Cristiano Ronaldo: a szorongás számokban

Cristiano Ronaldo az elmúlt nyolc év legrosszabb idénykezdetén van túl. A portugál játékos előszezonját egy sérülés kurtította meg, míg a visszatérése óta a görcsös gólszerzési vágya egyelőre saját maga ellen fordult.

„A BBC nem vita kérdése.” „Cristiano egy legenda.” Ilyen és ehhez hasonló határozott kijelentések hagyták el a klub vezetőinek a száját annak érdekében, hogy növeljék az évtized legjobb góllövőjének önbizalmát egy gólszegény időszak közepette. Szerintük Cristiano Ronaldót megkérdőjelezni merészség és provokáció, ugyanakkor az is vitathatatlan, hogy egyre több kétség merül fel mindazokban, akik mindig is dicsőítették a portugál támadót.

Cristiano Ronaldo az idei bajnokságot kezdte a leggyengébb formában, amióta 2009 nyarán a Real Madridhoz igazolt. Hat mérkőzésen összesen két gólt szerzett, ami 0.33-as gólátlag. Ez nagyon messze van attól a legendás 2.16-os gólátlagtól, amelyet a 2014-15-ös szezon kezdetén produkált. Az eddigi hét szezonjában sosem kezdett 0.89-es gólátlagnál rosszabbul. A mérkőzésenkénti kapura lövéseinek átlaga a száma hat mérkőzés után 6.5, ami szintén messze elmarad a tőle megszokottól.

Az Athletic Bilbao elleni mérkőzés esős vasárnapján a portugál klasszis ismét tanúbizonyságot tett frusztráltságáról, mivel önmagához képest kimondottan veszélytelen volt a kapura. Az ellenfél kapuja hirtelen túl kicsinek tűnt, a kapusa pedig legendává vált. Egy legyőzhetetlennek tűnő akadály annak, aki számára a lehetetlen nem létezett. A baszk csapat ellen sorozatban negyedszer nem talált be a Santiago Bernabéuban, amire a pályafutása során még nem volt példa.

A hibák halmozódnak, a szorongás pedig bizonytalanná teszi azokban a helyzetekben, amelyeket korábban kíméletlenül kihasznált. Egyre kétségbeesettebbé válik, a közönség pedig kérdőre vonja a saját bálványát. Egy ördögi kör. A legutóbbi mérkőzés végén hallható fütty és sípszó azt igazolják, hogy a szurkolók között egyre aktuálisabb kérdés a portugál játékos teljesítménye, akit a szezon elején az Európa-bajnokság döntőjében elszenvedett sérülése hátráltatott. A vezetőség figyelemmel követi a játékos teljesítményét, de nem vonják kétségbe a jövőbeni formajavulását.

Feltehetőleg Ronaldo pályafutásának csúcspontja már mögöttünk van, és a csapaton belül elfoglalt helye is egyre bizonytalanabb. Sokan arra biztatják Zidane-t, hogy a mérkőzések végén cserélje le, mert fizikálisan nem bírja már. Mások több lehetőséget követelnek Moratának és Lucas Vázqueznek. Természetesen ugyanezek a gondolatok fogalmazódnak meg Benzemával kapcsolatosan is, aki szintén gyengén kezdte a szezont, így a pályán mutatott teljesítménye és a pályán kívüli botránya miatt nem is került be az Aranylabda 30 várományosa közé. Ugyanakkor a francia csatár folyamatosan egyre jobb formába kerül, és valami hasonló várható Cristianótól is. Egyelőre a BBC-ből csak Bale helye tűnik vitathatatlannak.

Zidane viszont nem vonja kétségbe a triót, és támogatja Ronaldót a legnehezebb pillanatokban is. „Cristiano még nem az igazi, de megvannak a helyzetei, és ez a legfontosabb. Türelmesnek kell lenni, mert előbb vagy utóbb a gól is összejön.” Zidane azután fogalmazott így, hogy a portugál csatár képtelen volt áttörni Gorka Iraizoz falát.

A francia edző továbbra is bízik benne, hogy sztárjátékosa visszanyeri a legjobb formáját. Tisztában van vele, hogy az Európa-bajnokságon elszenvedett térdsérülése miatt a szokásosnál lassabban kalibrál az idei szezonban. Nyilvánvalóan hiányzott neki az előszezon, így még csak most kezdi elérni az ideális szezon eleji állapotot. Ronaldo a csapattársak támogatását is magáénak tudhatja. Marcelo úgy fogalmazott: „Cristiano gólt akar szerezni. Ő egy olyan játékos, aki sokat segít a csapatnak, nemcsak a góljaival, hanem a pályán kívüli munkájával is”. Morata pedig azt mondta: „Hozzá van szokva ahhoz, hogy csak ontja a gólokat, és nyilvánvaló, hogy ismét be akar találni. Biztos vagyok benne, hogy aztán egyszer csak megindulnak a góljai szépen sorjában”. Tegnap este még Emilio Butragueño is védelmébe vette Ronaldót: „Nem szerzett gólt, de hatalmas megtiszteltetés, hogy Cristiano a te csapatodban játszik”.

Ronaldo igyekszik megszabadulni a szorongástól, amit a gyenge gólátlaga okozott, és keményen dolgozik a saját előszezonján. Szüksége van újabb és újabb játékpercekre, ezért az sem lett volna meglepetés, ha helyet kapott volna a Copa del Rey holnapi mérkőzésére utazó keretben.

Forrás: El Mundo
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK