2019. január 21., hétfő

Iker Casillas: A szurkolóknak támogatniuk kell Cristianót

  • É. Csongor (Veidt)
  • 2017.01.31. 15:15
Az Onda Cero nevű rádióállomás egyik műsora, az El Transistor hívta meg egy kötetlen beszélgetésre San Ikert. Szóba került egykori és jelenlegi klubja, néhány korábbi játékostársa és José Mourinho is.

Jövő: „Az a szándékom, hogy még legalább egy évig a Porto játékosa maradjak. Nagyon jól érzem itt magam. Nem lenne rossz, ha idén összejöhetne egy Porto-Real Madrid döntő Cardiffban. Remek mérkőzést játszanánk, bár abban is biztos vagyok, hogy mindkét csapat foggal-körömmel küzdene a saját győzelméért. Sergio Ramos ott biztosan nem merne panenkás büntetőt rúgni… ” (nevet)

Nyomás: „Igen, van rajtam némi nyomás. Jó játékkal tartozom a csapatomnak, viszont az elmúlt másfél évben sok hibát követtem el… végül sikerült újra megtalálnom önmagam, ez a legfontosabb. Felszabadultabbnak érzem itt magam, mint Madridban.”

Különbségek: „Ebben a bajnokságban csak 18 csapat szerepel, de az erőviszonyok sokkal kiegyenlítettebbek. Itt is vannak top klubok, de nincsen akkora előny a többiekhez képest, mint Spanyolországban. Még azt emelném ki, hogy itt sokkal jobban ügyelnek a játékosok biztonságára, főként a mérkőzés után. Szükség is van erre.”

Porto-Benfica: „Ez egy elég rossz hasonlat, de azt mondanám, hogy a Benfica az itteni Real Madrid, a Porto pedig Portugália Barcelonája.”

Cristiano és a közönség: „Mindenkivel előfordulhat ez. Cristiano rengeteget adott az elmúlt években, ezért most is ezt várják tőle a szurkolók. Messivel karöltve ők a világ legjobb játékosai, ez hatalmas felelősség. Madridistaként gyakran nem érti az ember, hogy hogyan történhet meg mindez a klub egyik játékosával. Hat hónappal ezelőtt a Real Madrid volt Európa legnagyobb bajnoka, az azóta történt rossz dolgokat pedig egyetlen kéz ujjain is meg lehetne számolni. És mégis… ”

„Cristiano alig néhány hete nyerte el a világ legjobbjának járó díjat, mégis füttyszóval illeti őt a Bernabéu. A tavalyi szezonban számos nehéz pillanatban segített a csapaton. A szurkolók 2-3 gólt várnak tőle minden találkozón, de ez őrültség. Segíteniük kell őt. A szurkolóknak, az őt körülvevő embereknek és a klubnak egyaránt. Cristiano a világ legjobbja akar maradni, de ez nem fog sikerülni támogatás nélkül.”

Búcsúzás: „Az emberek annyit tudnak a távozásom hetéről, amennyit tudniuk kell. Nem akartam nagy felhajtást, mert nem éreztem magamat késznek rá. Az elnök úr felhívott és megkérdezte, hogy el tudok-e menni a Bernabéuba. Akkor már a Porto játékosa voltam. Megkaptam az engedélyt, megtartottuk a sajtókonferenciát és elköszöntünk. Nem bántam meg, hogy annak idején felhívtam Xavit vagy Puyolt. Hiszem, hogy jó hatással volt mindkét csapatra.”

Fájdalom: „Fájt látnom, hogy erre a sorsa jutok a klubomnál. Persze ez nem olyan hely, ahol sok időt tölthetne el egy-egy játékos… ugyanakkor nem éreztem úgy, hogy kidobnak engem. Azokra az emberekre gondoltam, akik szerették a játékomat és a trófeák magasba emelésének látványát.”

Mourinho: „Felhívott, amikor csatlakozott a Chelseahez. Néhány percet beszélgettünk csak, főként Londonról és az ételekről.”

Arbeloa: „Nevettem, amikor megláttam, hogy Arbeloa melyik fotóval köszöntötte Mourinhót a születésnapján. Nem zavart, mert ismerem őt. Annak ellenére, ami történt köztünk, tisztában vagyok azzal, hogy csak viccel. Talán Mourinhót is érdemes lenne megkérdezni, hogy zavarta-e az a fotó. Álvaróval már az előtt a bizonyos rúgás előtt is rossz volt a kapcsolatunk. Egyébként nem hiszem, hogy bármilyen szándékosság volt a mozdulatában. Nem értettem egyet a közösségi médiában közzétett mondataival. Madridban fontos az erkölcsösség.”


Az a bizonyos fénykép

Xabi Alonso: „Semmilyen problémám nincs vele. Ha néha találkozunk, mindig beszélgetek vele egy kicsit. Visszagondolva… egyáltalán nem értem, hogy miért próbálta néhány madridi újság azt a benyomást kelteni, hogy mindenkivel megromlott a viszonyom az öltözőben.”

Válogatott: „Nem hagytam fel a válogatottsággal. Egyszerűen annyi történt, hogy az edző egy másik játékosnak szavazott bizalmat. Nyitott vagyok a visszatérésre, de nem a cserepadon szeretnék ülni. Annak nincsen értelme.”

del Bosque: „Nem tetszett, amit a rádióban mondott rólam. Ugyanakkor nem volt semmilyen jelentős nézeteltérés közöttünk, így csak jókat mondhatok róla. A távozásomkor gratuláltunk egymásnak a közösen elért sikerek miatt.”

Buffon: „Példás ember. Egyszerre illik rá a nagyszerű hálóőr és kivételes személyiség jelző.”

Keylor és Casilla: „Egyszer felhívott Florentino [Pérez], és arról érdeklődött, hogy kiket tudnék elképzelni a Real Madrid kapujában. Én azt válaszoltam, hogy a jelenlegi portásokat. Mindketten nagyszerű képességekkel rendelkeznek. Ha a blancók kapusa vagy, akkor sok hidegvérre van szükséged, ugyanis mindig nagyítóval figyelik a teljesítményedet. Navas egyébként fantasztikusan teljesített az előző idényben. Ő és Buffon voltak a legjobbak. Meglepett, hogy a világ nem igazán értékelte a teljesítményét.”

Courtois: „Ha valakit mégis ajánlanom kellene, az Thibaut Courtois lenne. Úgy gondolom, jelenleg ő a világ legjobb kapusa. Nagyszerű szezonja van a Chelsea együttesénél.”

Példakép: „César Sánchez. De inkább azt mondanám, hogy tőle tanultam legtöbbet a pályafutásom során.”

Sergio Ramos: „Különleges kisugárzással rendelkezik. Nagyszerű kapitány. Nem akarok nagy szavakat használni, de a világ összes stadionjában taps illetné meg őt. Sajnos vannak, akik máshogy gondolják.”


Hozzászólások

Tabella