Harry Redknapp: Gareth olyan Walesnek, mint Cristiano Portugáliának

Carlo Ancelotti után egy másik neves szakember, Harry Redknapp, Gareth Bale korábbi edzője is megszólalt a ma esti, Portugália - Wales mérkőzés kapcsán, leginkább a sajtóban mindenhol emlegetett Ronaldo vs. Bale témában.

Akárhogy is nézzük, a Real Madridnál még mindig Cristiano Ronaldo a főnök. Amikor eredmény kell, Ronaldo több meccset dönt el nekik, mint bárki más. Ronaldo és Lionel Messi a világ két legjobbja, Gareth Bale pedig véleményem szerint a legjobb ötben ott van.

Az emberek azt mondják, hogy Ronaldo nem csapatjátékos, pedig kidolgozza a belét. Elég csak megnézni, hogy mennyit fut meccsenként, még akkor is, ha épp nincs játékban. Úgy befolyásolja a meccset, hogy előre űzi a csapatát. Ebből a szempontból csapatjátékos, példát mutat.

Hiba lenne őt kritizálni úgy, ahogy sokan teszik, csak azért mert arrogánsnak gondolják. Nem tehet róla, hogy 185 centi magas és olyan fizikuma van, amit még sosem láttál, hogy a világ leggyönyörűbb nőivel mutatkozik. Ez nem gyarlóság, igaz? Akik nem kedvelik, egy kicsit talán irigyek rá. Emellett ráadásul egyáltalán nem ilyen rossz ember.

Cristiano Ronaldo

Néhány éve a feleségemmel találkoztunk vele, egy szardíniai hotelben. Nagyjából 20 fővel volt ott a családjából. Szülei, unokatestvérei, nagynénjei, nagybátyjai mind ott voltak, és életük legjobb nyaralását töltötték egy fantasztikus hotelben. Látszott, hogy nem egy eredendően tehetős családról van szó – szerény körülmények közül indult –, de a rokonai mind úgy éltek ezekben a napokban, mint a királyok, napi szinten az elképzelhető összes drága márka ruháival érkeztek vissza a hotelbe, amikért ő fizetett. Egyáltalán nem rossz ember.

A legtöbb reggeli alkalmával beszélgettem vele. Sok időt töltött édesanyjával, de persze mindenkiről gondoskodni akart. Természetesen ott volt vele a gyönyörű barátnője, ahogy erre számítani lehetett. Biztos vagyok benne, hogy Gareth sokat tanult tőle. Heti szinten folyamatos nyomás alatt vannak a Real Madridnál, Ronaldo pedig segít neki kezelni ezt. Mindkét fél kölcsönösen tiszteli egymást, hiszen mindketten tudják, hogy a másik saját országának talizmánja, ezt pedig csak kevesen tudják átérezni.

Nem tudom, hogy mélyen, legbelül tényleg kedvelik-e egymást, de a féltésem oka, amikor Gareth Spanyolországba igazolt, az volt, hogy eltűnik Ronaldo árnyékában.

Bale

Ő egy csendes srác, aki akár magába is fordulhatott volna, ha Ronaldo minden héten elmondja neki, hogy „én lövöm a szabadrúgásokat, én lövöm a tizenegyeseket”. De sikerrel vette az akadályt, és mindenből, amit a Real Madrid elért, alaposan kivette a részét. Wales csapatában is ezt az érettséget mutatja, a csapat olyan sztárja lett, mint Ronaldo a portugál válogatottban.

Garethnek olyan képességei vannak, hogy a világ legjobb bal oldali védője lett volna, ha továbbra is ott játszik. De inkább a világ legjobb bal oldali szélsője lett, most pedig szabadon játszik a széleken. A vicces az, hogy amikor 2011-12-ben ezt csináltuk a Tottenhamben, az ezt ellenző drukkerek azt kezdték el énekelni, hogy „ő Gareth Bale, aki a bal oldalon játszik”, mivel azt akarták, hogy kerüljön vissza oda. De bebizonyította, hogy bárhol képes játszani. Ő egy igazi szörnyeteg, ahogy Ronaldo is, emellett pedig egy szeretetreméltó srác.

Chris Coleman megtalált egy rendszert, ami tökéletesen passzol Bale-hez és a többi játékoshoz is. Nagyon kiegyensúlyozott csapat, a széleken két olyan középső védőjük van, akiknek az erősségük az előre-játék, úgyhogy szélső védőt csinált belőlük, ami ideális számukra. Hátul, Ben Davies és James Chester könnyedén kihúzódik szélre, ha kell, Ashley Williams pedig igazi vezér. Csapatkapitányként nagy szerepe volt Wales menetelésében.

A nagy teszt ma este jön, amikor Davies és Aaron Ramsey nélkül kell játszaniuk. Ha James Collins áll be hátra, akinek gondjai lehetnek akkor, ha a szélre kell húzódnia. Portugália Neil Taylor mögé próbálhatnak majd bekerülni, kényszeríteni Collinst, hogy kilépjen, ő pedig nem akar majd Nanival vagy Ronaldóval egy-egyezni.

Ramsey elvesztése nagy pofon, hiszen ahogy a dolgok állnak, a torna legjobbja címért is versenyben lehetett volna.

Bale

De még mindig bizakodhatnak. Portugália nem nyert meccset a tornán 90 perc alatt. Úgy gondolom, hogy ez egy újabb hosszú este lesz, talán még büntetőkre is sor kerülhet, de ezen egy ember is változtathat.

Sok jó teljesítmény volt, de nem volt egy olyan játékos sem, aki igazán letette volna a névjegyét. Most az elődöntőben vagyunk, valakinek elő kell bukkannia. Ez Bale vagy Ronaldo lehet.

Forrás: Standard
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK