Benítez vagy Zidane: Kinél teljesített jobban Ronaldo?

Egy szezon, egy meghatározó játékos. Két edző és két játékfelfogás. Mélyreható elemzés, minden statisztika és teljesítménymutató a portugál sztár idei szezonjáról.

A 2015/16-os szezon egyik folytonosan visszatérő témája volt Cristiano Ronaldo formája. Azután, hogy az előző idényben megint rekordok halmait döntötte meg – mind a gólszerzésben, mind a lövések hatékonyságában -, joggal várhatta mindenki, hogy Rafa Benítez irányítása alatt sem romlik le ez a szenzációs teljesítmény. Az élet azonban mást hozott a spanyol edzővel. A kritikusok meg is találták Ronaldót, kritizálták az ingadozó formája miatt, és azért is, mert a nagy meccseken rendre középszerű teljesítményt láthattunk tőle. Zinedine Zidane érkezésével azonban minden drasztikusan megváltozott, úgy tűnt, a francia mester új életet lehelt a játékosokba, nyugalmat hozva az öltözőbe. Ez pedig úgy tűnt, Ronaldóra is kihatással van, aki mintha azonnal újra megerősödött volna, megint a régi képet kialakítva magáról a szurkolókban.

No, de valójában mennyi igaz ebből? Mindeddig csak a megérzéseinkre hagyatkozva jelenthettük ki, hogy Zidane-nal jobb lett, mint Rafával volt. Vajon a statisztikák mit mondanak erről?

Percek, érintések
Az első dolgunk, hogy mintát vegyünk az adatokból. Ha Ronaldo csupán öt meccset játszott volna Zidane irányítása alatt, akkor nem lenne igazságos összehasonlítani a Benítez-éra statisztikáival, hiszen ott huszonnégy mérkőzés van a háta mögött. De szerencsénkre a mintavételt megejthetjük, hiszen közel ugyanannyi meccsen lépett pályára mindkét edzővel. Hogy pontosak legyünk, Zidane-nal eggyel kevesebb mérkőzést játszott, hiszen a Manchester City elleni Bajnokok Ligája-elődöntő odavágóját kihagyta. A bajnokságban viszont tizennyolc meccs a spanyollal és tizennyolc meccs a franciával, hogy a statisztikusok álma valóra váljon.

Percek tekintetében már nem ilyen remek a helyzet. Ronaldo le lett cserélve mind a Valencia, mind a Deportivo elleni meccseken Zidane irányítása alatt, és ugye a már említett elődöntőn nem is lépett pályára. A számok azonban elég közel vannak egymáshoz, így minden gond nélkül megejthetjük az összevetést. Összességében Zidane-nal száznegyvenhét perccel játszott kevesebbet, ötvenhét perccel a bajnokságban, és kilencven perccel a Bajnokok Ligájában.

Mielőtt bevetnénk magunkat az összehasonlítás rengetegébe, még néhány dolgot figyelembe kell vennünk. Mégpedig azt, hogy mennyire vonták be Ronaldót a játékba a két különböző rendszerben. Ezt vizsgálva azt az eredményt kapjuk, hogy a számok itt is közel azonosak. A francia edzővel a kispadon mindösszesen 1,8-cal kevesebbszer ért labdába, ha kilencven percre vetítjük le a labdába érések számát. Azzal tehát, hogy a számok mind a lejátszott meccsek és percek, mind pedig a labdába érések tekintetében közel azonosak, fel is vagyunk hatalmazva, hogy megejtsük az összevetést.

Lövések és gólszerzés
Az első összehasonlítást egy olyan téren ejtjük meg, ami a legfontosabb Ronaldo esetében. Természetesen a kapura lövésekről és a gólokról van szó. Mindenki úgy tartja, hogy Zidane-nal halálosabb és termékenyebb volt, nézzük tehát az igazságot.

Összességében Ronaldo Zidane irányításával 0,3 lövéssel kevesebbet eresztett meg meccsenként, míg a kaput eltaláló löketek száma 0,03-mal kevesebb mindössze. Ezek a különbségek megint az egyenlőség felé hajlanak, mindaddig, amíg el nem osztjuk őket külön a bajnokságra és a BL-re. A ligában Ronaldónak éppen csak kevesebb lövése van az új főnökkel, de a kaput eltaláló lövések mutatóit böngészve már nem ilye csekély a különbség: 0,55-tel több lövése okozott gondot a kapusoknak a januári váltás óta. A BL-ben még inkább szembetűnő a különbség. Hozzávetőlegesen Benítez alatt (ugyanúgy kilencven percre levetítve) a 8,5 lövéséből 47% találta el a kaput, míg ez a szám Zidane-nal a 7,6 lövésből 32%, ami már jelentősebb különbség. Ha a bajnokságot és a BL-t együtt nézzük, akkor viszont Zidane jön ki győztesen az ütközetből; Ronaldo lövéseinek 44%-a talált kaput, míg Benítez regnálásakor 41% ugyanez a mutató. Akik tehát halálosabbnak tartották Ronaldót Zidane-nal a kispadon, azoknak igazat kell adnunk (bár a „halálosságra” nincsenek statisztikák, legalább a lövéspontosságban hivatalosan is jobb volt).

A leginkább fontos kérdés viszont mindenképpen az, hogy ezek a kaput eltaláló lövések vajon gólt értek-e végül, vagy csak a kapusok foghatták kézbe többször a megeresztett labdákat. Zidane megint győzedelmeskedett: a portugál 26 gólt szerzett a francia ideje alatt, míg spanyol kollégája „csupán” 25 Ronaldo-gólnak örülhetett. Hogy még pontosabbak legyünk: Zidane-nal 1,16 gól volt a meccsenkénti gólátlag, Benítezzel 1,04. Ez bizony azt jelenti, hogy a franciával 0,12 góllal szerzett többet kilencven percenként. Meg kell jegyezni viszont néhány érdekességet még. Benítez edzősködése idején a Ronaldo-gólok 46%-a mindössze két csapat ellen született: a Malmö és a Sahtar Donyeck ellen. Hozzátéve, hogy 11 gólt berámolni úgy, hogy meccsenként 2,75-öt lő az ember, az azért nem mindennapi teljesítmény, bárki is legyen az ellenfél (bár a statisztikusok inkább nem ferdítik ilyenekkel a tényeket).

Az igazi mérőszámok azonban a bajnokságból meríthetők. Újra csak kilencven perces időintervallumot vizsgálva Ronaldo a La Ligában Zidane-nal kézen fogva 1,21 gólt lőtt, míg Benítez pártfogásában ez a szám mindössze 0,78 gól meccsenként (Ronaldónál ez a szám már azt jelzi, hogy valami gond van). Ahogy korábban említettük, ezt a különbséget ellensúlyozza (főleg a Malmö elleni meccsnek köszönhetően) a BL-statisztika. Az ősszel a portugál gólátlaga 1,83 (!) volt meccsenként, míg tavasszal, az új edzővel már csak kereken 1 gól. Ez persze betudható annak, hogy a kieséses szakaszban jóval nehezebb ellenfelekkel kellett szembenéznie (Roma, Wolfsburg, Manchester City), de az egy gól per meccs így is elismerendő teljesítmény. Ezeket az adatokat figyelembe véve tehát kimondhatjuk, hogy összességében Ronaldo góllövésben jobban vitézkedett Zidane kezei alatt.

Kreativitás
Talán kevesebbet beszélnek róla, de ugyanilyen mérvadó lehet a kreativitás is. Ebben a kategóriában is felfedezhetünk különbségeket a két edző ideje alatt, mind a bajnokságban, mind a BL-ben. A bajnokságban a francia legendával a meccsenkénti gólpasszok száma 0,35, míg a spanyollal 0,28. A Bajnokok Ligájában viszont megint átbillen a mérleg nyelve: egy meccsen Benítez 0,5-ször, Zidane viszont csak 0,2-szer figyelhette átlagosan, ahogy a portugál ász kihagyhatatlan helyzetbe hozza társait. Mindkét sorozatot figyelembe véve Ronaldo 0,33 gólpasszal többet jegyezhetett meccsenként Benítez alatt a BL-ben ősszel nyújtott szenzációs teljesítménye miatt. De vessünk egy pillantást a meccsenkénti kulcspasszokra is.

Ronaldo helyzetkialakítási számai (azaz kulcspasszai) közel azonosak a két edzőnél. Átlagban két kulcspasszt láthattunk tőle meccsenként mind Zidane, mind Benítez edzősködésének idején, hozzátéve, hogy a spanyol irányításával a ligában 0,12-vel több kulcspasszt láthattunk kilencven perc alatt. Ha összevetjük ezeket a statisztikákat a gólpasszokkal, a végeredmény azt mutatja, hogy Ronaldo – ha nem is sokkal -, de azért egy kicsivel kreatívabb volt Benítezzel a kispadon. Persze mindezt nagyban befolyásolja a Sahtar és a Malmö elleni földöntúli produkció, de ezen statisztikák esetében minden meccs ugyanannyit kell hogy nyomjon a latban. Ha ezehez az eredményekhez még hozzávesszük a gólpasszokat, láthatjuk, hogy Ronaldo valamivel kreatívabb volt Benítez irányítása alatt. Ahogyan már korábban is láthattuk, ez a kis ferdítés főleg a Shaktar és a Malmö elleni elképesztő teljesítményének köszönhető, de a kulcspasszait tekintve kétség nélkül jobb előkészítőnek számított Beníteznél.

Passz és ívelés
Amíg a fenti számok és statisztikák leginkább Ronaldo gólszerzési kísérleteire, és az azt megelőző mozdulataira fókuszáltak, a mostani rész Cristiano kevésbé látványos, de mégis rendkívül fontos passzmutatóit vizsgálja. Érdekes, hogy a portugál Benítez és Zidane irányítása alatt is közel hasonló passzszámot produkál: meccsenként 34-szer továbbítja a labdát, viszont a spanyol edzőnél valamivel pontosabban tette ezt. Ez bizonyítja, hogy mindkét edző hasonló feladatkörrel látja el Ronaldót. Visszatekintve az "érintések" statisztikára, azok, akik azt hittek, hogy Ronaldo jobban teljesít Zidane-nál, nem vették figyelembe, hogy az új rendszerben semmivel sem kap több segítséget a támadásépítésben, vagy épp a befejezésben. Vagyis, nehéz elhinni, de Ronaldo, amióta a francia átvette a csapatot, hasznosabban játszik, vagy azért, mert többet keresi labdával a társakat, vagy mert minden energiájával a gólszerzésre koncentrálhat, miközben Beníteznél sokkal inkább magának alakította ki a helyzeteket.

Ez a megállapítás nem veszi figyelembe az íveléseket, azonban szemmel láthatóan is többet próbálja forgatni a játékot, és keresi a csapattársait a lövések helyett. De azok, akik úgy gondolják, hogy Ronaldo teljesen feladta a szélsőjátékot Zidane-nál, és minden erejével a gólszerzésre koncentrál, csalódottak lesznek. Összességében Ronaldo csak 0,12-vel ível kevesebbet Zidane edzősködése óta, viszont ezt 25%-os pontossággal teszi, míg Beníteznél ez a szám 24% volt. A bajnokságban valamivel jobban látható ez a különbség: a spanyol edzőkél 0,17-tel többször ívelt a tizenhatoson belülre. Az a tény, hogy Cristiano Zidane rendszerében sokkal kevesebbszer próbálkozik kapuralövéssel jól bizonyítja, hogy a portugál még nem áldozta fel a beadásokat azért, hogy önző módon minél többet lőhessen kapura.

Cselezés
Az utolsó kategória a cselezés, aholegyértelműen látni, hogy Ronaldo fejlődött Zidane alatt. A számok nem hazudnak, és azt mutatják, hogy a portugál aranylabdás sokkal joban cselez Zidane érkezése óta. Ez különösen igaz a bajnokságra, ahol meccsenként 1,73-szor cselezi ki sikeresen a védőjét, és ez pontosan 0,69-cel több, mint Beníteznél. Összevetve ezt a statisztikát az elszenvedett szabálytalanságokkal (ami egy támadónál szintén a sikeres cselek mutatója) azt láthatjuk, hogy Ronaldo itt fejlődött a legtöbbet a francia mester kezei alatt. Tökéletes példa erre Ronaldo nagyszerű szóló gólja a Roma, az Espanyol vagy épp a Bilbao ellen.

Teljesítmény a fontos mérkőzéseken
A kirakós utolsó darabja, hogy górcső alá vegyük Cristiano Ronaldo valós teljesítményét a két menedzser tevékenykedése alatt. A statisztikai adatok önmagukban semmit sem jelentenek, meg kell vizsgálni, hogy Ronaldo milyen szerepet játszott a csapat mérkőzésein, kiemelt figyelmet fordítva a döntő jelentőségű párharcokra. Ezt vizsgálja a lenti grafikon, amely elég egyszerűen szemlélteti a portugál teljesítményét a különböző téttel bíró mérkőzéseken. Bár szubjektív az értékelés, elfogultság nélkül próbáljuk megítélni, hogy gyenge, átlagos vagy kiemelkedő teljesítményt nyújtott a portugál egy adott találkozón. Hogy a mérleg nyelve ne billegjen, figyelembe vettük a mérkőzések statisztikáit, valamint a portugál jelentőségét a meccsek utolsó harmadában. A fontos mérkőzések megítéléséhez figyelembe vettük a bajnokság végeredményét, valamint ide soroltuk a PSG elleni párharcokat és a Bajnokok Ligája kieséses szakaszát.

Bár viszonylag nyers és szubjektív adatok támasztják alá, de a lenti ábrákon is látható, hogy Cristiano jobban teljesít a mérkőzéseken Zidane kezei alatt, akkor is, ha döntő fontosságú meccsekről beszélünk, és akkor is, ha csak „átlagos” mérkőzésekről. Jól látható, hogy Ronaldo 13 találkozón nyújtott átlagos, vagy rossz teljesítményt, míg 11 mérkőzésen volt kiemelkedő, míg a spanyol tréner dirigált a Real Madridnál. Bár ez nem nevezhető feltétlenül rossz mutatónak (az ő esetében igen), azonban Cristiano 24 mérkőzésből csak 12-n tudta megzörgetni az ellenfelek hálóját Benítez vezérletével, míg Zidane óta csak 7 olyan találkozó volt a 23-ból, amelyeken nem fütyülhették őt gól miatt az ellenfél szurkolói.

A nagy téttel bíró mérkőzéseken Ronaldo teljesítménye sokat javult Zidane érkezésével. Benítezzel a kispadon mindössze egy olyan meccs volt, amelyen Ronaldo kiemelkedőt tudott alkotni erősebb csapat ellen, ez pedig a Celta elleni idegenbeli bajnoki volt, amelyen Cristiano egy gólt jegyzett. A Real Madrid emellett pályára lépett a PSG, valamint idegenben a Bilbao ellen is, de ezeken a találkozókon csak átlagos teljesítményre futotta a portugáltól. A Barcelona, az Atlético Madrid és a Villarreal elleni rangadókon viszont vitathatatlanul gyenge produkcióval rukkolt elő.

Zidane irányítása alatt sokkal több „ronaldós” megmozdulást láthattunk, ráadásul egyetlen olyan kiemelt mérkőzés volt, amelyen a portugál teljesítményét gyengének értékelték, illetve kettő olyan, amelyiken átlagosnak. A rossz meccs nyilvánvalóan a Wolfsburg elleni első mérkőzés, amelyen az egész keret tudása alatt teljesített. A két átlagos teljesítményt az Atlético Madriddal vívott bajnokin és a Manchester City elleni visszavágón nyújtotta. Emellett jó teljesítményt könyvelhetett el a Roma ellen (az első mérkőzésen vitathatatlanul a meccs legjobbja, a másodikon is a legjobbak között volt), a Wolfsburg elleni visszavágón (egymaga lőtte tovább a Real Madridot), a Celta elleni bajnokin (4 gólt lőtt), a Villarreal és a Bilbao ellen, és persze nem maradhat ki az El Clásico sem, amelyen győzelmet jelentő gólt szerzett. 

Végítélet
A statisztikai adatok arról tanúskodnak, hogy a Ronaldo-Zidane páros erősebb a lövéseket és a cseleket tekintve, míg a portugál Benítez irányítása alatt passzokban és kreativitásban jobb volt. A figyelembe vesszük a különböző szituációkat, például az ellenfelek erősségét, akkor nyilvánvaló, hogy Cristiano számadatai sokkal komolyabbak, sokkal többet érnek Zidane edzősködése mellett. Azt lehet tehát mondani, hogy igen, Cristiano jelentősen jobban teljesít azóta, hogy Zidane átvette a csapat irányítását. 
 

Forrás: Managing Madrid
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK