A feketelista: játékosok, akik mindkét madridi csapat mezét magukra húzták

  • KK
  • May 20, 2016, 3:32 p.m.
Másodszor is összefutott a két madridi rivális, az Atlético és a Real a Bajnokok Ligája döntőjében, ennek apropóján nézett utána az UEFA.com, hogy vajon kik azok a játékosok, akik mindkét csapatban megfordultak karrierjük során.

Hugo Sánchez

A mexikói gólvágó, Hugo Sánchez 1981-ben igazolt az Atlético csapatába a Nacional csapatától. Száztizenegy mérkőzésen lépett pályára, ezeken pedig ötvennégy gólt jegyzett, beleértve azt a szezont is, amikor is az 1984/85-ös szezonban gólkirályként végzett tizenkilenc találatával. A következő években is szép számmal termelte a gólokat (még ötször végezve a legjobb góllövőként 1986 és 1990 között), csak immár a másik madridi gárda játékosaként. A legsikeresebb szezonja habfehérben az 1989/90-es volt, amikor is Európai Aranycipőt nyert harmincnyolc találatának köszönhetően, elérve az egy szezonon belül lőtt gólokban Telmo Zarra rekordját.

Bernd Schuster

A német középpályás igen változatos karriert tudhat magáénak. A Barcelona mezében kezdett Spanyolországban, majd lecserélte azt a Realéra, ami után természetesen az Atléticóban is megfordult a teljesség kedvéért. Két Reallal eltöltött szezont két bajnoki címmel koronázott meg, mellé pedig nyert egy Király-kupát, és egy Spanyol Szuperkupát is bezsebelt. A sikerek nem maradtak el a Matracosoknál sem. A bajnokságban az ő segédletével kerültek a rivális Real elé. A Királyi Gárda talán akkor bosszankodhatott miatta leginkább, amikor az 1992-es Király-kupa döntőben Schuster jegyezte az első gólt ellenük az Atlético színeiben. Később másfél szezonon keresztül a Real edzőjeként munkálkodott.

Santiago Solari

Az argentin középpályás a River Plate csapatától igazolt az Atléticóhoz még 1999 januárjában. Solari ragyogott, csapata azonban búcsúzott a Primera Divisióntól. Vicente del Bospue csábította át végül a város másik végébe. Első évében bajnokságot nyert a csapattal, majd végigjátszotta a Leverkusen elleni emlékezetes glasgow-i döntőt, amikor is a Madrid a magasba emelhette a Kilencediket. Még egy bajnoki cím követte az előzőt, 2003-ban, majd Olaszország következett, az Inter csapatához igazolt, ahol már az olasz első osztályban gyűjtögette tovább a bajnoki címeit. 2013-ban tért vissza a Realhoz, mint az U16-os csapat trénere.

Raúl González

A Real egyik vitathatatlanul ikonikus alakja a történelemben. Szinte elképzelhetetlen, Raúl mégis játszott az Atléticóban fiatalkorában. Ki tudja, ha nem zárják be az Atlético akadémiáját 1992-ben, talán ott válik belőle legenda? A történet folytatását pedig már mindenki kívülről fújja: Raúl lett a legfiatalabb pályára lépő játékos a Real történelmében tizenhét évesen és százhuszonnégy naposan. A következő meccsét pont az Atlético ellen játszotta, nem is kellett neki sok idő a bizonyításra. Rögtön beköszönt volt csapatának, megkezdve a gólgyártást, ami a 323 gólos klubrekordig vezetett. Háromszor nyerte meg a BL-trófeát, hatszoros bajnoknak mondhatja magát, karrierje végeztével pedig a Schalkéban, az al-Saddban, majd a New York Cosmosban vezetett le.

Juan Gómez (Juanito)

Az egyik leginkább nagyra értékelt játékos a Real Madrid szurkolóinak körében, aki annyi emlékezetes meccsen lépett pályára. Sokszor elfelejtik, hogy tulajdonképpen ő is a városi riválisnál kezdett annak idején. Az Atléticónál eltöltött idő alatt azonban sérülésekkel bajlódott; a Burgoshoz szerződött, majd a Real Madrid csapatához. Fürge stílusának és jellemének köszönheti, hogy a Madrid szurkolói örökre a szívükbe zárták őt. A neve mellett öt bajnoki győzelem, két UEFA-kupa és két Király-kupa áll. Midössze harminchét éves volt, amikor egy autóbalesetben életét vesztette.

Természetesen a listát még lehetne folytatni, vannak még szép számmal, akik megfordultak mindkét madridi csapatnál (az UEFA.com számolása alapján további negyvennyolc ilyen játékos van). Ide sorolhatunk olyan neveket még, mint Luis Aragonés, José Antonio Reyes, Santiago Bernabéu, vagy éppen Juanfran és Saúl Níguez, akik jelenleg is a Matracosokat erősítik.


  • Forrás: UEFA.com
  • Szerző(k): KK

Hozzászólások

Tabella