A Real Madrid legutóbbi 10 spanyol igazolása

A Bleacher Report legújabb összeállításában (kiegészülve a penamadridista.hu specifikációival) azok a spanyol játékosok kerülnek rangsorolásra, akik a közelmúltban voltak a klub játékosai, s nem közvetlenül az utánpótlásból kerültek a felnőtt csapathoz.

A 2009 nyarán lezajlott átigazolási szezonban a Real Madrid két szupersztárt is szerződtetett. Kaká és Cristiano Ronaldo leigazolása egy új éra kezdetét jelezte a spanyol fővárosban, ám kettejük mellett négy spanyol futballista is Madridba tette át székhelyét: Xabi Alonso, Esteban Granero, Álvaro Arbeloa és Raúl Albiol. Ez a "hullám" komoly hatással volt a királyi gárda nemzeti identitására, ugyanakkor ez ilyen jellegű spanyolosítás jelentősen visszaesett az ezt követő években: 15 transzferidőszak alatt mindössze 10 spanyol játékos érkezett a csapathoz. Ahogy a bevezőben említésre került, ebbe a mennyiségbe nem tartoznak bele a kölcsönből visszatérő (pl. Lucas Vázquez, Jesús Fernández)  vagy a Castillából felkerült (pl. Antonio Adán) futballisták. A listán való szereplésnek az is feltétele, hogy az adott játékosnak minimum 1 tétmérkőzésen pályára kellett lépnie a Real Madrid színeiben.

10. Pedro León
Nem minden sztárnak kikiáltott fiatal tudja elviselni az ezzel járó mentális nyomást. Pedro León madridi időszaka tökéletes példája volt ennek. A játékos 2010 nyarán érkezett a Getaféból, ahol egy szezonnal korábban számos csapat figyelt fel rá cselei és gyorsasága miatt. Talán nem túlzás azt állítani, hogy Pedro nem tudott élni a lehetőséggel. Hanyag edzésmunkájának és nemtörődöm hozzáállásának következményeként José Mourinho többször kritizálta őt nyilvánosan, a Sevilla elleni kupamérkőzés előtti napon történt verekedéséért pedig végleg száműzte a csapatból. Pedro León egyetlen fővárosi szezon után távozott: egykori együttéshez, a Getaféhoz került vissza, egy két éves kölcsönszerződés keretein belül. A kontraktus lejártával a madridi kiscsapat végleg megvásárolta a futballistát, aki azóta már az idén feltűnen jól teljesítő Eibar alapembere.

9. Sergio Canales
A kantábriai születésű támadó középpályást 6 millió euróért (bónuszokkal együtt) távozott nevelőegyesületétől, a Racing Santandertől. Pedróhoz hasonlóan Sergio is csupán egyetlen szezonra öltötte magára a habfehér mezt. Ennek okai főleg a játékos sérülékenységében keresendőek. Talán sokan nem tudják, de Canalest rengetegen tartották az új Gutinak Spanyolországban, hiszen passzait tökéletes időzítés és hibátlan végrehajtás jellemezte, ráadásul a külsőségekben is van némi hasonlóság a két játékos között. Rövid madridi pályafutása során 8 mérkőzést kellett kihagynia bokasérülés miatt. Sérülékenysége és a csapat friss igazolásai miatt végül a játékos kölcsönadása mellett döntött a vezetőség. A valenciai kitérő tragikusan sikerült, hiszen csapatának 346 napig kellett nélkülöznie Sergiót. A romló tendencia megpecsételte Canales sorsát, ám a dolgok távozása óta sem fordultak jobbra. A 2015/2016-os szezonban például újabb 266 napig nem állt klubja rendelkezésére. Canales jelenleg már harmadik évét tölti a baszk Real Sociedadnál, s ha éppen egészséges, akkor vitathatatlan a kezdőcsapatban betöltött helye.

8. Kiko Casilla
Egy saját nevelésű játékos, akinek távoznia kellett fővárosi karrierjének megalapozásához. Casilla 1999 és 2007 között tartozott a La Fábrica kötelékébe, ám ekkoriban még nem a csapatnál látta jövőjét, így távozott. Katalán származása és remek képességei miatt tárt karokkal várta őt az Espanyol csapata. Némi kölcsönjátékot követően végül sikerült hosszútávra is bejátszania magát Katalónia második számú klubjának kezdőcsapatába, teljesítménye pedig a blancók vezetőségének is szemet szúrt. Casillas távozása után Keylor Navas lett az első számú hálóőr a csapatnál, Kiko Casillában pedig a tökéletes helyettest látták meg az illetékesek. A listán azért szorult ennyire hátra, mert az érkezése óta nagyon kevés alkalommal jutott szóhoz a névsor többi tagjához képest – ami második számú portásként nem is olyan meglepő.

7. Asier Illarramendi
A baszk Illarramendi szülőföldjének egyik legnagyobb csapatánál, a Sociedadnál pallérozódott futballistává. Játékintelligenciájára és pályán mutatott látásmódjára hamar felfigyelt a királyi gárda. 2013 nyarán meg is valósult a transzfer, a spanyol újságok címlapjai pedig kivétel nélkül azzal voltak tele, hogy a Real Madrid megszerezte magának a spanyol középpályások legnagyobb tehetségét. A játékos körüli felhajtást jól mutatja a 32 millió eurós vételár is. Talán a nyomás miatt, talán valami más hatására, de Asier sosem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Carlo Ancelotti kérésére érkező játékos rengeteg bizalmat kapott (igaz, legtöbbször csereként), de általában egysíkú és szürke teljesítménnyel hálálta meg a játéklehetőséget. Illarramendinek nem volt maradása Madridban, ám az kétségtelen, hogy 2015-ös hazaigazolása óta újra megtalálta egykori formáját.

6. Diego López
A szurkolókat erősen megosztó López 19 évesen került a királyiak kötelékébe, idővel az első csapatban is bemutatkozhatott, ám a kevés játéklehetőség miatt a költözés mellett döntött 2007-ben. Újabb távozó, aki "idegen földön" nyújtott játékával hívta fel magára a madridiak figyelmét. López 2013 telén érkezett vissza a fővárosba, másfél éves ittléte során pedig két edző irányítása alatt is dolgozott. Talán az senkit nem lepett meg, hogy Mourinho abszolút Lópezt preferálta a kapusok kiválasztásakor, ám az számos szurkolóban hagyott kérdőjeleket, hogy Carlo Ancelotti is Diegóra tekintett első számú kapusként, már ami a bajnokságot illeti. López több ízben nyújtott klasszis teljesítményt és mentette meg csapatát, ám a La Decima megnyerése után egyértelmű volt, hogy a Casillas-López párosból valakinek mennie kell. Végül az utóbbira esett a választás. Sokan csendes hősként emlékeznek rá, aki sosem emelt szót a szurkolói inzultálások és a hálátlan bánásmód miatt, sokan pedig úgy, mint az ember, aki miatt majdnem távoznia kellett Iker Casillasnak.

5. José Callejón
A Napolival nemrég ismét Madridban járt támadó ízig-vérig saját nevelésű játékos. A Castillában eltöltött nagyszerű szezonja (48 mérkőzésen 21 gól) után nem adatott meg neki a lehetőség a feljebb lépésre, így ő is váltásra szánta el magát. Az ex-madridi játékosokat mindig örömmel fogadó Espanyolnál lelt új otthonra Callejón, eredményes futballjának köszönhetően azonban néhány évvel később ismét a blancóknál találta magát. A két madridi éve alatt elsősorban csereként kapott lehetőséget, ám mondhatni, hogy José tökéletes volt erre a szerepre. A világsztárok mellett "eltörpülő" futballista stabil kiegészítőemberként funkcionált, mindezt 5 millió euróért! Azóta, hogy Olaszországba távozott, alapembernek számít a Napoli együttesében.

4. Isco
Isco a Málagában mutatott klasszis játékának köszönhetően került a Real Madridhoz. Habár spanyol viszonylatban rengeteg pénzbe (30 millió euró) került a középpályás, ezt a fantasztikusan sikerült első szezonjában le is törlesztette. A Real Madrid erősödésével Isco egyre többször szorult cserepadra, a lehetőségekkel sem tudott mindig élni, ám azt már számtalanszor bebizonyította, hogy a megfelelő játékrendszerben ő a jövő nagy középpályásainak egyike. A kérdés csak az, hogy vajon Madridban fogja-e befutni ezt a karriert.

3. Álvaro Morata
A spanyol főváros tékozló fiúja. Álvaro 2008-tól a királyi gárda utánpótlását erősítette, ám a játéklehetőség és a jövőkép hiánya miatt váltásra szánta el magát a Tizedik megnyerése után. Így került Juventus csapatához. Habár sosem vált valódi alapemberré Torinóban, játékstílusa és fontos góljai miatt a vezetőség és a szakmai stáb arra a döntésre jutott, hogy aktiválják a Morata szerződésébe foglalt visszavásárlási opciót. A csatár 30 milló euróért tért vissza, ám a valós összeg lényegében ettől jóval kevesebb, hiszen az eligazolásakor 20 milliót kapott érte a klub, más szóval Álvaro csupán 10 milliójába került a klubnak. Nem rossz egy Európában is bizonyított, tapasztalt, de kifejezetten jó korban lévő játékosért.

2. Marco Asensio
A még mindig fiatalnak számító Marcót 2014-ben szerződtette a Real Madrid, mindössze 3,5 millió euróért. Két kölcsönben eltöltött idény után végre bemutatkozhatott a fehér balett közönségének is, hiszen Zinédine Zidane vezetőedző személyes kérésére Madridban maradt a 2016/2017-es idényre. Talán nem túlzás azt állítain, hogy a különböző sorozatokban szerzett debütáns góljaival, az UEFA-szuperkupán megeresztett bombájával és a kupában mutatott szólójával minden szurkoló szívébe belopta magát. Lehetséges, hogy még sokszor szürkül bele a mezőnybe, talán nem ő lesz az új Cristiano Ronaldo, de Asensio egy elképesztően nagy potenciállal rendelkező spanyol fiatalember, akire még nagyon fontos szerep hárulhat az elkövetkezendő években.

1. Dani Carvajal
Aprópénzért tért vissza Németországból és két év alatt a világ legjobb jobbhátvédjé nőtte ki magát. Ez ám a bomba üzlet!

Forrás: bleacherreport.com; penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK