2019. január 19., szombat

Ancelotti: Ha tizenegyesekre kerülne sor, Cristiano és Bale is kezdőként fognak rúgni

  • Gy. András , Zs. Csaba
  • 2016.07.06. 10:18
Carlo Ancelotti ezúttal a Wales – Portugália mérkőzés kapcsán írta le gondolatait, természetesen korábbi játékosaira, Gareth Bale-re és Cristiano Ronaldóra kihegyezve.

Gareth Bale és Cristiano Ronaldo többször játszottak már egymás ellen Valdebebas gyepén Madridban az edzéseken, mint amennyire emlékezni tudnak, és hadd mondjam el, hogy ha a nagy nevek játszanak egy meccset az edzés végén, ők is ugyanúgy nyerni akarnak.

Igen, sokszor láttam a Madridnál töltött két évem alatt ezt a két srácot megizzadni egy 8 a 8 elleni meccsen. Minden nagy játékos versenyző alkat.

Bale, Cristiano

Még akkor is nyerni akarnak, amikor az egyetlen tét az, hogy győztesként tudjanak besétálni az öltözőbe az edzés végén. Vagyis ha a Lyonban lejátszandó mérkőzésről beszélünk, gondoljunk csak bele, mit jelent ennek a két srácnak, hogy most a hazájukért küzdenek.

Mindketten olyan válogatottban játszanak, amely hagyományosan nincs ott Európa legjobbjai között, bár Cristianónak Portugáliával szép eredményei vannak. Mindketten szeretik a hazájukat, bármennyire is híresek lettek, még mindig ugyanúgy éreznek. Ezt szeretem. Kedvelem azokat a futballistákat, akik törődnek a válogatottjukkal.

Két különböző játékosról van szó, bár vannak köztük hasonlóságok. A Madridnál Cristiano bal oldalon, Gareth pedig a jobb oldalon játszott, mivel a csapat számára ez volt a legjobb megoldás. Gareth a támadó harmad bármely pontján képes játszani, ha kéred. Cristiano mindig a bal oldalon akart lenni, mert úgy érezte, hogy számára az a legmegfelelőbb.

Ott akart játszani, mert úgy gondolta, hogy ha középen lenne, akkor túl sok időt töltene háttal a kapunak. „Látni akarom a kaput” – mondta. Vagyis Cristiano bal oldalon játszott, ahol megkaphatta a labdát, ráronthatott a védőkre, behúzódhatott és lőhetett. Gareth más volt, ő nem volt az a vérbeli góllövő, ezért sokkal jobban alkalmazkodott.

Bale, Ancelotti

A tavalyi évben sok változást láttam rajta. Látható, hogy sokkal magabiztosabb. Elégedett a posztjával a Real Madridban, jó idénye volt. Wales kapcsán szeret a szerepéről és a felelősségéről beszélni. Tudom, hogy mennyire fontos neki, hogy jól teljesítsen a válogatottban, ahol ráadásul folyamatosan tanulja, milyen vezérnek lenni.

Gareth mindig azt mondta nekem, hogy a 2016-os Eb nagy torna Walesnek. Hogy ha esetleg kijutnak, akkor bármi megtörténhet. Ezért is mondtam az elején, hogy lehet meglepetés.

Korábban azt is mondtam, hogy Wales elérhet valamit Franciaországban. Remélem, erre emlékeznek. A Gareth-tel folytatott beszélgetéseimet idéztem fel.

Láttam a tizenegyesrúgásokat Portugália és Lengyelország, illetve Németország és Olaszország között. Láthattuk, hogy Cristiano kezdőként lőtt. Higgyenek nekem, edzőként, ha eljön a tizenegyesrúgások ideje, az nagyon nehéz. Nem kényszeríthetsz egy játékost, hogy rúgjon büntetőt. Néha győzködni kell, de ha nem akarja, akkor nem tehetsz semmit.

A 2003-as BL-döntőben az Old Traffordon a Juventus ellen komoly gondjaim akadtak a jelentkezőkkel. Az egy nagyszerű Milan volt, de nem sokan akartak lőni. Meg lehet nézni, hogy végül kik voltak azok. Három védő is köztük volt. Serginho, Kakha Kaladze és Alessandro Nesta is lőtt büntetőt azon az estén.

Bale, Cristiano

Az egyik játékos, kinek nevét fedje homály, annyira nem akart tizenegyest lőni, hogy elbújt a kispad alatt. Szóltam neki, hogy „Itt van rád szükségem”. Beleegyezett, hogy lövi a hatodikat, de hála Istennek nem jutottunk el odáig.

A 2005-ös BL-döntőben egy kicsit könnyebb dolgom volt, mivel többen is vállalkoztak. Pirlót lecseréltem 2003-ban, de 2005-ben lőtt, ahogy Tomasson, Kaká és Shevchenko is. Könnyebb volt a választás. A gond az volt, hogy Serginho, Pirlo és Sheva is hibáztak. De erről nem akarok beszélni többet.

A büntetőpárbaj 100%-ban lélektan. Egész nap gyakorolhatod őket az edzőpályán, de csak az idődet vesztegeted. Bármely játékos, aki elég jó ahhoz, hogy a Milanban, a walesi vagy a portugál válogatottban játsszon, képes értékesíteni egy büntetőt. A kérdés csak az, hogy meg tudja-e tenni úgy, hogy egy egész világ figyeli őt a Bajnokok Ligája döntőjében vagy az Európa-bajnokság elődöntőjében. Edzőként attól tartok, annak, hogy ezt megtudjuk, csak egy módja van.

Rögtön a pályafutásom legelején vállaltam egy büntetőt a Roma csapatában az 1980-as kupadöntőben a Torino ellen. Ez volt az első ilyen jellegű tizenegyesem, betaláltam. Renato Zaccarelli kihagyta, így megnyertük a kupát. 20 éves voltam, emlékszem, hogy miközben futottam a labda felé, arra gondoltam: "A kapushoz képest a jobb oldalra lövöm." Bement ugyan, de a bal oldalra.

Megcélzol ugyan valamit, de egy ösztön felülírhatja. A Romában ki is hagytam egyet a Zaragoza ellen az 1986/87-es BEK első körében. Jobbra rúgtam, a kapus pedig nagyon könnyen védte, ami azt jelentette, hogy ők nyertek. Szörnyen éreztem magam, de vigasztalt, hogy legalább Zbigniew Boniek is kihagyta a sajátját az este, pedig ő nagyszerű játékos volt. Ami ezt az elődöntőt illeti, számomra egyértelmű, hogy Portugáliának jobb játékosai vannak - Cristiano, Nani, Renato Sanches, Moutinho...

Bale

Wales számára ott van Gareth, de Ramsey nem léphet pályára. Erős csapatuk van, ez pedig önmagában átsegíthet sok nehéz pillanaton. Sok múlik majd azon, ahogy Gareth inspirálja társait. Ha ő azt mondja, hogy mindannyiukban hisz, akkor mind tudjuk, hogy az igazat mondja.

Ha büntetőkre kerül sor, szerintem Cristiano és Gareth is csapatuk első tizenegyesét akarják majd vállalni. Egy dolog biztos: nem fognak elbújni a kispad alatt, ha edzőjük önkénteseket keres majd a büntetőpárbaj előtt.


Hozzászólások

Tabella