Zidane csapata meghatározhat egy korszakot

A francia szakembert sokan leírták már akkor, amikor a tavalyi szezon közben átvette a csapat irányítását, mostanra pedig már kétszeres Bajnokok Ligája-győztesnek mondhatja magát edzőként és még további trófeák kerülhetnek a vitrinjébe.

Olyan volt, mint az utolsó dobás a kockával. Florentino Pérez nagy nyomás alatt volt a tavalyi szezon elején, miután nagyon népszerűtlen döntésével elküldte a csapat éléről Carlo Ancelottit, nem sokkal később pedig Rafa Benítezre bízta a Real Madrid irányítását. Csakhamar kirúgta a spanyol edzőt is, ezért nem hibázhatott többet.

A Real Madrid megnyeri a Bajnokok Ligáját

Előlépett Zinédine Zidane, a klub legendája, akinek viszont szinte semmilyen tapasztalata nem volt a legmagasabb szinten, ráadásul mérsékelten volt sikeres az utánpótlásban, a Castilla élén. A Mundo Deportivo úgy harangozta be címplaján a francia mester kinevezését, hogy megjött a „gipsz” (a beton helyett), és sokan egyetértettek ezzel a hasonlattal.

Gyorsan ugorjunk 17 hónapot az időben: Zidane beírta nevét a Real történelemkönyvébe. Zidane egy bajban lévő csapatot örökölt elődjétől és hihetetlen gyorsan visszaállítota a játékosai hitét és alig hat hónap edzősködés után a magasba emelhette a Bajnokok Ligája trófeáját.

Néhány hónappal azt követően, hogy csodálatos győztes gólt szerzett és ezzel elhozta a Madrid kilencedik BL/BEK-győzelmét 2002-ben, a következőket mondta: „Akarom a La Décimát (a Tizediket), a La Undécimát (a Tizenegyediket) és a La Duodécimát (a Tizenkettediket) is.”

Mindez most már az övé.

Zidane még Ancelotti segítőjeként volt jelen a lisszaboni döntőben, ahol a Real Madrid a városi rivális Atlético Madridot ütötte el a trófeától, ezzel pedig a 12 éven át tartó rossz sorozatát szakította meg és ült fel Európa tetejére újfent. Az a munkakapcsolat nyilvánvalóan jól működött, de egyértelműen elhalványult, miután Zidane átvette a Castilla vezetését.

Történelmi győzelem Zidane-nal a fedélzeten

A 11. BL/BEK-győzelem újra drámai körülmények között dőlt el a San Siróban, újra a városi rivális Atlético ellen, ezúttal büntetőpárbajt követően. A Madrid nem játszott jól Milánóban aznap este, de megtalálta az utat a győzelemhez. Alig hat hónappal korábban a klub még krízisben volt.

Ezt követte gyors egymásutánban az UEFA-szuperkupa és a FIFA-klubvilágbajnokság megnyerése, mindkét döntőben egy későn született gólnak köszönhetően (Sergio Ramos Trondheimben, míg Cristiano Ronaldo Japánban köszönt be a mérkőzés végén). Ezek az események játszottak közre abban, hogy Zidane-ra ráragasztották a „szerencsés” bélyeget, bár ez valójában egy bók volt, hiszen csak a legjobb edzőknek áll a pártjára a szerencse.

A szerencse általában a kemény munka és felkészülés eredménye. S amikor a Madridot a 2011/12-es szezon után újra bajnoki címhez segítette, rögtön ezt követően a spanyol együttest elkormányozta a 12. BL/BEK-győzelemhez is szombaton. Szintén teljesen megérdemelten.

A Juventus még tudta tartani a lépést Cardiffban Mario Mandžukić csodálatos egyenlítő gólja után. De a félidő végéhez már a madridi csapat teljes kontrollja alatt érkeztek, a második félidőben pedig teljesen benyomták saját térfelükre az olaszokat. A Real kezdeményezett, a zebrák mély védekezésre kényszerültek – aztán ahogy Casemiro megpattanó lövésekor a szerencse a lilamezesek mellett tette le a voksát és újból vezetéshez juttatta őket, teljes uralmuk alá hajtották a mérkőzést.

Ronaldo: A pályán válaszoltam

A Real Madrid négy gólt rúgott annak a csapatnak, amelyik kapott gól nélkül hozta le a kétmeccses párharcot a Barcelona elleni negyeddöntőben, és mindösszesen három gólt kapott az egész sorozat alatt, amelyek közül egyetlen volt akciógól.

Cristiano Ronaldo, ahogy mindig úgy most is főszereplővé lépett elő: a döntőben két gólt rakott hozzá a Bayern München ellett szerzett öthöz, illetve az Atlético ellen szerzett mesterhármasához. Mindezt a kieséses szakaszban.

Azonban ebben is elévülhetetlen érdemei vannak Zidene-nak, hiszen nagyon okosan forgatta a csapatát egész évben, így a portugál szupersztár sokkal jobb formában érkezett az idény végéhez, mint korábban bármikor, a 32 éves játékos friss volt és koncentrált.

A statisztika a Real Madrid Bajnokok Ligája-diadala mögöt

„Senki nem tudta megcsinálni (megvédeni a Bajnokok Ligája címét), mi pedig megtettük és elmondhatjuk, hogy történelmi nap a mai a madridi szurkolók számára” – mondta Zidane szombat este. „Számomra és az egész madridi család számára is” – tette hozzá.

Azonban Zidane jobban ismeri a klubot, mint a legtöbben: „Tudod, hogy mennek a dolgok. A következő évben még nehezebb lesz és dolgozni fogunk, hogy képesek legyünk újra megvédeni a címünket.”

A világ legerősebb kerete, amely a nyáron még további tehetségeket nyerhet meg magának, ráadásul a legnagyobb nyereménnyel, Zidane-nal a fedélzeten még többet akar majd a 2017/18-as szezonban – és megkísérli, hogy egy korszakos csapattá váljon.

Forrás: goal.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK