Ancelotti: Madridista vagyok!

Carlo Ancelotti kétségtelenül a futball világának egyik meghatározó személyisége. Karrierje során szerzett címei magukért beszélnek. Az olasz szakember a Marcának adott interjút, amelyben legfőképp a Real Madridról és jelenlegi csapatáról beszélt.

Milyen érzés visszatérni a kispadra egy év szabadság után, ami karrierje során egyedülálló alkalom volt?

Nagyon szeretem a focit és egy remek klubhoz tértem vissza. Elégedett vagyok, ráadásul győzelemmel kezdtük az idényt. Jól jött ez a hosszú pihenés, jól éreztem magam Kanadában.

Miért döntött a hosszú pihenés mellett?

Mert úgy gondoltam, hogy 20 év után itt volt az ideje. Illetve volt egy operációm, ami 2-3 hónap kényszerpihenővel járt. Kerestem a megfelelő pillanatot erre, és ez volt az. Volt lehetőségem visszatérni a Milanhoz, de nem volt megfelelő az időzítés.

Ancelotti

Tényleg annyira különbözik a Real Madrid a többi klubtól, amennyire mondják?

A tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy minden fontos edzőnek meg kell járnia a Real Madridot az élete során. Ez a legmagasabb szint, amire el lehet jutni, egy szép és egyedülálló tapasztalat. Ami a Real Madridnál történik, az nincs más klubnál. A szurkolóik világszerte ott vannak, ez egyedülálló. Csak arra várnak, hogy megjelenj. Hotel, repülőtér… Ez egy olyan tapasztalat, amit érdemes átélni, és persze azt is, amikor kirúgnak. (nevet)

El tudná magyarázni ezt az utolsót?

Amikor aláírtam, tudatában voltam, hogy egyszer vége lesz. Ez a két évem nagyon intenzív és egyben szép is volt.

Miben különbözik a Real Madrid más kluboktól?

A történelme, a tradíciói, a szurkolói… Létezik egy feltétel nélküli szerelem a világban a Real Madrid iránt.

Mindenki, aki a Real Madridot megjárja, madridista lesz?

Persze! Madridistának vallom magam. Nagyon szeretem a klubot, ahogy a Milant is. Továbbá a PSG-t és a Chelsea-t is. Madridista vagyok.

A szurkolóknak nagyon tetszett a fotó, amit küldött az irodájából a Tizedikről.

Sokat jelent számomra ez a trófea. A Tizedik az egyik legnagyobb becsben tartott címem, amit karrierem során szereztem, egy szinten van számomra az első BL-trófeával, amit még a Milannal nyertem. Hasonlóan sokat dolgoztunk azért, hogy megszerezzük.

Ancelotti

Hogyan lehet valaki egyszerre edzője és barátja egy játékosnak?

A legfontosabb a tisztelet. A játékosok és köztem, illetve az edzői stáb között meg kell lennie a kölcsönös tiszteletnek. Ha ez megvan, akkor jöhet a barátság. Az igazi barátság az együtt töltött munka során alakul ki. Most már ki tudom jelenteni, hogy Cristiano a barátom, ahogy más Real Madrid játékosok is. Nagyon kedvelem a Real Madrid csapatát, nagyon szerettem velük dolgozni, ezért is volt olyan emlékezetes és szép tapasztalat az ott töltött időszak.

Némi szerencse is kellett a Tizedik elhódításához, ugyanaz, ami hiányzott a második évben.

Egyetértek, de a második évben egy nagyon fontos játékosunk, Di María távozott. Illetve érkezett másik két játékos, Kroos és James, akik jól végezték a munkájukat. Az idény végén meghatározó volt, hogy kulcsfontosságú játékosokra nem számíthattunk sérülések miatt, ezért pedig nagy árat fizettünk. A klub végül a változás mellett döntött, amihez megvolt minden joga. Ez a végső döntés szerencsére nem volt nagy hatással a szép emlékekre, amit abban a két évben kaptam a klubtól. A PSG esetében más volt, ott én akartam távozni.

Mennyi az optimális idő egy edzőnek egy klubnál?

Nem túl hosszú idő, úgy gondolom, a két év elég. Szeretném persze, ha több lenne, de a nagy kluboknál, ahol maximálisak az elvárások, ez nem mindig lehetséges. Nagyon nagy a nyomás, ami normális egy ilyen munkakörben. De élvezni kell minden egyes napot, kapcsolatot kell kialakítani a játékosokkal és a következő edzést, meccset kell megtervezni. Nincs idő megállni és a nyomáson gondolkodni. De e-nélkül unalmas is lenne.

Ancelotti

Milyen a Bayern?

Egy nagy klub, nagy történelemmel, jól szervezett, ahol maga az elnök is játékos volt. A csapat gerince olyan meghatározó játékosokból áll, akik ismerik a klubot: Neuer, Lahm, Müller. Illetve vannak saját nevelésű játékosok, akik régóta játszanak együtt.

Milyennek találta a Guardiolától átvett csapatot?

Komoly kvalitásokkal rendelkező csapatot kaptam, nagyon jó labdatartással és agresszív letámadással, ha nincs náluk a labda. Amikor megérkeztem, közöltem a vezetőséggel, hogy nem akarok nagy változtatásokat, mert már egy nagyon erős, versenyképes csapattal rendelkezünk. Kevés dolgon kell változtatni ahhoz, hogy elérjük a BL-ben a várt sikert.

Csak a győzelem számít?

Persze. Negyedik éve, hogy megnyeri a Bayern a bajnokságot, és nagyon kevés hiányzik a Bajnokok Ligájához. De igazából nincsenek személyes ambícióim ezzel kapcsolatban, inkább élvezni szeretném az új országban gyűjtött tapasztalatokat. Ez a kulcsa annak, hogy mindent megnyerj és sikeres legyél egy nehéz nyelvvel és számodra idegen kultúrával rendelkező országban. De a Bundesligára is oda kell figyelni! Jól kell csinálnod, hogy szép játékkal tudj nyerni.

Beszéljen a bajnokok Ligájáról…

A legfontosabb, hogy a lehető legjobb pillanatban érkezz oda. Három éve ott vannak az elődöntőben. Jól megtervezett munkával elérhető, illetve némi szerencsére is szükség van, hogy elkerüld a sérüléseket.

Mely csapatok esélyesek a végső győzelemre?

Hét csapat esélyes. A három spanyol, a Juve, a City, a PSG és a Bayern.

Ancelotti

És a spanyol bajnokság?

A Real Madrid a favorit. Négy éve nem nyertek már bajnokságot, ezért most nagyobb a motiváció. Kevés igazolás? Morata visszatért, Asensio is nagyon tehetséges. Szerintem ebben az évben az elvárások is változnak. Kívánom, hogy a bajnokságban jobban koncentráljanak, így nekünk több lehetőséget hagynak a Bajnokok Ligája megnyerésére. (nevet)

Mi a véleménye Cristiano Ronaldóról?

Úgy tűnik, ő nem ismeri a határokat. Ugyanannyi gólt fog lőni, mint az előző szezonokban. Bár nem lehet pozitívan felfogni, mégis valójában jól jött neki ez a sérülés, mert így volt ideje egy kis pihenésre és regenerálódásra, így újból csúcsformába kerülhet. Ő nem ismeri a határokat, egyszerűen nem képes leállni…

Hogyan lehet megértetni egy olyan játékossal, mint Cristiano, hogy néha pihenésre is szüksége van, és közölni vele, hogy holnap nem játszik?

Egyszer azt mondtam neki, hogy „holnap nem játszol, pihenésre van szükséged”. Erre ő azt felelte, hogy már kipihente magát, és egyáltalán nem érez fáradtságot, úgyhogy játszani szeretne. Cristianót sosem látod fáradtnak, tisztában van vele, hogy a mai futballban a pihenés és a regenerálódás épp olyan fontos, mint az edzésen elvégzett munka. Kipihentnek lenni, jól aludni és jól táplálkozni is létfontosságú. Manapság nem engedheted meg, hogy túlhajszold magad. Egy nap Sergio Ramos az mondta nekem az egyik edzés után: „Spanyolországban azt mondják, hogy túl sok víz, megöli a növényt”. Vigyázni kell. Nem készítheted ki a játékosokat az edzéseken, erre ott vannak a meccsek. Manapság egy szezonban hatvan meccs van, a duplája annak, mint amennyit a mi időnkben rendeztek.

Cristiano Ronaldo vagy Messi? Mindig is azt állította, hogy a portugál volt a legjobb játékos, akit valaha edzett.

Soha nem dolgoztam Messivel, így őt nem ismerem. Nem tudom összehasonlítani őket. Egyik évben Cristiano a jobb, a másikban pedig Messi. A verseny, ami kettőjük között van, sokat segít nekik és jót tesz a futballnak is. Ők a legjobbak, tökéletesek. Voltak olyan játékosok, akik hozzájuk hasonlóan jók voltak, de egyikük sem vált akkora ikonná, mint ők. Nagyon fontosak a futball számára.

Ancelotti

Miért Németország?

Így teljes a kör. Olaszország, Anglia, Franciaország, Spanyolország és most Németország.

Majd Olaszország újból?

Lehetséges, hisz olasz vagyok, de nem a válogatottnál. Jobban szeretem a mindennapos munkát.

És visszatérni a Real Madridhoz?

Persze. Nincs rá ok, hogy ne legyen így. Nagyon szép emlékeim vannak Madridból. Köszönettel tartozom a klubnak, hogy leigazolt és megkaptam a lehetőséget arra, hogy a Madridot eddzem.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK