Raúl: Maradhattam volna Madridban, de nem bántam meg semmit (II. rész)

Az egyik vezető spanyol sportnapilap mélyinterjút készített a Real Madrid korábbi játékosával, Raúllal. Az interjú második részében Florentino Pérez, a Real Madridtól való távozás, néhány korábbi csapattárs és jelenlegi játékos volt a téma.

Gondoltál valaha arra, hogy egyszer a Real Madrid elnöke légy?

Jelenleg ez nincs terítéken. Egyelőre meg akarok birkózni az új posztommal, még közelebb akarok lenni a pályán történtekhez és a sport üzleti oldalához. Legalább egy évnek még el kell telnie, hogy eldöntsem, milyen is ez a munka.

Ha tervben van az elnöki pozíció, akkor most spórolsz, nem? Csak mert Florentino a letéttel meglehetősen drágává tette a jelöltséget…

(Nevet.) Egyelőre nem szerepel a terveim között.

Mit gondolsz azokról a szabályokról, amelyeket Florentino hozott az elnöki posztért induló jelöltekkel kapcsolatban?

Nem ismerek minden részletet, de azt látom, hogy megosztottság a klubon belül.

Raúl, Florentino Pérez

Megosztottság?

Igen, kívülről egyértelműen így látszik.

A jelenlegi szabályok mentén egy olyan ember, mint Santiago Bernabéu nem indulhatna az elnöki posztért. Florentino a Real Madridot az elit réteg klubjává tette?

Ezért létezik a „socio” szerepkör, ők azok, akik felemelhetik a hangjukat, elmondhatják véleményüket. Jövőre elnökválasztás lesz, ott lesz a lehetőség az ügyek megvitatására.

Felajánlotta Florentino Pérez a klubhoz való visszatérés lehetőségét?

Elmondta, hogy bármikor visszatérhetek, amikor csak akarok.

Mikor volt az utolsó alkalom, amikor ezt mondta?

Amikor utoljára találkoztunk. Mindig elmondja, hogy a Bernabéu az otthonom.

De fel is ajánlott egy konkrét pozíciót?

Beszélgettünk… De jelenleg én hozom meg a döntéseket, persze a klubnál értesíteni fogom a megfelelő személyeket, mielőtt bármit nyilvánosságra hozok.

Milyen kondíciókat kell biztosítania a Real Madridnak ahhoz, hogy visszatérj a spanyol fővárosba?

Mindenekelőtt ennek egy egyhangú családi döntésnek kell lennie. Megtiszteltetés, hogy az ajtó mindig nyitva áll előttem, de hogy őszinte legyek, ez az elkövetkezendő egy-két évben biztosan nem fog megtörténni. Később pedig… Ki tudja…

A Real Madrid szurkolói szerint nem kaptad meg azt a búcsút, amit megérdemeltél volna. Te is így érzel?

Pozitív emlékeim vannak arról az időszakról. Talán a lehetőség nem a legszerencsésebb időpontban kopogtatott az ajtómon.

Várjunk, ez nem hangzik helyesnek. Az időzítés nem volt megfelelő a klub kapitányának, az egyik illusztris játékosnak?

Később megvolt a lehetőségem, hogy viseljem a mezt a Bernabéu közönsége előtt, éreztem a szurkolók szeretetét.

Emlékszel a napra, amikor meghoztad a döntést?

Nem egy nap volt. Ehhez hetek kellettek. Nem volt könnyű döntés.

A Real Madrid megkönnyítette a távozásodat?

Ez egy közös döntés volt. Úgy éreztem, egy kis levegőre van szükségem…

Hogyhogy? A Schalkénál megmutattad, hogy még sokat tudsz adni játékosként.

Egy olyan döntést hoztam, amit akkor helyesnek éreztem a magam és a családom számára. Megteremtették a szükséges körülményeket, a döntés pedig megszületett.

Florentino kérte, hogy maradj?

Mourinho igen, beszéltem vele.

És Florentino?

Florentino… Szerződésem volt. Maradhattam volna. Én döntöttem így, a klub pedig segített, mert 17 évig voltam ott. Mindkét fél szerint így volt a legjobb…

Mindkét fél szerint?

Én így éreztem. Csak a saját érzéseimről tudok beszélni.

Úgy tűnik, hogy a legendákat nem becsülik meg annyira Spanyolországban, mint a Serie A-ban.

Úgy tűnik, hogy az olyan játékosokat nagyobb tisztelet övezi Olaszországban, mint Buffon, Totti, Del Piero, Maldini és Pirlo. A futball most már egy nagy rohanás, alig van idő a múltba tekinteni.

Szerettél volna a Real Madridból visszavonulni?

Ez volt az álmom, de nem bántam meg semmit. Ami azután történt velem, hogy távoztam, csodálatos volt, nem cserélném el semmire. Nehéz döntés volt elhagyni Madridot, de ezután csak jó élményeim voltak.

A Real Madridnak egyfajta erkölcsi adóssága van a legendáival szemben? Del Bosque, Hierro, Redondo, Te…

Az említett esetek nagy többségében lényegesen jobban lehetett volna kezelni a helyzetet. Ugyanakkor mindegyik esetet részleteibe menően ismerni kell. Olykor bonyolultabb a helyzet, mint amilyennek tűnik.

Raúl

Hogyan reagáltál Iker Casillas távozására, illetve arra, hogy egyedül búcsúzott?

Ez az emlék… bonyolult.

Fájt végignézni a képsorokat?

A történetről csak Iker és a klub tudja az igazságot, a többiek csak külső szemlélők voltak. Szerencsére volt egy búcsúztató esemény, igaz, véleményem szerint azzal kellett volna kezdeni.

Korábban említetted a klub megosztottságát. Hogyan értékelnéd a Mourinho által elvégzett munkát?

Nagyszerű munkát végzett két kiváló évben, erős, versenyképes csapatot épített, megverték a Barcelonát is abban az időben. A harmadik idényében már érezhető volt, hogy nincs minden rendben, látszott a megosztottság és a feszültség. Ahhoz, hogy objektív módon elemezzük a munkáját, meg kellene érteni a probléma forrását. Amikor a klubnál voltam, túl sok olyan ember volt, aki elszakadt a valóságtól. 

Kedvelted a Mourinho-féle, „mi az egész világ ellen” mentalitást?

Számos módja van egy projekt elindításának és a csapat összefogásának. Mindegyiket tiszteletben tartom. Sportszakmai szempontból nagyszerű csapatot épített, amely képes volt felvenni a versenyt a Barcelonával.

Az interjú első részében beszéltél arról, hogy mennyire fontos személy egy sportigazgató egy klub életében. A De Gea-ügy károsította a Real Madrid imázsát?

Túl sok ehhez hasonló eset volt: De Gea, Cheryshev… Biztos vagyok benne, hogy ezek a dolgok egyfajta megdöbbenést váltottak ki a klubon kívüli emberekből.

Milyen érzés lehetett ez Keylor számára?

Nemrég találkoztam vele, gratuláltam a kiváló szezonjához. Képes volt gyorsan változtatni a gondolkodásmódján, bizonyította a munka iránti szenvedélyét és megmutatta, hogy bár alkalmanként szenvedned kell, ez erősebbé tehet.

De Geával a spanyol válogatott jövőjének a kapusát bukta el a Real Madrid?

Ezt sosem fogjuk tisztán látni. Sok időt tölthetett volna a klub szolgálatában, ahogyan ezt tenni fogja a válogatottnál, akárcsak korábban Iker.

Lesz élet Madridban Cristiano után?

Természetesen… Kivételes, amit ő elért a klubnál, a Real Madrid legjobb góllövője volt az elmúlt hét vagy nyolc idényben. Ez senkitől sem várható el, csodálatra méltó a fejlődés, jobbá válás iránti éhsége.

Raúl, Cristiano Ronaldo

Jól kijöttök egymással?

Igen, jó a kapcsolatom vele, kölcsönös tiszteletet érzünk egymás iránt. Sajnálatos, hogy csak egyetlen idényt tölthettünk együtt a klubnál, de abban az időben jól kijöttünk egymással.

Mit ad Messi személye Cristianóval szemben?

Teljesen mindegy. Az emberek szeretnek a címekről, az Aranylabdáról, a világ legjobb játékosairól beszélni… De amit ők ketten csinálnak nap mint nap, azt eddig senki sem tudta teljesíteni. Vagy nagyon kevesen. Nem tudok a múltról beszélni, de most olyan, mintha Cristiano és Messi egy másik bolygóról jöttek volna. Aztán csatlakoznak a válogatotthoz, és nincsen könnyű dolguk, ez egyértelmű. Cristiano idén egy hatalmas lépést tett az Európa-bajnokság megnyerésével.

Igen, vezette a portugál válogatottat, akárcsak Madridban. Milyen szerepet adnál Sergio Ramosnak?

Még mindig a csapatnál van, ellenállva a nehézségeknek. Identitást ad a klubnak, a csapatnak, a csapattársainak. Egy igazi kapitány, az elhivatottságát és a teljesítményét tekintve pedig teljesen természetesen éli meg ezt a szerepet. Már akkor is látni lehetett azt a pluszt, amikor fiatal volt. Amikor csatlakozott a Madridhoz, már volt egy kialakult személyisége, akaratereje, hogy itt legyen, hogy segítsen, hogy hajtsa a többieket. A csapatkapitánnyá való átalakulása teljesen nyugodt és természetes volt…

És mit mondasz Modricról?

Egy rendkívüli játékos a középpályán, aki megteremti a különbséget, amikor egy nehéz mérkőzést kell kibillenteni az egyensúlyából. Mindig megtalálja a megfelelő utat a labdának. Alkalmazkodott a spanyol kultúrához, tökéletesen beszéli a nyelvet… Nagyon kedvelem, és nem csak a mostani játékát, hanem az első pillanattól kezdődően. Nagy szerepe van a csapatban, egy olyan személyiség, aki képes egyesíteni a játékosokat.

Csalódott voltál James Rodríguez előző idénye láttán?
Nem volt könnyű idény számára, de ez arra sarkallja majd, hogy jól teljesítsen a jövőben. Óriási tehetség, a klub egy kulcsjátékosa lesz a jövőben. Madridban nem dőlhetsz hátra, nem élhetsz az előző idényed sikereiből. Remélem, hogy folytatja a klubnál, mivel úgy vélem, hogy még mindig rengeteget tud adni játékosként a klub számára.

Folytatjuk a harmadik, egyben befejező résszel…

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK