A világ legminőségibb kerete

Egyértelmű, hogy az idei sikerek egyik kulcsa a keret kiegyensúlyozottsága. Ennek köszönhető, hogy sérülések, formahanyatlások és egyéb hátráltató tényezők ellenére sem esett vissza a csapat eredményessége. Úgy tűnik, Pérezék okultak a korábbi hibákból, és sikereket hoz a tudatos csapatépítés. Persze nem elfelejtve Zidane érdemeit.

Két szezonnal korábban a Real Madrid azért bukta el a Bajnokok Ligáját és a bajnokságot is, mert tavasszal olyan játékosok voltak sérültek vagy fáradtak, akik meghatározták a csapat játékát. Modrić, Kroos és Bale is közöttük volt. Végül kupa nélkül maradt a csapat, pedig a decembert egy 22 mérkőzésen át tartó győzelmi sorozat zárta. Se kupa, se Ancelotti. Helyette ismét triplázott a Barcelona.

A 2014-15-ös csapatnak egyetlen végzetes hiányossága volt – a merítési lehetőségek teljes hiánya. A védelem két oldalán Arbeloa és Coentrão voltak a csereopciók. Előbbi felett már igencsak eljárt az idő, míg az utóbbi sohasem volt az edző elképzelései között. A középpályán már volt minőségi lehetőség a változtatásra, de igazi védekező középpályása nem volt a csapatnak, pedig egy Casemiróhoz hasonló játékos megoldotta volna a problémákat. Inkább két középső középpályás állt rendelkezésre: Khedira és Illarramendi, akik időközben elveszítették az edző bizalmát. Az is igaz, hogy Khedira a szezon nagy részében sérüléssel bajlódott. A támadóknál pedig csak Jesé és Chicharito volt bevethető a BBC pótlására.

A szezon előrehaladtával egyre több és több játékos sérült le, majd egyre több és több madridista kezdte kritizálni Carlo Ancelottit a rotáció hiánya miatt. Persze arra még a nem annyira éles szemű és nem szakavatott szurkolók is rájöttek, hogy hiába lenne rotáció, egyszerűen nem tud minőségi emberekhez nyúlni Ancelotti. Végül ez lett Ancelotti veszte, Pérez a Tizedik ellenére is menesztette az olasz mestert.

Kovacic

Az erő legyen a keretben!

A következő átigazolási időszakokban elkezdődött a jövő csapatának építése, mindvégig szem előtt tartva, hogy a világ legjobb együttese maradjon a Real Madrid. Kezdésnek hazatértek a madridisták: Casemiro a Portótól, Morata a Juventustól, míg Lucas Vazquez és Marco Asensio kölcsönből érkeztek vissza.

A fiatal madridisták hazajövetele mellett a klub sikeres "veteránokat" és a tehetséges fiatalokat is igazolt. Iker Casillas távozása után 5 millió euróért érkezett az Espanyoltól Kiko Casilla. Carvajal tehermentesítésére és a versenyhelyzet kialakítására érkezett Portóból 30 millióért Danilo. Ezt akkor egy kicsit felesleges igazolásnak érezték a szurkolók és a szakértők is. Mindenki dönste el magában, mennyire tudta azóta Danilo beváltani a hozzá fűzött reményeket. A középpályára teljesen felesleges igazolásnak gondolta mindenki Mateo Kovačić-ot, akit elsősorban honfitársa, Luka Modrić tehermentesítésére igazoltak. Aztán Zidane lett az edző, akinek a 4-3-3-as rendszeréből eltűnt a 10-es pozíció, így Kovačić máris megkapta a lehetőséget, miközben James és Isco csak a padról figyelhette az eseményeket.

Bár Zidane első idényében csak elvétve játszott a fiatal horvát, idén megkapta a folyamatos lehetőséget a bizonyításra, és élt is vele. Nemcsak Zidane, de a szurkolók bizalmát is elnyerte. Marco Asensio és a Jesús Vallejo is 2015 nyarán érkezett Madridba, de mindketten kölcsönbe távoztak. Vallejo még mindig Frankfurtban szerez tapasztalatot, de Asensio nyáron visszatért és meg is ragadt a csapatban.

Küzdelem a sérülésekkel

A sérüléseket tekintve ez a szezon nagyon hasonlít arra a bizonyos 2014-15-ös idényre. A különbség, hogy akkor a sérülések nagy hatással voltak a csapatra és a szezonra, most viszont hiába van sokkal több sérülés, a csapat eredményessége töretlen. Idén a két cserekapuson kívül mindenki meglátogatta már az orvosi szobát. Semelyik másik európai csapatnak nem volt idén ennyi sérültje, ennek ellenére csupán egy héttel ezelőtt szenvedte el az idei első vereségeit a Real Madrid. 

James and Isco

A legjobb példa arra, hogy lássuk, milyen mély keret áll Zidane rendelkezésére, az Gareth Bale sérülés. Az idei szezonban a jobb szélső pozicíóban szereplő játékosok voltak a legtöbbet sérültek, ami problémát is jelenthetne. Azonban a Real Madrid olyan világklasszisokat, mint James és Isco és olyan fiatal tehetségeket, mint Lucas és Asensio tudhat a soraiban.

Nincs még egy csapat a Földön, mely megengedhetné magának, hogy egy James Rodríguez csak a harmadik vagy a negyedik választás legyen a kispadon. Ez nagyon jól mutatja a csapat erejét. Sőt, ez olyan versenyhelyzetet teremt a világklasszisoknak és a fiataloknak is, amiből mind a csapat, mind pedig ő maguk is profitálnak. Emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy az éles verseny ellenére csupán a kolumbiainál merült fel a távozás lehetősége. Szemmel láthatóan egyben van a csapat, ami főképp Zidane érdeme.

Van még ehhez hasonló csapat?

De mit is jelent ez a minőség összehasonlítva a világ más csapataival? A szezon előtt csupán két együttes mondhatta el magáról, hogy hasonló mélységgel és tehetségekkel van megáldva: a Barcelona és a Bayern München. És akkor itt véget is érhet a diskurzus. A Barcelona kezdője kétség kívül rendkívül erős, sőt, a kispadja is hosszú, azonban messze nem olyan minőségi, mint a Madridnak. A Bayern München lehetőségei már jobbak, de még így sem éri el minőségben és mennyiségben a Real Madridét.

A madridisták nagyon szerencsések, hogy ilyen minőségi csapatnak szurkolhatnak. Amikor a klasszisok formán kívülre kerülnek, mindig jön valaki, aki kitölti ezt az űrt. Sajnos sérülésekből eddig sem volt hiány, és a hétvégi forduló után Marcelo és Modrić is legalább egy hónapra kidőlt. Cristiano Ronaldo és Benzema rapszodikusan, de inkább formán kívül teljesítenek. Ennek ellenére első helyen állunk a bajnokságban, jó esélyeink vannak a Bajnokok Ligájában, és a Király-kupában sincs még lefutva a Celta Vigo elleni találkozó. És minek köszönhető ez? Annak, hogy mindig van egy játékos, aki pótolja a hiányzókat. Mindig van egy játékos, aki góltszerez, mégha nem is az ő dolga. Mert van mélysége a keretnek, mert van minősége a keretnek.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK