Real Madrid 2017/18 – Előzetes: a középpályások

Európában talán semelyik csapatnak sincs ilyen kiváló játékosokkal telített középpályája. Az elmúlt négy szezonban a Real Madrid középpályája mindig a csapat motorja volt. Ahogy azt már mindkét spanyol gigász bizonyította, a középpálya minden sikernek a kulcsa. A Madrid évekig figyelhette a Xavi, Iniesta és Busquets alkotta triót a nagy riválisnál, most viszont már megvan a saját domináns középső tengelyük.

Az előző szezon sikereinek egyik legfőbb oka volt a főleg Kroos, Modrić, Casemiro és Isco alkotta középpálya, amelynek segítségével többek között a világ egyik legjobb védelmét is sikerült feltörni a Bajnokok Ligája fináléjában. A Madrid középpályája idén talán még tovább erősödött Marcos Llorente és Dani Ceballos érkezésével. Úgy tűnik, a pálya közepén most is a Real lesz az úr.

Marcos Llorente – A Támaszpont

Kor: 22

Marcos Llorente

A kölcsönjátékosok közül talán ő lepte meg a leginkább a Real Madrid szurkolóit a 2016/17-es idényben. Pontosan emiatt hatalmas elvárások vannak a fiatal spanyollal szemben. A szezonban valószínűleg Casemiro alternatívájaként számítanak majd rá, de Llorentében megvan a potenciál arra is, hogy kezdővé váljon a jövőben, annak ellenére, hogy teljesen más típusú játékos, mint a brazil.

A spanyol hatalmas szerepet játszott az előző szezonban az Alavés remek szereplésében, idén pedig már Madridban bizonyíthatja, hogy kiváló passzai, ritmusérzéke és helyezkedése tökéletesen alkalmassá teszik arra, hogy a kezdő tizenegy tagja legyen.

Jóslat
Llorente a Casemirótól való különbözősége okán minden bizonnyal olyan meccseken fog szerepelni, mikor a labdaközpontú játék lesz a fontos. Fontos meccseken azonban senki se számítson arra, hogy Llorentével áll fel a csapat. Marcos inkább a B csapat tagjaként, a rotációkor kap majd szerepet.

Casemiro – A Gerincoszlop

Kor: 25

Casemiro

Casemiro személye kissé megosztóvá vált az utóbbi időben a szurkolók köreiben. Az előző idényben nem egyszer okozott problémát technikai hiányosságaival, ám az tagadhatatlan, hogy sokkal, de sokkal többször vált a csapat előnyére, ha a brazil játszott. Sosem volt rest szerelni, számos meccsen létfontosságú volt a jelenléte, a nagyobb meccseken pedig kihagyhatatlannak bizonyult a csapatból. A csapatnak ő az igazi gerincoszlopa, a játékos, aki egyben tartja a gárdát.

Jóslat
Casemiro kétségtelenül a kezdőcsapat tagja lesz továbbra is. Az egészségi állapota általában megbízható, ő maga pedig továbbra is folyamatosan fejlődik. Llorente harcolni fog a percekért, de Casemiro szerepe a nagyobb meccseken elengedhetetlen lesz, hacsak sérülés nem hátráltatja. Casemirónak a szezonban egy lépést előre kell lépnie, és ne legyen kétségünk afelől, hogy ezt meg is fogja tenni annak érdekében, hogy komplett középpályássá váljon.

Mateo Kovačić – A Gyújtógyertya

Kor: 23

Mateo Kovacic

Bőven kiérdemelte a „Luka Modrić örököse” címet. Számtalan alkalommal bizonyította elképesztő tehetségét arra, hogy hogyan kell megnyitni az ellenfél védelmét. Egy igazi energiabomba, aki hihetetlen ritmusváltásainak és gyors futásainak köszönhetően pár lépéssel átszeli a középpályát, hogy helyzetbe hozza a társakat. Egyáltalán nem az ő hibája, hogy nem játszik minden héten, hiszen a kicsivel idősebb kiadása van előtte a sorban.

Dani Ceballos, egy másik tehetséges ifjú titán érkezésével többen megkérdőjelezték Kovačić jövőjét Madridban. Az előszezonban a horvát azonban megint bizonyított, és egyértelművé tette edzője számára, hogy az eddiginél is több játéklehetőséget érdemel.

Jóslat
Kovačić élete legjobb szezonja lesz a következő. A középpályás igazolások csak tovább fogják bátorítani, még jobbá teszik majd, hogy elég perc jusson neki. Sokkoló lenne látni, ha Isco után nem ő lenne a kispadról a második választás a középső középpályás posztjára. Amikor sérüléshullám hátráltatja majd a csapatot, a 23 éves horvát mindig elérhető lesz és megmutatja, mire képes. És bár a legtöbb percet a rotációnak köszönheti majd, bizonyítania kell Zidane-nak, hogy a jövőben alapemberként számolhat vele.

Toni Kroos – A Gép

Kor: 27

Toni Kroos

Olyan, mint egy gép, amely sosem hibázik. Kroos szinte sosem ad rossz passzt. Maga a megtestesült stílus és elegancia, aki szezonról szezonra válik egyre jobbá. A német középpályás elévülhetetlen érdemeket szerzett az előző szezonbeli duplázásban, hiszen alappillére volt a nyomásgyakorlásra épülő védekezésnek és a labdabirtokláson alapuló támadásnak is.

Jóslat
Kroos nem lesz rosszabb, továbbra is ott lesz a világ két vagy három legjobb középpályása között. A legjobb évei állnak előtte még mindig, úgyhogy ebben a szezonban is élvezni fogjuk pontos passzait és fáradhatatlan robotolását. Tényleg nincs nagyon mást mondani a németről, hiszen amit csinál, azt világklasszis módjára teszi, sokszor úgy, hogy nem is vesszük észre. Nem ő van a középpontban, nem ő kerül a címlapokra a győzelmek után, de a szerepe elengedhetetlen a csapat sikereihez. Megfontoltsága és profizmusa egy újabb világklasszis szinten teljesített szezont vetít előre Toni számára.

Dani Ceballos – A Rosszfiú

Kor: 21

Dani Ceballos

Az ő becenevét volt a legnehezebb megálmodni. Hogyan nevezhetnénk valakit, aki lényegében mindenhol ott van? A Barcelona elleni barátságos meccsen már megmutatta, hogy mire is képes, ráadásul a katalánokról elejtett mondata is jól dokumentált a jövő nemzedéke számára (Még a Betis játékosaként nyilatkozta, hogy bombát kellene dobni azokra a katalánokra, akik kifütyülik a spanyol himnuszt – a szerk. kieg.). Ezek tükrében az egyetlen becenév, ami eszembe jutott, az a rosszfiú volt.

Nem az idegesség és az agresszivitás az egyetlen azonban, amit fel tud mutatni. Olyan térlátása van a pályán, amilyennel csak a szűk elit rendelkezik, emellett nagyszerű cselekkel kápráztathatja majd el a Bernabéu népét. Egyértelmű, hogy személyében Isco és Kovačić újabb vetélytársat kaptak.

Jóslat
Csakúgy, mint Kovačić esetében, arra számítunk, hogy játékperceinek nagy részét a B csapat tagjaként, vagy a rotáció eredményeképp kapja majd. Horvát társával ellentétben azonban ő képes a széleken is játszani, ami nagy előnyére válhat.

Luka Modrić – A Jó Bor

Kor: 31

Luka Modric

Ahogy arra a beceneve is utal, a horvát egyszerűen egyre jobbá válik a korral. Az előző idény egyértelműen igazolta, hogy a világ legjobb középpályása bármire képes. Tudja uralni a játékot egy viszonylag védekezőbb szerepkörből, ki tudja húzni a széleket egy gyémánthoz hasonló alakzatban, és vitathatatlanul ő volt a motorja ennek a csodálatos gépezetnek. Modrić általában a nagy mérkőzésekre tartogatja legjobb formáját, így csillogott a Camp Nou-ban, a Calderónban és a Bajnokok Ligája döntőjében is.

Jóslat
Hogy idén láthatjuk-e rajta az öregedés jeleit? Nos, ezt szinte lehetetlen megjósolni, de ha az elmúlt időszakot, az előző éveket vesszük alapul, akkor idén még akár jobb is lehet, mint tavaly volt. Sokan úgy vélik, hogy Modrić kevesebb lehetőséghez jut majd idén, de ha figyelembe vesszük a játéktudását, azt, hogy mennyi mindent tud a futballról, akkor egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy ismét ő lesz a főszerepben.

Isco – A Varázsló

Kor: 25

Isco

Talán nem volt olyan játékos, aki olyan fényesen ragyogott volna a tavalyi idény utolsó szakaszában, mint a spanyol. Ahogy az ESPN kommentátora fogalmazott, Isco volt a ragasztó, amitől annyira stabillá vált a Real Madrid gépezete. Az egyensúly érdekében létfontosságú volt a csapat számára Bale kiesését követően, emellett pedig elpusztíthatatlan gépként semmisítette meg Európa legjobb védősorait.

Isco labdakezelése, cselei, az ellenfélre jelentett fenyegetése mind-mind szélesítik a Real Madrid fegyvertárát. A spanyol ezen tulajdonságaira az ellenfelek csak ritkán találtak ellenszert, különösképp, ha mindez párosult Kroos és Modrić tudásával. A középpályás trió kihúzta a Juventus méregfogát is. Az olaszok a második félidőben nagyon szenvedtek, hiszen alig jutottak szóhoz, egyszerűen nem tudtak labdát szerezni.

Jóslat
Az első, és egyben legfontosabb dolog, az a spanyol szerződésének meghosszabbítása. Erre még az idény kezdete előtt szükség van. Az ő aláírása fontosabb, mint bármilyen igazolás.

Ettől eltekintve, Isco talán legjobb idényén van túl, a madridisták pedig hasonló teljesítményt várnak tőle a 2017/18-as szezonban is. A kezdőcsapatba kerüléshez Bale-lel kell kemény csatát vívnia, vagy szimplán elég várnia, míg a walesi meg nem sérül – tudjuk, gonosz mondat ez, de az előző évek tendenciáját alapul véve nem egy halott gondolat, sajnos. Ha azonban a spanyol képes a tavalyi szintet hozni, akkor Zidane-nak egyetlen választása lesz csak.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK