Cristiano és Benzema, egy sokat megélt kapcsolat

A Real Madrid együttesénél számos nagyszerű csatárpáros születésének és fénykorának lehettünk már szemtanúi, de kevés az olyan eredményes és időt álló kombináció, mint a Cristiano Ronaldo és a Karim Benzema által alkotott duó.

A páros nagy felhajtások közepette érkezett 2009 nyarán, Florentino Pérez második mandátumának kezdetén. A két játékost azzal a reménnyel szerződtette le az újdonsült vezetőség, hogy gyümölcsöző kapcsolatuk az ismételten csúcsra kívánkozó Real Madrid támadógépezetének alapjául szolgál majd hosszú éveken keresztül. Még a legszélsőségesebb szurkolóknak is el kell ismernie, hogy a bizakodás nem volt hiábavaló.

A számok önmagukért beszélnek. Madridi karrierjük során összesen 568 találat írható a nevük mellé, ami átlagosan kb. 70 gólt jelent szezononként. Egy másik szemléletes statisztika, hogy a duó az elmúlt nyolc évben 63 alkalommal szolgálta ki közvetlenül egymást, ami a spanyol bajnokság legjobb mutatói közé tartozik. Egy ilyen páros közreműködésével már nem is annyira meglepő, hogy a Real Madrid már 49. mérkőzés óta szerez legalább egy gólt a mérkőzésein. E statisztikák jelentőségteljessége még inkább felértékelődik, ha figyelembe vesszük, hogy Benzemának bizony nem mindig volt könnyű dolga a kezdőtizenegybe való bekerüléssel.

A jelenleg Torinóban futballozó Gonzalo Higuaín sokszor nehezítette meg Karim fővárosi életét. Talán sokak emlékében él még élénken a sokat idézett kijelentés Mourinho szájából, melyet Higuaín sérülése után tett: „Néha, ha nem tudsz egy kutyát vinni a vadászatra, akkor helyette egy macskával indulsz útnak.”

A (nem is annyira) burkolt kritika megtette hatását. „Mourinho macskája” jelentős formajavulást mutatott az ezt követő időszakban, a következő idényben pedig a hőn áhított bajnoki cím is elhódításra került, melyben Karim is jelentős szerepet vállalt. A trófea megszerzése azért is különösen jelentős, mert ezzel tört meg a Barcelona abszolút hegemóniája. A katalánok a 2011/12-es évet megelőző mindhárom szezonban La Liga-elsőséget ünnepelhettek. Karim sikereit és támogatottságát látva Higuaín váltásra szánta el magát, a transzfer óta pedig töretlen bizalommal viseltetnek Benzema irányában mind a vezetőségi tagok, mind a csapat mindenkori edzői.


A tökéletes partner Cristiano számára?

Ami Cristiano Ronaldót illeti, nehéz lenne eddig ismeretlen statisztikákat mondani vele kapcsolatban. Kora ellenére még mindig egyértelműen ő a Real Madrid leggólerősebb játékosa, s talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy akkor is képes kulcsszerepet vállalni egy-egy mérkőzésen, ha nem talál hálóba. Így történt ez a legutóbbi, Athletic Bilbao elleni bajnoki mérkőzésen is, ahol két gólpasszal segítette győzelemhez a királyi gárdát. Gyenge formája ellenére azonban francia társáról sem szabad elfelejtkeznünk, aki intelligens játékával és mélységi mozgásaival végigasszisztálta Cristiano madridi karrierjét, lemondva a rivaldafényről és az alfahím szerepéről. Talán azt sem túlzás kimondani, hogy egy más stílusú, sokkal gólratörőbb csatár mellett Ronaldo sem tudta volna ennyiszer bevenni ellenfelei kapuját az évek alatt.

Benzemának azonban új riválisa akadt Álvaro Morata személyében, és ne felejtsük el Marianót sem, aki csak arra vár, hogy egy igazán fontos mérkőzésen is megkapja a lehetőséget. Ilyen szintű konkurencia mellett felmerül a kérdés: vajon meddig folytatódhat még Karim Benzema és Cristiano Ronaldo közös története?

Forrás: marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK