Megállják-e a helyüket a fiatalok?

Egy évvel ezelőtt Zinédine Zidane ugyanígy az USA-ban készült az új szezonra. Akkor nem volt benne biztos, mit kéne tennie egy Espanyoltól kölcsönből visszatérő fiatal szélsővel. Marco Asensio azonban olyan mély benyomást tett a nyáron Zidane-ra, hogy a Sevilla elleni európai szuperkupa döntőjében kezdőként kapott lehetőséget a mestertől, hogy aztán egy gyönyörű távolról szerzett góllal mutatkozzon be. A szezon végére pedig a keret egyik kulcsfigurájává vált a még mindig csak 21 éves Asensio, aki a BL-döntőben is gólt szerzett, akkor csereként beszállva. Ezen a nyáron nem egy fiatal érkezőről beszélhetünk, akiknek ugyanaz a feladata, mint Marcónak volt tavaly: bizonyítani Zidane-nak. De vajon képes lesz erre ez a hat játékos?

Theo Hernández – balhátvéd

Egyelőre ő az egyetlen, aki bemutatkozhatott az első csapatban, méghozzá a vasárnapi meccsen a Manchester United ellen. Theo 30 millió euró fejében érkezett a városi rivális Atlético Madridtól, és első meccse máris eseménydúsnak bizonyult. Először kiharcolt csapatának egy büntetőt, melyet Casemiro értékesített, majd a tizenegyespárbajban már maga vállalt egyet, ám kihagyta azt.

19 éves kora ellenére már nem egyszer vonta magára az emberek figyelmét. A 2016/17-es szezonja fantasztikusra sikerült az Alavés köcsönjátékosaként. Olyannyira, hogy a Barcelona, a Manchester City és a Bayern München érdeklődését is felkeltette. És bár az Atléticónál nem nagyon örültek neki, hogy éppen a városi riválishoz igazol, Theót ez egyáltalán nem izgatta, higgadtan hozta meg a döntését.

A villámléptű balhátvéd Marseille-ben született, és a francia utánpótlás-válogatottakban is szerepelt, ám elképzelhető, hogy a jövőben felnőtt szinten már a spanyol nemzeti tizenegyet választja majd.

Röviden összefoglalva: Theo nem az a fajta játékos, aki meghátrálna a kihívás láttán.

És bár minden bizonnyal továbbra is Marcelo lesz a csapat első számú balhátvédje, az már most látszik, hogy Theo atlétikusságának és támadásbeli hatékonyságának köszönhetően több mint egy remek helyettes, akit nyugodtan be lehet dobni a pályára ha úgy van. Kiváló szerelései, nagyszerű helyezkedése és persze sebessége pedig a jövő egyik meghatározó alakjává tehetik.

Dani Ceballos – középső középpályás

A hónap elején szinte egyik pillanatról a másikra igazolta le őt a Madrid 17 millió euróért. Az U21-es Eb legjobbjának választott játékos kérői között ezúttal is sorban állt a Barça, ám a játékos döntése egyértelmű volt.

Fiatal kora ellenére már 105 felnőtt tétmérkőzést tudhat maga mögött a Real Betis játékosaként a spanyol első, illetve másodosztályban. Eddig összesen hét gólt szerzett, valamint kilenc gólpasszt osztott ki.

Az előző szezonban robbant be igazán a köztudatba, hihetetlen fejlődést és érettséget mutatva, kiváló vezetői képességeit pedig mindenki megcsodálhatta, mikor csapata nehéz időszakon ment keresztül. A legnagyobb stadionokban sem tűnt el a pályán, a Calderónban és a Bernabéuban is bizonyította tehetségét, a Barça ellen pedig gólt is ezereztt.

Bár az andalúz középpályás kétségtelenül James Rodríguez helyére érkezett a keretbe, Ceballost játékstílusa, a rövid és hosszú passzok tökéletes alkalmazása inkább teszi hasonlatossá Modrićhoz vagy Krooshoz. A horvát szeptemberben már a 32. életévét tölti be, így valószínűsíthetően hamarosan egyre többször fogja magát a padon találni. Ez pedig a lehetőségek korlátlan tárházát nyitja meg Ceballos előtt, hogy folytassa hihetetlen fejlődését.

Jesús Vallejo – középhátvéd

Az egyetlen játékos, aki a kölcsönből visszatérők közül saját bemutatót is kapott a klubtól. Ezen az eseményen Florentino Pérez elismerően beszélt róla, és a klub fiatalokra specializálódó újszerű filozófiájának ékes példájaként utalt rá.

A 20 éves Vallejo 2015-ben a Zaragoza együttesétől igazolt Madridba mindössze 5 millió euróért. A következő szezont aztán kölcsönben szülővárosa csapatában töltötte, majd az azt követ idényt már a Bundesligában, az Eintracht Frankfurtnál kezdte meg.

Niko Kovać, a Frankfurt horvát edzője, korábbi kiváló labdarúgó tavaly októberben a következőket mondta róla: „Játékosként és edzőként sem láttam még Vallejóhoz hasonló játékost. Ez a srác botrányosan jó.”

Remek szezonját követően a Frankfurt szívesen megtartotta volna őt még egy szezonra kölcsönben, és más első osztályú spanyol csapatok is érdeklődést mutattak iránta, de Madridban úgy látták, készen áll arra, hogy ő legyen Pepe helyettese, így nem volt kérdés, hogy a következő szezont már habfehérben kezdi meg. A csapatkapitány Sergio Ramos előszezonbeli fülproblémái miatt pedig a szupergyors és technikás Vallejo előtt itt az esély, hogy a következő hetekben meghálálja a klub belé vetett bizalmát.

Borja Mayoral – csatár

Zidane egyértelműen látja a potenciált Mayoralban, ez világossá vált hetekkel azután, miután 2016 januárjában átvette az első csapat irányítását. Az akkoriban 18 éves támadó a Castilla keretéből felkerülve bemutatkozhatott az első csapatban, ráadásul éppen a madridi derbin, az Atlético ellen. Innentől kezdve azonban Mayoral fejlődésének üteme megakadni látszott, hiszen a Wolfsburgban töltött kölcsönjátéka során mindössze 374 percet játszott a Bundesligában, és két gólig jutott.

Jól jött neki viszont Morata távozása a Chelsea csapatához, hiszen így megörökölhette a másik saját nevelésű támadó 21-es mezszámát. Morata példájából megtapasztalhatta, hogy milyen nehéz is támadóként bekerülni a blancók kezdőjébe.

Mbappé lehetséges érkezése (most vagy a következő nyáron), még inkább nehezítheti a dolgát. Ami a jelent illeti (20 évesen), kaphatna lehetőséget az ICC tornán a Manchester City és a Barcelona ellen is. Néhány gól az előszezonban bizonyíthatná, hogy Zidane miért értékelte őt annyira régebben.

Marcos Llorente – védekező középpályás

Marcos a Bernabéu egyik nagy dinasztiájának a leszármazottja, hiszen apja és nagyapja egyaránt a klub játékosa volt, és a hatszoros BEK-győztes Paco Gento is közeli rokona a fiatal játékosnak. A „legújabb” Llorente felé nem meglepő módon hatalmas elvárásai vannak a madridi publikumnak, és a 22 éves középpályás az előző szezonban az Alavés színeiben bizonyította, hogy készen áll a feladatra.

Mivel remekül olvassa a játékot, remekül passzol és hatékonyan szerel, Llorente számára kiváló pozíció a védekező középpályásé. Igaz, nem olyan robusztus, mint kollégája Casemiro, de labdabirtoklást tekintve magabiztosabb nála, és a spanyol válogatottban is idővel átveheti ezt a pozíciót Sergio Busquetstől.

Jelen állás szerint a belső posztokért Casemiro mellett Kovačić-csal is rivalizálhat (nem beszélve Ceballosról). Éppen ezért lesz érdekes, hogy Zidane hogy oldja meg a középpálya kérdését a szezon során.

Achraf Hakimi – jobbhátvéd

A nyári átalakításokat követően úgy tűnik, hogy a Real Madridnak minden egyes posztra van legalább két játékosa… kivéve persze a jobbhátvéd pozícióját. Néhányan ugyan panaszkodtak Danilo értékesítése miatt, ám úgy tűnik, a 18 éves, magában nagy potenciált hordozó Achraf Hakimi megfelelő helyettese lehet a kétségkívül első számú jobbhátvédnek, Dani Carvajalnak.

Achraf egyike volt azon fiataloknak, akik a leglátványosabb teljesítményt nyújtották a Manchester United elleni felkészülési mérkőzésen. Bátran tört előre, komoly gondokat okozva ezzel a holland válogatott Daley Blindnek. Ha hinni lehet a híreknek, a klub korábban már felajánlotta egy kölcsönszerződés keretein belül az Alavés csapatának, ám könnyen lehet, hogy a már marokkói felnőtt válogatott játékos maradni fog, és Zidane kezei alatt fejlődhet tovább.

Achraf támadóként kezdte pályafutását, így talán még túl korai lenne védekező feladatokat rábízni egy nagyobb horderejű mérkőzésen, ám Zinédine Zidane nagy rajongója, a potenciál pedig megvan benne ahhoz, hogy klasszis játékossá érjen.  

Forrás: espnfc.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK