Válaszút előtt Isco: menjen vagy maradjon?

A spanyol középpályás sokkal kevesebb lehetőséget kap, mint a korábbi években. Egyértelmű, hogy nem illik, vagyis, mások jobban illenek Zidane elképzeléseibe. A nyár egyik legnagyobb kérdése lesz, hogy Isco marad, vagy egy másik csapatban szeretne bizonyítani.

Mostanság elég sokszor előkerült a sajtóban, a szurkolók és a szakértők körében is Isco esetleges távozása. Nem kérdés, hogy a 24 éves varázsló – ahogyan a Real Madrid kispadján ülő játékosok többsége – bármelyik európai csapatnál a kezdőtizenegyben kapna helyet. Az is teljesen egyérelmű, hogy Isco képességei és a benne rejlő lehetőségek messze nincsenek kiaknázva, főleg Zidane edzősködése alatt. Talán eljött az idő, amikor Iscónak olyan csapatot kell keresnie, ahol megbecsülik? A tények nem hazudnak: a spanyol középpályás idén 1086 percet töltött pályán a bajnokságban – a legtöbbet a padozók közül -, ezalatt 6 gólt szerzett és kiosztott 5 gólpasszt is.

Kérőkből nincs hiány, de ez nem is meglepő: a PSG, a Manchester City, a Juventus, sőt, ha hinni lehet a sajtóhíreknek, még a Barcelona is tárt karokkal várja. Természetesen elképzelni sem tudom Iscót a katalánoknál, de rajtuk kívül a felsorolt csapatok már potenciális célállomások lehetnek.

Isco

Tudjuk, mert láttuk már, mire képes a pályán. Ismerjük a tehetségét és az erősségeit, egy igazi varázsló – ha a lábaira gondolunk, akkor Ó, a nagy varázsló. Sokkal több játékpercet érdemelne, ami Zidane-on kívül mindenkinek egyértelmű, de attól félek, hogy nyáron nem lesz más választása Iscónak, csak a távozás. Mindezt a saját érdekében. 

Annak ellenére, hogy sok madridista szomorkodna a transzfer után, sőt, a két kezét összetenné, ha Iscónak helye lenne a kezdőben, azt is figyelembe kell venni, hogy jelenleg – más-más okokból – de nincs neki helye a pályán. Elég nehéz úgy a csapatba kerülni, ha egy Toni Kroos és egy Luka Modrić a csapattársad. Nem is kétség, ők nem hiányozhatnak a középpályáról. De akkor mégis ki? Isco nagy harcot vív Jamesszel, Kovačićcsal és Asensióval is (bár utóbbi inkább a szélen kap lehetőséget). És ennyi, a középpálya telített, a támadósorhoz pedig egyelőre nem akar hozzányúlni Zidane.

Az angol sajtó szerint nyáron a Manchester City minden követ meg fog mozgatni Isco megszerzéséért. Nem nehéz kitalálni, hogy Guardiola tervében hol lenne a helye. Yaya Touré már nem lesz fiatalabb, és játékban sem illik a spanyol edző elképzeléseibe. Isco hosszútávra megoldást jelenthet Manchesterben, nem beszélve arról, hogy Guardiola szeret kíséreltezni a különböző formációkkal, taktikákkal – Iscóról pedig tudjuk, mennyire sokoldalú játékos.

Négy évvel ezelőtt hasonló helyzetben volt a spanyol, akkor úgy döntött, hogy Spanyolországban marad és a Real Madrid sikereiért fog futballozni. 

Isco játékpercei a Real Madridban

2013/2014: 1993
2014/2015: 2339
2015/2016: 1828
2016/2017: eddig 1086 

Minden esély megvan rá, hogy elérje a tavalyi játékperceit, de a számok is mutatják, hogy folyamatosan csökkent a pályán töltött ideje. Zidane-nak több okból is el kellene kezdenie rotálni, hiszen a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is kiéleződött a verseny. Remélhetőleg Isco megkapja a lehetőséget, és hozzásegíti a Real Madridot a duplázáshoz.

A kevesebb játékidő ellenére Isco idén már 6 gólnál jár, tavaly 5 találatig jutott. De ezek a tények és az érvek is semmissé válnak abban a pillanatban, amikor Péreznek nem lesz más lehetősége, csak az, hogy eladja Iscót. Azt hiszem, ha ez megtörténik, a madridisták, de a hétköznapi futballrajongók is örülni fognak: mert nem csak pénzt sikerült szereznie a klubnak, de egy ragyogó játékos fog lehetőséget kapni arra, hogy bizonyíthasson és a futballnak élhessen.

Isco és James

Ha pedig röviden a választ keressük a címben feltett kérdésre, akkor igen, igen el kell igazolnia nyáron, mert úgy tűnik, csak ez az egyetlen járható út, hogy meghatározó játékos lehessen. Hiába Isco az egyik kedvencem a csapatból, önzőség lenne azt mondanom, hogy üljön csak a padon, legalább addig is a Real Madrid játékosa.

Persze, nem csak Isco az egyetlen, akik körül kérdőjelek sorakoznak. Jamesszel kapcsolatban is ez a véleményem: ha egy másik klubnál megkapná azt a lehetőséget, amit itt nem, akkor tovább kell állnia.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK