A Zidane irányította csapat 5 legnagyobb fordítása

Lélektanilag nagyon együtt van a francia érkezése óta a gárda, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a csapat talán soha annyi elveszettnek tűnő meccset nem fordított meg a klub történetében, mint az elmúlt bő egy évben. Jöjjenek a legemlékezetesebb fordítások azóta, hogy Zidane átvette a csapat irányítását tavaly januárban.

Legutóbb a Villarreal ellen tanúsítottak hatalmas lélekjelenlétet a srácok, de a soha fel nem adás mindig is jelen volt a Madrid történelmében. Elég csak a Juanito-féle korszakra, vagy a 2006/07-es bajnoki versenyfutásra gondolni. És persze nem szabad elfelejteni mindebben Zinédine Zidane szerepét, aki elődeitől (Benítez, Ancelotti, Mourinho, Pellegrini) eltérően számos meccset tudott megfordítani, ahol már minden elveszettnek látszott.

Mondhatjuk azt is, hogy ez Zidane legnagyobb erőssége edzőként, hogy hitet tud adni a játékosoknak. És ez egy olyan erősség, ami sokszor talán el is fedi a hibáit (sok esetben taktikai felkészültség hiánya) előlünk.

Persze ettől függetlenül nem szabad elfelejtenünk megemlíteni a játékosok szerepét. Hiszen Cristiano Ronaldo és Sergio Ramos – akik a nagy fordításokban a legtöbbször szerepet játszottak – például kifejezett specialistái ennek a műfajnak. Ebből kifolyólag az is természetes, hogy Zidane-on kívül ők ketten a legnagyobb vezéregyéniségei és motivátorai a csapatnak.

Bárkinek is tulajdonítsuk azonban a hihetetlen lélekjelenlétet igénylő fordításokat, az világos, hogy napjaink Real Madridjának ez a legnagyobb erőssége: elveszettnek tűnő meccseket fordítanak meg.

Ennek a cikknek a célja tehát a pozitív emlékek felemlegetésével az általános Real-szurkolók körében fellelhető negatív közhangulat javítása. Éljük tehát újra közösen az 5 legnagyobb fordítást az elmúlt időszakból!

5. Real Madrid – Sevilla 3-2 (UEFA-szuperkupa, 2016/17)

Nem is lehetne jobb porondot találni a nagy visszatérések megkezdésének, mint az UEFA-szuperkupa döntője, ahol a Madrid a Sevilla ellen játszott.

Zidane csapata egy feltüzelt és megújított Sampaoli-féle Sevilla ellen állt ki, és a francia mester úgy határozott, a tűz ellen tűzzel kell harcolni. A vad és egyfolytában változó játék alatt a Real egy keményen letámadó focit próbált megvalósítani. A korai letámadásoknak köszönhetően jött is a jutalom: egy bedobás utáni presszing és egy sikeres labdaszerzés után Marco Asensio előtt adódott lehetőség, és a spanyol gyönyörű gólt szerzett távolról.

Ezután azonban Varane és Ramos egy-egy hibájának következményeképp a Sevilla két gólt is lőni tudott, és a 92. percben a Madrid vereségre állt a döntőben.

Aztán jött Ramos.

2-2.

Majd egy perccel később Kolodziejczakot kiállították, és következhetett a hosszabbítás. Csak idő kérdése volt az újabb madridi gól. Ami végül meg is érkezett, de egy olyan embertől, akitől senki sem várta volna: Dani Carvadona zseniális szólógóllal jelentkezett.

Talán ez volt az a meccs, ami a mostanáig kitartó hitet adta a játékosoknak.

4. Real Madrid – Deportivo La Coruña 3-2 (La Liga, 2016/17)

A Deportivo ellen hasonlóan történtek a dolgok. Először Morata lőtt távolról szép gólt (á la Asensio), majd jött a két „szokásos” egyéni hiba, ezúttal Casemirótól és Ramostól. Majd, ahogy a forgatókönyv előírja: jön egy egyenlítő gól (ezúttal egy fejes Marianótól).

Aztán már mindenki tudta, mi fog történni. Nem nehéz kitalálni.

3. Real Madrid – Rayo Vallecano 3-2 (La Liga, 2015/16)

Fontos megjegyezni, hogy a nagy fordítások nem csak a mostani szezonban jellemezték Zizou csapatát. Jöjjön is egy példa tavaly tavaszról.

Az előző idény vége előtt négy meccsnappal a Paco Jemez által dirigált Rayóval gyűlt meg a baja a fővárosiaknak. Ráadásul egy fordításspecialista alapember, Cristiano Ronaldo sérülés miatt hiányzott akkor a csapatból. A helyét Gareth Bale vette át a lélektani irányítók között. Ezúttal szinte egymaga hozta vissza a veszett fejsze nyelének tűnő összecsapást.

Mindössze 14 perc kellett ahhoz, hogy Vallecano 2-0-ás előnyhöz jusson. Aztán egészen a 35-ik minutumig kellett várni a Madrid-hadművelet megkezdésére, amikor is érkezett a walesi csillag, és elképesztő fejelési tudását megcsillogtatva juttatta a játékszert a hálóba.

Aztán az ügyeletes kései megmentőember megint csak Lucas lett, és Bale után ő is fejjel talált be, méghozzá Danilo remek beadását követően az 52. percben.

A Rayo természetesen ezután még a döntetlennek is ugyanúgy örült volna, de a tervük, hogy kihúzzák a végéig kapott gól nélkül, végül nem jött be. A 81. percig bírták a madridi nyomást, amikor is egy eladott labdára Gareth Bale csapott le, majd vágtázott vele egészen a kapuig, hogy aztán elegánsan elhelyezze azt jól megérdemelt helyén Juan Carlos kapus mellett.

Elképesztő fordítás volt ez is, főleg annak tükrében, hogy a Barcelona összeomlani tűnt, és a bajnoki esélyek feléledni látszottak.

2. Real Madrid – Villarreal 3-2 (La Liga, 2016/17)

Gyors ugrás az időben, és már 2017-et írunk, és itt vagyunk a legfrissebb fordításnál a Villarreal ellen.

A szituáció a következő volt: a Barcelona legyőzte az Atléticót a bajnokságban, és ezzel a tabella élére ugrott, a Madridnak tehát mindenképpen győznie kellett.

De a meccs, főleg a második félidő eleje rémálom lett. És nem ez volt az első összecsapás a bajnokságban, ahol egy fontos mérkőzésen a Real pár perc alatt hátrányba került. A Villarrealnak mindössze hat perc kellett hozzá, hogy két gólos előnybe kerüljön a „blancók” ellen.

És ekkor Zidane egy zseniálisat húzott: a védekező Casemiro helyére a támadó szellemű Iscót hozta fel a pályára az 58. percben. A 4-3-3-as formáció itt 4-2-3-1-re változott.

A spanyol pedig nem okozott csalódást, frissességet és kreatívabb támadásokat hozott a csapatba. A csoda ezúttal a 64. percben vette kezdetét, mindössze 6 perccel Isco beállását követően. A spanyol volt a kulcsa a támadásnak, ő adott egy gyönyörű passzt a szélre Carvajalnak, aki nem először tekert a tizenhatoson belülre zseniális mozdulattal. Középen a remek fejelési képességeit megint csak megvillantó Gareth Bale érkezett, hogy újra reményt adjon a Realnak.

Innentől kezdve nem volt kérdés, hogy a Madrid a jobb csapat, de minden gárdának szüksége van egy kis szerencsére is. A Real a 74. minutumban büntetőhöz jutott, miután a játékvezető kezezést látott az egyik Villarreal-játékosnál.

Szükséges még mondanunk, mi történt ezután?

A csapat elhitte, hogy ez a meccs bizony még nyerhető, Zidane pedig azonnal be is dobott egy friss embert a pályára, ezúttal Álvaro Moratát. A spanyol a 77. percben érkezett Karim Benzema helyére.

A győztes kombináció ezúttal Ronaldól és Marcelótól érkezett, minek utána a brazil nagyszerűen tekerte középre a labdát az ott sebesen érkező Morata fejére, aki gyönyörű gólt szerzett.

3-2.

Már nem először.

1. Real Madrid – Wolfsburg 3-0 (összesítésben 3-2 ) (UEFA Bajnokok Ligája 2015/16)

Számos nagyszerű fordítást láthattunk az elmúlt bő egy évben, de minden kétséget kizáró, melyik a legemlékezetesebb a madridi szurkolók és a játékosok számára.

2-0-ás hátrányban van a csapat a Wolfsburg ellen a BL-negyeddöntőben, miután a csapat nem éppen nagyszerűen játszva kikapott Németországban. A Real Madrid ilyen fordításra az 1984/85-ös szezon óta nem volt képes.

Egy hősre volt szüksége a csapatnak. És ez a hős ezúttal Portugáliából ékezett.

A hihetetlen feladat előtt állva Cristiano Ronaldo hite, ereje, vágya, odaadása a maximumon dübörögtek, és ő vált a csapat, a társai és a szurkolók legnagyobb vezérévé is. Benne már a meccs előtt is ez a gondolat lehetett meg: egy elképesztő fordítás képe.

A fordítás első lépése talán kicsit a szerencsének is köszönhető, hiszen Carvajal beadása megpattant, és így került Cristiano Ronaldo elé. De mégis: ő volt az egyetlen, aki igazán mozdult a labda felé, és lecsapott arra, mint egy éhes ragadozó. Nem vette le a szemét a labdáról, nem sétált be a lescsapdába, hanem megszerezte csapata és saját maga első gólját azon az estén.

A koncentrációja ezután sem hagyott alább. Gyönyörű csúsztatott fejesgóllal folytatta elképesztő teljesítményét, miután Toni Kroos pontosan a fejére ívelte a labdát szögletből.

A Real innentől már lélektanilag is fölébe nőtt a németeknek, és csak idő kérdése volt, mikor szerzik meg a győztes gólt.

De a kimerültség elsőre megállította a csapatot, és az első félidőben nem esett több gól.

A második félidőben azonban pihentebben jöttek már ki, azonban továbbra sem sikerült megszerezni a döntő találatot; a Wolfsburg fegyelmezetten védekezett. Egyetlen pillanat varázslatra volt csak szükségük. El is jött a pillanat.

Ronaldo állt fel elvégezni egy szabadrúgást a 77. percben. Az idegőrlő várakozás után a portugál lassan nekifutott a labdának, majd ellőtte azt. A tökéletes csavarás tökéletesen utat talált a hálóba. Ronaldo pedig üvöltve rohanhatott az őrjöngő szurkolók felé, akik extázisban ünnepelték az utóbbi idők egyik legnagyobb fordítását.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK