Raúl: Annak idején mindent megtettem a válogatottért (III. rész)

  • Gy. András , Prince , Zs. Csaba
  • July 15, 2016, 12:54 p.m.
A Real Madrid korábbi csapatkapitánya, Raúl González mélyinterjút adott az AS újságírójának az Egyesület Államokban, amelyet a lap három részben, három napon át jelentetett meg. Íme az interjúsorozat befejező része, amelyben a legendás játékos az Egyesült Államokban szerzett tapasztalatairól, a La Ligánál végzett munkájáról és a válogatottról is beszél.

Milyen stratégiát követhet a La Liga az Egyesült Államokban?

Itt mindenki ismeri a Madridot és a Barcelonát, mivel két világméretű márkáról van szó. A La Liga előtt azonban még hosszú út áll. Munkára és terjeszkedésre van szükség, hiszen a spanyol bajnokság nem csak a két nagy csapatról szól. Nemrég az Atlético nagyon megerősödött, a Sevilla pedig három Európa-ligát is nyert. A Villarreal is elődöntős volt. Sok kiváló csapat van Spanyolországban.

De hogyan tudná növelni a La Liga a bevételeit az Egyesült Államokban?

Jelen pillanatban a márkaépítés a fontos. A stratégia egy egyszerű és erős márka kiépítése. Ezt követően a bevételek már emelkedni fognak. Megvan a közvetítőtársaságunk, a beIN Sports, akik nagyon sokat segítenek a globális megítélésünk fejlesztésén.

Raúl

Kivel versenyez a La Liga Amerikában?

Sok a versenytárs. Az angol bajnokság, ami az NBC-nél, Univisionnál, ESPN-nél is ott van, amelyek óriási közvetítőtársaságok.

Utolérheti a Premier League-et?

Hosszú idő telt el és tudták, hogyan adják el a márkát. Mi még csak most kezdtük és azt kell mondanunk: „Miénk a legjobb bajnokság. Egyetlen más bajnokságban sem játszanak olyan futballt, mint itt. Eltekintve az Európa-bajnokságtól, Spanyolország játékstílusa más, egyedi. Ott vannak a magas színvonalú edzőink, egyedül a sportigazgatók és az alacsonyabb osztályok hiányoznak…”

Hogyan használhatnánk ki mindezeket?

Világszinten ismertek vagyunk. És ezzel az ajánlólevéllel igyekszünk megállapodásokat kötni különböző ligákkal és szövetségekkel. Annyi a történet, hogy három-négy évvel ezelőttig nem foglalkoztunk ezzel az értékesítési lehetőséggel. A márkaépítést követően jönnek majd a szponzorok, és ennek következtében pedig a közvetítési jogok növekedése.

Szerinted, ha a Rayo vásárol egy csapatot az Egyesült Államokban, az pozitív dolog?

Ez attól függ. Néhány klub már megtette ezt a lépést.

Mit gondolsz, a Real Madrid ugyanezt teszi majd a jövőben?

Ha egy franchise-ba kezdenének, nem lenne rossz dolog. Nagy beruházás lévén ez a számok tanulmányozásáról szól. A Manchester City ezt tette, hiszen globális stratégiájuk van. A sejknek van egy csapata Abu Dabiban, egy másik Ausztráliában, egy Japánban... Ez globális dolog.

És a többi spanyol klub?

A Real Madridnak és a Barcelonának megvan a kapacitása, hogy megtegye ugyanezt, de például az Atlético is próbálkozik. Ez egy lehetőség a jövőre nézve, de az ötletnek még sok fejlesztésre van szüksége.

A labdarúgás valóban versenyre tud kelni az amerikai focival, baseballal és kosárlabdával? (A kérdés az interjú első részében is szerepelt – a szerz. kieg.)

Már most is versenyez. Az MLS mérkőzések átlagos nézőszáma tavaly 21.000 fő volt, de vannak csapatok, amelyek átlagosan 45.000 néző előtt játszanak.

Megtöltik a stadionokat?

Jó dolog, hogy most futballstadionokat is építenek, ami korábban nem történt meg. Egyértelmű, hogy nem könnyű versenyezni az NBA-vel vagy az amerikai focival, de szerintem a baseball és a hoki más tészta.

A jéghoki?

Nagyon élvezem a játékot, igen. Voltam már néhány mérkőzésen Németországban, Düsseldorfban, amikor még a Schalkében játszottam. De egy nap el kell menni a Madisonba megnézni a Rangerst, megtapasztalni a hangulatot… Egy nagyon dinamikus, pörgős sportág. Olykor a labdát sem látod, és találgatnod kell, hogy hol lehet.

És játszol is?

Nem, nem, nem… Szurkolóként élvezem. A playoff alig néhány hete ért véget. Kemény mérkőzések voltak, sok ütközéssel, amit jó nézni.

Raúl

Az, hogy két bajnokság is van, az MLS és a NASL, problémát jelent?

Igen. De hé, ilyen az amerikai kultúra. Nincs feljutás, kiesés, a franchise pedig egyre drágább. Komoly befektetésekre van szükség, sokan akarnak ott lenni, de nincs meg hozzá a tőkéjük.

Van egy elérhetetlen elit…

Ez egy folyamatos háború, de ahogy látom, nehéz lesz beszállniuk. Az MLS klubtulajdonosok rengeteg pénzt fektettek be. Egyre több franchise kel életre; ebben az évben például három, amelyek közül az egyik Beckham Miamija. Ideális esetben öt vagy tíz év múlva lesz kiesés és feljutás, de ez nem igazán illeszkedik az amerikai kultúrába.

Nézted a Copa Américát?

Igyekeztem annyi mérkőzést nézni, amennyit csak tudtam. Lelkesen követtem a tornát. Voltak fontos események, mint például Chile nagyarányú győzelme Mexikó ellen, ami történelmi siker volt nekik, és dráma Mexikónak. Képzeld el, hogy a mexikói válogatott több mérkőzést játszik itt, az Egyesült Államokban, mint hazai pályán. A népességük jelentős része már itt él.

Hol játsszák a legjobb futballt Dél-Amerikában?

Számomra az elmúlt években a legjobb futballt Chile játszotta Sampaolival. Határozott lépésekkel követte azt az utat, amelyet Marcelo Bielsa kijelölt, és ez az a válogatott, amelynek az elmúlt években igyekeztem minden találkozóját megnézni, mert nagyon élveztem őket. Tetszett, amit láttam. És Pizzivel folytatódik a történelem…

(Az interjú készítésének idejében még tartott az Európa-bajnokság, Spanyolország még versenyben volt, és Iniesta kiváló teljesítményt mutatott.) Milyen helye van Iniestának a spanyol labdarúgásban?

A történelem egyik legjobb játékosa. De egészen biztosan a dobogón van. Iniesta egy különleges játékos. Minden játékos szeretne úgy futballozni, mint ő. Úgy érteni a futballt, mint ő.

Valóban?

Nagyon keveset játszottam vele, de mindig nagyon könnyen megértettem, amit csinálni akart a pályán. Mert látott a pályán. Csatárként mozogsz a pályán, ő pedig tudta, hogy hová küldje a labdát, a megfelelő sebességgel, hogy előnyöd legyen a védővel szemben. Világklasszis játékos. Egy alázatos ember, aki szeret észrevétlen maradni. De nem teszi, mert az egész világ szereti, és tiszteli. Remélem, hogy ezen a szinten folytatja a játékot a klubjában és a válogatottban is.

Milyen nehezek az átmenetek! A válogatott átélt egyet Raúl távozásával, és most ezen az Európa-bajnokságon is valami hasonló történik Xavi, Xabi és Villa nélkül…

Nehéz pillanatok, de ez az élet rendje. És ezt természetesen kell kezelni. Ez a mindenkori szövetségi kapitány feladata.

Ne értsd félre, de mentálisan felszabadult a válogatott, amikor távoztál?

A helyzetem nem segített semmit, ez nyilvánvaló. Igyekeztem magamat távol tartani mindentől, amitől csak tudtam. Nem tudtam többet tenni, mint amit tettem.

Bale, Raúl

Mit gondolsz, Bale már berobbant Madridban?

Szerzett már nagy gólokat, de jól látható, hogy egyre jobban és jobban integrálódik a klubba, egyre inkább megérti a klub által képviselt értékeket. Látszólag sokkal jobban érzi magát játék közben, és úgy általában is. Egyénileg erős, nagyszerű a rúgótechnikája. Minden bizonnyal megvannak a képességei ahhoz, hogy segítsen a Real Madridnak.


Hozzászólások

Tabella