttesében. Borja talán még túlságosan fiatal, hogy Benzema helyettese legyen (ez a szerepkör minden bizonnyal Ronaldóra hárul majd, az ő helyét pedig Isco vagy Asensio veszi át a pálya bal oldalán), de abban biztosak lehetünk, hogy kupamérkőzéseken viszontláthatjuk majd a fiatal, saját nevelésű támadót.

Jóslat
Mayoral számára nem lesz egyszerű feladat játékpercekhez jutni, de ne felejtsük el, hogy a csapat francia mestere Marianónak is megadta a lehetőséget, még olyan esetekben is, amikor senki sem számított rá, például az őszi El Clásicón.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK