Mire vitték? – 8 fiatal igazolás a közelmúltból

A Real Madrid a világ legnagyobb klubja. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy elképesztő mennyiségű pénzt képesek beleölni igazolásokba. A legújabb transzfer, a mindösszesen 16 éves Vinícius Júnior szerződtetése is potom 45 millió eurójába fájt a királyi gárdának. Egy olyan brazil srácért adtak ennyit, akinek alig van még első osztályú csapatban tapasztalata. Ez persze nem az első eset, hogy a Real egy tiniért ennyit fizet. A múltban számtalan alkalommal költöttek súlyos összegeket igencsak fiatal játékosokra.

De vajon megérdemelt ez a hírnév? Kell-e egyáltalán ennyi tiniigazolás? Hiszen az ifjoncok, akiket szerződtetnek, általában még nem teljes értékű játékosok, a szurkolók szemében pedig egyáltalán nem Madrid a fiatalok legmegfelelőbb fejlődési helye.

Reménykedhet-e Vinícius Júnior bármiben is, mikor eléri a tizennyolc éves kort? Mire számítson Kylian Mbappé – aki még mindig csak tizennyolc esztendős – abban az esetben, ha a Real kifizeti érte a Monaco által kért horribilis összeget?

Talán a következő lista segít nekik tisztábban látni. Következzen a legújabb századból nyolc igazolás, akiket a Real Madrid nagyon fiatalon csábított magához. Lássuk, mi történt velük!

Sergio Ramos

Sergio Ramos

Igazolás éve: 2005

Ár: 27 millió euró

Trófeák: spanyol bajnokság (4x), spanyol szuperkupa (2x), Király-kupa (2x), Bajnokok Ligája (3x), UEFA-szuperkupa (2x), klubvilágbajnokság (2x)

Mikor szerződtették, ő volt a legdrágább spanyol igazolás, ráadásul az egyetlen spanyol, akit Florentino Pérez első elnöki ciklusa alatt hozott a spanyol fővárosba.

Ramos egy őrült jobbhátvéd volt akkoriban, akinek nem egyszer akadtak mentális hibái a pályán. Hősies gólszerző volt, de sokszor kapott piros lapot is. José Mourinho 2010-es érkezésekor tette őt egy erőteljes középhátvéddé, akinek nem egyszer akadtak mentális hibái. Hősies gólszerző volt, de sokszor kapott piros lapot is. Mit sem változott.

Aztán azóta Ramos mindent megnyert, amit csak meg lehetett klubszinten (ráadásul mindent többször), és igazi vezére, szeretett kapitánya lett a Real Madridnak. Büszke és elkötelezett személyiség, utolsó perces góljai pedig a védjegyévé váltak.

Marcelo

Marcelo, Alfredo Si Stéfano, Ramón Calderón

Igazolás éve: 2006

Ár: 6,5 millió euró

Trófeák: spanyol bajnokság (4x), spanyol szuperkupa (2x), Király-kupa (2x), Bajnokok Ligája (3x), UEFA-szuperkupa (2x), klubvilágbajnokság (2x)

Ramón Calderón egyszer mindenképp überelni tudta Florentino Pérezt, hiszen az ő nevéhez köthető egy másik briliáns tinédzser igazolása – de mindössze negyedannyi áron.

Bár Marcelónak több idő kellett, hogy bebiztosítsa a helyét a Real Madridnál, és a klub is időről időre valamiért mindig helyettesíteni akarta őt valakivel. Ő azonban fittyet hányt minderre, és a világ legjobb balhátvédjévé nőtte ki magát, aki alapvető fontosságú "hozzávalója" lett minden megnyert címnek érkezése óta.

Elképesztően jó üzletnek bizonyult.

Gonzalo Higuaín

Gonzalo Higuaín, Ramón Calderón, Alfredo Di Stéfano

Igazolás éve: 2006

Ár: 12 millió euró

Trófeák: spanyol bajnokság (3x), spanyol szuperkupa (2x), Király-kupa (1x), olasz kupa (2x), olasz szuperkupa (1x), olasz bajnokság (1x)

Őt is Ramón Calderón igazolta. A fiatal támadó már akkor sztár volt, köszönhetően az argentin Superclásicón, a River Plate – Boca Juniors összecsapáson mutatott teljesítményének. Sokáig csak elvétve kapott lehetőséget, de később a klub egyik leghalálosabb góllövője lett.

Három bajnoki címhez segítette a Realt (egyik esetben az ő góljának köszönhetően nyerték meg a trófeát), és a világ egyik legjobb támadójává nőtte ki magát. Aztán a Madrid eladta, hogy Gareth Bale-t leigazolhassa a csapatba. Olaszországban viszont újjászületett, előbb a Napoliban, majd a Juventusban vált első számú gólfelelőssé.

Sergio Canales

Sergio Canales

Igazolás éve: 2010

Ár: 4,5 millió euró

Trófeák: Király-kupa (1x)

2010 elején igazolt a Realhoz, majd egy fél szezonra még kölcsönben a Racing Santandernél maradt. Sergio Canalest akkoriban az egyik legígéretesebb spanyol fiatalnak tartották, akinek a Real Madrid legendájává kell válnia. José Mourinhóval azonban nem jöttek ki túl jól, Canales ráadásul meg is sérült. A szezont végül Madridban fejezte be, de nyáron a Valenciához került, előbb kölcsönbe, majd végleg. A Mestallában helyt is állt, a sérülések azonban nem kerülték el ott sem. Jelenlegi klibjánál, a Real Sociedadnál jól kezdett, majd jött egy horrorisztikus sérülés, amiből végül szerencsésen felépült, most pedig újra olyan remek formának örvend, mint anno a Santanderben.

Raphaël Varane

Raphael Varane, Nuri Sahin, Hamit Altintop, Fábio Coentrao, José Callejón

Igazolás éve: 2011

Ár: 10 millió euró

Trófeák: spanyol bajnokság (2x), spanyol szuperkupa (1x), Király-kupa (1x), Bajnokok Ligája (3x), UEFA-szuperkupa (2x), klubvilágbajnokság (2x)

Több másik játékossal együtt szerződtették José Mourinho második szezonja előtt, de nem sokan foglalkoztak vele és azzal a ténnyel, hogy a Manchester United helyett a Real Madridot választotta. El lehet képzelni ezek után mennyire sokkolta az embereket, mikor kiderült, hogy José Mourinho nemcsak padoztatni, hanem játszatni is akarja őt. Varane életében a 2012/13-as idény hozta meg az áttörést, amikor is a védelem egyik oszlopává vált. Mourinho távozása után kicsit visszaesett a teljesítménye, de nem sokkal később már újra ragyogott. Csak mikor sérüléssel bajlódott, akkor nem ő volt az első számú választás a védelembe Sergio Ramos mellé. Kiváló védő, a labdával is magabiztos, ráadásul az utóbbi három győztes BL-döntőből kettőn kezdett.

Martin Ødegaard

Martin Odegaard

Igazolás éve: 2015

Ár: 4 millió euró

Trófeák:

PR-igazolásként érkezett (ezt Carlo Ancelotti utólag elismerte), akivel Florentino Pérez azt az állítást akarta megcáfolni, miszerint a Madrid nem a legjobb hely a fiatalok számára. Ødegaard épp azért érkezett, hogy bebizonyítsa: igenis van hely a fiataloknak a királyi gárdában. Végül pont azt bizonyította, amit Pérez el szeretett volna kerülni.

A Castillából nem tűnt ki, nem alkotott jelentőset két felnőtt csapatbeli meccsén sem, és edzésen sem mutatott semmi különlegeset. Ødegaard karrierje inkább lefelé indult meg. Kölcsönbe került a Heerenveenhez, hogy játékidőhöz jusson, de egyelőre még mindig nem több, mint a „kötelező fiatal igazolás”.

Jesús Vallejo

Jesús Vallejo

Igazolás éve: 2015

Ár: 6 millió euró

Trófeák:

Egy remek U19-es európa-bajnoki győzelem után kötött ki Madridban. Első szezonjában a Zaragozában játszott kölcsönben, a másodikban az Eintracht Frankfurtban. Mindkét helyen kiválóan teljesített, főleg Németországban, ahol megtalálta igazi önmagát, annak ellenére, hogy folyamatosan idősebb játékosoktól körülvéve kellett teljesítenie. Kora ellenére kiválóan szerel, tisztáz, nagyon gyors és tényleg hihetetlenül tehetséges.

Marco Asensio

Marco Asensio

Igazolás éve: 2015

Ár: 3,9 millió euró

Trófeák: spanyol bajnokság (1x), UEFA-szuperkupa (1x), Bajnokok Ligája (1x), klubvilágbajnokság  (1x)

Csakúgy, mint Canales, ő is egy ballábas szélső, akit a jövő sztárjának jósoltak meg annak idején. Őt is korán és olcsón igazolták, majd kölcsönben fél évig a csapatánál hagyták, hogy végül aztán visszatérhessen a Realhoz. Azonban ahelyett, hogy Canaleshez hasonlóan rögtön a mély vízbe dobták volna, megint kölcsönadták, ezúttal az Espanyolhoz. Itt töltötte a 2015/16-os szezont, ez volt az „Asensióvá válásának” igazi mérföldköve. Az idény során 10 gólpasszal hívta fel magára a figyelmet, aminek köszönhetően a Real Madrid vissza is hívta őt az első csapathoz.

Első hivatalos meccsén, az UEFA-szuperkupa döntőjében pedig meg is szerezte első találatát a Sevilla ellen. A távoli lövés a Madrid szezonjának első találata is volt egyben. Ezután a bajnoki debütálásán is gólt szerzett, majd betalált élete első Király-kupa meccsén, és a Bajnokok Ligájában sem várt egy találkozónál többet, hogy megzörgesse az ellenfél hálóját.

Nem ő kapta a legtöbb lehetőséget, mégis akárhányszor csak pályára lépett, a Real Madrid jobban kezdett teljesíteni, mint akkor tette, mikor Asensio a padon foglalt helyet.

Hihetetlen tehetség, aki a Bajnokok Ligája döntőjének zárótalálatát is jegyzi. Az ő személye fémjelezi a Madrid legutóbbi, remek szezonját, az ő góljával kezdődött minden augusztusban, és ugyanúgy az ő találatával zárult júniusban egy csodálatos idény megkoronázásaként.

Forrás: squawka.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK