Taktikai szemmel: Real Madrid – Real Sociedad (3-0)

Magabiztos győzelmet aratott a Real Madrid a spanyol bajnokság 20. fordulójában. A francia Varane visszatérésével a csapat visszaállt a jól megszokott 4-3-3-ra, a sérült Modrićot honfitársa pótolta.

A Real Madrid alapvető játékrendszere

Zinédine Zidane újfent alkalmazta az előző mérkőzéseken nem túl sok sikerre vezető ötletét, ám ezúttal sokkal hatékonyabban tette mindezt. Azzal mindenki tisztában van, hogy Casemiro sokkal jobban ért a játék rombolásához, mint annak építéséhez. A rossz döntéseiből és apróbb technikai hiányosságaiból fakadó labdavesztéseket és hibákat megelőzendő sokkal univerzálisabb szerepbe "kényszerült" ezúttal a brazil. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy amennyiben a Real Madrid birtokolja a labdát, Toni Kroos vedlik át a legmélyebb középpályás szerepébe, így mozgatva mélységből a csapatot. Ezzel párhuzamosan Casemiro fellép a német helyére, ahol játékstílusa sokkal hatékonyabban tud működni. Ez az edzői húzás nemcsak a labda hatékonyabb megtartását és magasabb minőségű támadásépítést eredményez, mert feltolva Casemiro nagyszerűen képes ellátni labdaszerzői feladatát: mivel már nem kellett aggódnia az általa hagyott üres területek miatt (lévén nem ő volt a középpálya utolsó védelmi vonala), sokkal szabadabban vállalhatja fel az ellenfél játékosaival való párharcot. Aggresszív magánakciói kétszer is labdaszerzést eredményeztek.

Casemiro néhány alkalommal így is nehéz helyzetbe sodorta önmagát, de összességében sokkal jobban teljesített a labdajáratás és a játékszer megtartása terén. Ugyanakkor az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a brazil volt a madridi offenzívák felépítésének legelhanyagolhatóbb része. A társak megoldásai nem mindig tanúskodnak arról, hogy feltétel nélkül bíznának a brazilban. A csapat támadásépítési struktúrájából tehát három fontos elemet lehet kiemelni:
1. Kroos és Kovačić (főként az utóbbi) gyakran cipelték fel maguk a labdát az ellenfél tizenhatosa elé
2. a belső védők hatalmas szerepet játszottak a labda megtartásában és visszaszerzésében.
3. Ronaldo és Benzema sokkal több mélységi mozgást végzett, mint az előző mérkőzéseken

Az első pontban leírtakat valószínűleg minden szurkoló észrevette, hiszen számos veszélyes akció indult a két középpályás egyikének meglódulásával, beleértve a királyi gárda második találatát is. Ahogy az jól látható a képen, Kroos három embert is otthagy remek megindulásával, Kovačić így szinte teljesen üresen kaphatja meg a labdát. Néhány méter futás után a horvát remekül észleli Ronaldo megjátszhatóságát, aki a rossz ütemben kilépő védő mozgásának köszönhetően zavartalanul fejezheti be az akciót.

A második pont remekül mutat rá arra, hogy milyen fontos szerep hárult a blancók belső védőire. Sergio Ramos és Raphaël Varane rendszeresen lépett fel a középpálya vonalába, hogy orvosolja az ott megjelenő szerkezeti problémákat. A passztérképekből az is kiderül, hogy mindketten hatékonyan indították társaikat a szélen. Különösen Sergio esetében szemléletes mindez. Ez az építkezési metódus nagyszerűen üzemelt, azonban a támadóknak és a szélső védőknek már gyakran támadtak nehézségeik a labda megtartásával. Főként annak köszönhetően, hogy a Real Sociedad közel 57%-ban birtokolta a labdát.

A Real Madrid ismét nagy hangsúlyt fektetett a szélen való játékra és a beadásokra, ám ezúttal nem csak ennyiből állt a játék (3. pont). Karim Benzema és Cristiano Ronaldo valós passzopciót jelentett a pálya középső területein, mélységi mozgásaiknak köszönhetően többször került gólhelyzetbe a csapat. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy mindketten képesek ennél sokkal jobb egyéni teljesítményre. Mindkettőjük neve mellett két labdavesztés ékeskedik, átlagosan pedig minden harmadik labdaérintésük rossz volt. Ez túl sok hiba ezen a szinten. Főként ezeknek a technikai hibáknak köszönhető, hogy a csapat mindössze 7 gólszerzési lehetőséget tudott kialakítani a találkozón (ebből hármat már Benzema lecserélése után).

Összességében tehát Zidane hatalmas taktikai húzásának köszönhetően mindenki láthatja, hogy Casemirónak igenis helye van a Real Madrid középpályáján. A padra ültetésével talán még gördülékenyebben haladnának az offenzívák, ám védekezéskor nagyon hiányozna egy hozzá hasonló romboló futballista. Toni eltiltásának köszönhetően a következő fordulóban még ennél is nagyobb szerep hárulhat a 24 éves középpályásra. A játékos végül 12 szerelésig, 3 közbeavatkozásig, 1 felszabadításig és 1 blokkolt lövésig jutott. A számok nem hazudnak. Casemiro a világ egyik legjobban védekező játékosa. Nem véletlen tehát, hogy Zidane mindenképpen szeretné megtalálni a számára legoptimálisabb játékrendszert.

Gyenge presszing

Zinédine Zidane a játék ezen területén már nem teljesített olyan jól. A csapat letámadásrendszere továbbra is szervezetlen volt és alacsony hatásfokon üzemelt. Ha csak a kikényszerített hibákat számítjuk, akkor a blancók mindössze háromszor tudták lassítani a baszkok építkezését. Ez azt jelenti, hogy a Real Madrid presszingjét kb. az esetek 90%-ban nagyobb erőfeszítés nélkül átjátszották a Sociedad játékosai.

A piros vonallal jelölt passzsáv teljesen szabad, az átadás után a mélységbe mozgó középpályásnak pedig 2 (!) teljesen tiszta opciója is van oldalsó irányban. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ehhez nemcsak a Real Madrid gyengén felépített gépezete járult hozzá, hiszen Eusebio Sacristán mester remekül szervezte meg csapata labdakihozatali rendszerét. Ha egy csapat ennyire széthúzza a hátsó alakzatát, akkor azt a madridi támadók által végzett futásmennyiség többszörésével lehetne csak ellensúlyozni. Az ellenfél legfontosabb kulcsembere az exmadridi Asier Illarramendi volt, aki intelligens mozgásával nagyban megkönnyítette csapatának működését.

A letámadás hatékonyságának növelésén mindenképpen javítania kell Zizounak. A csapat egyelőre csak az igazán nagy mérkőzéseken végzi ezt igazi egységként, ennek köszönhető, hogy a habfehérek sokszor jobban megszenvednek egy papíron gyengébb ellenféllel szemben.

Nagyszerű ellentámadások, remek védekezés

A Real Madrid hosszú idő után csillogtatta meg újra az Ancelotti-éra legfőbb védjegyét. A Real Sociedad magasra tolt védelmi vonalának köszönhetően rengeteg üres terület maradt az ellenfél középpályásai mögött, ez pedig remekül asszisztált a villámgyors kontrákhoz. Lényegében mindhárom madridi gól hasonló akció után született. A Sociedad elsősorban a centrális területeken való dominanciára és a Real Madrid szélső védői által hátrahagyott területek kihasználására törekedett, de egyik sem vezetett igazi eredményre. A blanco védők és középpályások remekül akadályozták a baszk támadásépítéseket, gyakran már csírájukban elfojtva azokat.


(a Sociedad nagyon magasan védekezett)

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK