Özil: Visszatérni Madridba? Meglátjuk, mit hoz a jövő

A Real Madrid korábbi tízese, a kulcspasszok mestere a Marcának adott exkluzív interjút. Mesélt a madridi élményeiről, Zidane-ról, az Arsenalról és a jövőjéről is.

Angolul vagy spanyolul csináljuk az interjút?
"Lehetne inkább németül? (nevet). Viccet félretéve, jobban örülnék, ha angolul csinálnánk, mert a spanyol tudásom egy kicsit megkopott, mióta nem használom."

Akkor hogyan tartod a kapcsolatot Sergio Ramosszal?
"Angolul. Sergio igazán jól beszéli a nyelvet, és így sokkal könnyebb a társalgás. Az is igaz, hogy az angol könnyebb számomra, mint a spanyol. Szóval, amikor írok Sergiónak, akkor angolul teszem. Amikor gyorsan beszélnek nekem spanyolul akkor kicsit elveszettnek érzem magam."

Gyakran beszéltek?
"Igen, nagyon jó barátom. Csodálom őt. Sokat beszélünk, és időként meg is látogat engem Londonban. Szóval folyamatosan tartjuk a kapcsolatot."

Sokat változott Mesut Özil, amióta elhagyta a Real Madridot?
"Őszintén szólva, nem hiszem, hogy sokat változtam volna. Ugyanaz a srác akarok lenni, aki mindig is voltam. Nagyon boldog vagyok az Arsenálnál és próbálok olyan lenni, mint amikor elkezdtem futballozni. Természetesen nem felejtettem el a Madridban töltött éveket. Azóta eltelt már három esztendő, de még mindig nagyszerű emlékeim vannak."

Visszagondolva a madridi évekre, a jó dolgok elnyomják a rosszakat?
"Természetesen igen. Te is tudod, hogy milyen hatalmas klub a Real Madrid. Fantasztikus játékosokkal játszhattam együtt, akik közül sokan még mindig a barátaim. A Madrid szurkolói pedig mindig is hűségesek voltak hozzám. Mindig ünnepeltek. Sok üzenetet kaptam, amiben azt kérik, hogy térjek vissza Madridba. Csak jó emlékeim vannak."

És ha a szurkolók azt kérnék, hogy térj vissza, mit válaszolnál?
"Mosolyognék és megköszönném. Mosolyognék, mert nagyon jóleső gesztus. A madridisták mindig is kifejezték szeretetüket felém. Az elsőtől az utolsó napig ott álltak mögöttem. Most egy másik csapatban játszom, de még mindig támogatnak, szerencsét kívánnak, amiért nem tudok elégszer köszönetet mondani."

Elképzelhető, hogy Mesut Özil visszatérjen a Real Madridba?
"Nagyon boldog vagyok az Arsenálnál, nagyszerű szurkolóink vannak. Jól érzem magam Londonban, de a futballban sohasem lehet tudni, mit hoz a jövő. Meglátjuk, mit hoz a jövő."

Mindig is csodáltad Zidane-t. Mit tanultál tőle? Milyen edzőként?
"Gyerekkoromban Zidane volt a példaképem. Néztem a játékát és olyan akartam lenni, mint ő. Ugyanazon a poszton játszom, ő a követendő példa. Amikor először találkoztam vele, nagyon ideges voltam, de aztán nagyon jó kapcsolatba kerültünk. Nagyszerű edzőnek tartom. Már az első szezonjában megnyerte a Bajnokok Ligáját, nem létezik ennél nagyobb dolog. Örülök, amiért jó megy neki, nagyszerű ember, aki bízik az edzői kvalitásaiban is. A legjobbakat kívánom neki."

Szombaton El Clásico.
"Az egész világ ezt a mérkőzést fogja nézni, mert ez a futball csúcsa. A legjobbakat kívánom mindkét csapatnak, de természetesen azt szeretném, ha a Real Madrid nyerne."

Madridistának érzed magad?
"Amikor nézem a Real Madridot, mindig nekik szurkolok, azt akarom, hogy nyerjenek, főleg a Bajnokok Ligájában. Amikor veszítenek, egy kicsit elszomorodom."

Mosolyogsz, amikor Madridról kérdezlek.
"Mindig mosolygok. Boldog ember vagyok. De természetesen máshogy érintenek ezek a kérdések, mert jó emlékeim vannak."

Áruld el az igazat. Hiányzik Madrid?
"Hiányzik az időjárás. (nevet) A nap… Nos, mindig süt. Ezt mondtam korábban is. Nagyszerű emlékeket őrzök innen, a klubról, a városról, az emberekről. Természetesen néha megállsz, gondolkodsz, és hiányzik. … Most boldog vagyok az Arsenalban, de sosem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő. Meglátjuk."

Négy évvel ezelőtt, egy másik interjú során elmondtad nekünk, hogy az öltözőben nehéz dolgod volt, mert nem lőttél elég gólt. Azóta már megtanultál kicsit önzőbbnek lenni?
"Nem tudom…"

Nem gondolod, hogy egyénileg ez az, ami visszavet?
"Az egyéni díjak azoknak a játékosoknak járnak, akik sok gólt szereznek, de én a csapatért játszom, nem magamért. Ilyen vagyok, a gólpassz az erősségem. Én így játszom! Lesznek emberek, akiknek ez tetszik, de olyanok is, akiknek nem. Mindenesetre ezen nem változtatok. Természetesen szeretek gólt lőni, de a legjobb képességem nem ez. Nehéz poszton játszom, a sorok között, ahol szabadnak és boldognak érzem magam. Igaz, hogy nem szerzek sok gólt, de sok gólpasszt adok. Ezt is figyelembe kellene venni."

A Ludogorets ellen nagyszerű gólt lőttél…
"Igen. Karrierem során lőttem néhány nagyszerű gólt, de ez különleges volt. Ilyet általában csak Playstationön látsz, ráadásul hozzájárult a fordításhoz. Most, hogy belegondolok, még az is lehet, hogy ez volt a legjobb gól, amit valaha szereztem."

Amikor egy játékos egy ilyen gólt lő, mi az első, ami ez eszébe jut?
"Nagyon örültem a győzelmünknek, mivel ez volt a célunk. 2-0-ra ment az ellenfél, végül 2-3 lett a vége. Abban a pillanatban annak örültem, hogy nyertünk és megfordítottuk a meccset. Az öltözőben a többiek pedig mondták, hogy „micsoda gól, Mesut, micsoda gól”. Csak ekkor jöttem rá, hogy mit tettem. (nevet)"

Mindig sokat beszélnek arról, hogy mi is az ideális poszt számodra. Amikor átalakul a keret, néha nehéz egy hozzád hasonló játékos számára helyet találni.
"Bal oldalon kezdtem játszani. Aztán amióta jobban megy a játék, támadóként játszatnak, de mivel nem rúgtam sok gólt, hátrébb kerültem. Úgyhogy 10-esként játszottam, szabadon, ami a kedvencem. Azóta viszont alkalmazkodom ahhoz, amit a meccs vagy a csapat megkíván."

Most vagy karriered legjobb formájában?
"Úgy gondolom, hogy mindig sikeres voltam, néhány jó és kevésbé jó pillanattal. Most nagyszerű formában vagyok és jól érzem magam. Remélem, hogy ezen a szinten is tudok maradni, hogy segítsem a csapatot a céljainak elérésében."

Mi hiányzik az Arsenalból ahhoz, hogy címet nyerjen? Mindig közel vannak, de valahogy nem sikerül.
"Szerintem szerencsésebbnek kellene lennünk, minden szempontból. Először is ott a BL. A sorsolás. Az elmúlt néhány idényben a Barcelonát és a Bayernt is megkaptuk már nagyon korán. Még így is megvolt az esélyünk, de szerintem egy kicsit több magabiztossággal kellett volna ezek ellen a nagy csapatok ellen. Ez események sorozata, de hiszünk abban, hogy meg tudjuk ugrani ezt a feladatot."

Tényleg azt gondolod, hogy meg tudjátok nyerni a BL-t?
"Remélem. Szerintem megvan hozzá a csapatunk. Ahogy mondtam, egy kicsit több szerencsére lenne szükségünk, de miért ne? Nagyszerű játékosaink vannak."

Az első célotokat már elértétek, ott vagytok a 16 között.
"Igen, ez is azt bizonyítja, hogy jó az irány. Az Arsenal mindig továbbjut a csoportból, most pedig itt az idő, hogy továbblépjünk. A PSG-vel azonos pontszámmal állunk, meglátjuk, hogy ki lesz a csoportelső."

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…