Különkiadás: Szurkolói szemmel – AS Roma – Real Madrid

Oldalunk elfogadta az olasz labdarúgással foglalkozó Azzurri felkérését, és egy közös cikk formájában próbáltuk kifejteni, hogy mit várunk az előttünk álló Bajnokok Ligája-párharctól. Ebben a cikkben az Azzurri szerkesztőinek válaszait olvashatjátok.

(Kíváncsi vagy arra, hogy oldalunk szerkesztői miként látják az összecsapást? Az Azzurri honlapján megtalálod a válaszainkat!)

Mit vársz az előttünk álló párharctól?

Benedicto: A szívem bravúrt, az eszem viszont már annak is örülne, ha nem lenne csúnya vereség a vége. A Roma hihetetlenül hullámzó tud lenni, és hiába tértek már tavaly vissza az európai porondra, egyszerűen nem Európa-készek még, amit a tavalyi, Bayern elleni 1-7 és az idei, Barca elleni 1-6 is mutat. A továbbjutáshoz bravúr és tökéletes, olaszos szervezettség kellene, de ha valakiben, hát Spallettiben bízhatnak a rómaiak. A sorsoláskor azt mondtam, 80-20% a Real javára a párharc, most Spalletti miatt 65-35-öt mondanék.

Bertorelli: Én egy izgalmas összecsapást várok a két csapat részéről. Spalletti új impulzust adott a Farkasoknak, mellyel kellemetlen fejfájást okozhatnak a blancóknak. Összességében ugyanakkor azt mondom, hogy a két csapat nincs egy szinten. A Real továbbjutása a realitás. Mivel azonban a labda kerek és a pillanatnyi forma számít igazán, ezért a meglepetést sem zárnám ki teljes egészében.

AS Roma - Real Madrid_1

Ragnotti: Legnagyobb optimizmussal is a Real a párharc esélyese. Bár Spalletti érkezése felkavarta az állóvizet, azt gondolom, nagyon nehéz két mérkőzés elé néznek a Farkasok. Ahol meg lehet nyerni a párharcot, az a spártai védekezés. Hazai pályán kapott gól nélkül, idegenben minimális kapituláció kellene a bravúrhoz. 60-40% az esély spanyolok javára, ez a blancók hullámzó formája miatt érvényes.

scribacchino: Roma szurkolóként egy elvárásom lehet a csapattól: hogy nőjünk végre fel a feladathoz, játsszunk bátran, magabiztosan, úgy, hogy ne lehessen egy pillanatra sem fél vállról venni minket. Spalletti érkezésével valami megmozdult Rómában, de kicsit közhelyesen csak azt lehet reálisan mondani, hogy egyelőre „még nem tartunk ott”, most még nincs igazán esélyünk a továbbjutásra ez ellen a Madrid ellen. Ha nem jön össze a csoda olasz részről, azt akarom, hogy mindenki méltó ellenfélként, szinte egyenrangú csapatként nézzen a Farkasokra, ne legyen 4-5 gólos különbség a vége, és ne nyomja rá az esetleges vereség a bélyegét az elmúlt hetek remek bajnoki szereplésére. Ha menni kell, úgy távozzunk, hogy mindenki azt emlegesse: ha jövőre ilyenkor találkozik a két csapat, már tényleg kétesélyes lesz a párharc.

traversa: A jelenlegi Romát nehezen látom, hogy két meccsen meg tudná fogni a Real Madridot – még ha egy meccsen ez össze is jön, nem hinném, hogy összesítésben jobb tudna lenni a Madridnál ez a jelenlegi Roma. Talán elcsúszott az olaszok szezonja ott, hogy nem váltották le időben Rudi Garciát, illetve egy valódi center nagyon jól jönne ennek a csapatnak, de így nagy bravúr kellene a Romától. Bízom benne, hogy nem lesz nagy ruha egyik meccsen sem, és egy szoros párharc lesz.

Mire gondoltál, amikor kiderült, hogy a Real Madrid lesz az ellenfél?

Benedicto: Hogy az élet igazságtalan. Az olasz csapatoknak évek óta rendre pechjük van a sorsolásoknál, kivétel ez alól talán a tavalyi Juventus. Idén viszont a két legnehezebb csoport után sikerült kifogni kettőt a három legerősebb csapat közül – hát igazságos ez?

Bertorelli: Amikor kiderültek a párosítások, akkor még úgy gondoltam, hogy a Romának – látva az akkori játékát – megint kijuthat egy kiadós zakóból. Ma már azért nem fogalmaznék ennyire merészen.

AS Roma - Real Madrid_2

Ragnotti: Azt, hogy nagyon korán jött egy top csapat, jobb lett volna a következő körben az olasz foci miatt is – koefficiens, BL- és El-helyek, stb. Ez nem a verhető kategória…

scribacchino: Az első gondolatom az volt, nem fair, hogy a „halálcsoport” után egyből a Madridot kapták a Farkasok. Legalább két csapat ellen lett volna abszolút esély a továbbjutásra, még Garcia Romájának is. Utána az jutott eszembe, az igazi gigászok közül talán a Real a legkevésbé lehetetlen feladat, és hogy ideje lesz bizonyítani, mit tudunk, mert a csoportból való továbbjutás nagy szerencse eredménye is volt.

traversa: A sorsoláskor talán még rosszabbnak tűntek a Roma esélyei, azóta azért valamit tudott kozmetikázni, de kb. a lehető legrosszabb ellenfelet kapta az olasz csapat, már olyan szempontból, hogy a Madrid ugyan idén kevésbé villog a bajnokságban, de bőven van olyan erős, hogy odategye magát a BL-ben.

Kik lehetnek a párharc kulcsfigurái?

Benedicto: A Realnál bárki. Ha Ronaldo jó napot fog ki, már az első meccsen eldönt mindent, de ugyanez igaz lehet Benzemára vagy Jamesre is. Mindenesetre a Real legfontosabb láncszemének Modricot (és talán Kroost) érzem, beszédes, hogy tavaly a Juve ellen mennyire meglátszott a horvát hiánya. A Roma részéről az általam már említett Spalletti taktikai repertoárja, a pályán pedig De Rossi fanatizmusa dönthet – élete egyik legjobb meccse volt a 2012-es Eb-n a spanyolok elleni csoportmeccs, miért ne ismételhetné meg egy másik spanyol csapat ellen?

Bertorelli: A királyiaknál természetesen a Bale-Cristiano Ronaldo duótól tartanék, mint akik nagy hatással lehetnek a párharc végső kimenetelére. A Farkasoknál szerintem El Shaarawyra kell majd figyelni. Egyből beleilleszkedett Spalletti játékszisztémájába, és a bizalmat rendesen meg is hálálta. A „Fáraó” lábában most benne van a boogie, ez pedig komoly gondot okozhat a Real hátsó alakzatában.

AS Roma - Real Madrid_3

Ragnotti: Madridi oldalon CR7 egyértelműen, de ide sorolnám a Modric, Kroos kettőst is, vagy egy jó formában lévő James Rodríguezt. A giallorossi Pjanic zsenialitására támaszkodhat (beakadhat egy szabadrúgás) és egyértelműen a szélsőjátékra: Perotti üdvözítően mutatkozott be, Salah lehet a kulcs a kontráknál. Dzekótól valami extra kell, El Shaarawy egyelőre sötét ló, azt pedig, hogy Totti képes lesz-e varázsolni a kispad árnyékában, nem lehet tudni…

scribacchino: A Roma oldalán Salah elképesztő sebessége, Pjanic finesze, Nainggolan és Manolas betonszilárdsága és Florenzi szorgalma lehet a kulcs. A Madridnál egyénileg sokkal több játékost ki lehet emelni, felesleges is lenne belemenni. Ha kicsit konkrétabb akarnék lenni, talán az lehet kulcsfontosságú náluk, ki és hogyan oldja majd meg Marcelo és Bale pótlását, és hogy Zidane taktikailag túl tud-e járni Spalletti eszén.

traversa: A Roma támadói és szélsői. Az alap, hogy nullra nem fogja sajnos lehozni a Roma, innentől azon fog múlni, hogy ebben a Farkasoknál lassan kőbe vésett 4-3-3-ban mennyire tudnak majd eredményesen működni a támadók. Ha ők ficánkolnak, akkor jóval nyíltabb lehet a párharc, persze ebben kérdés lesz majd a Real védőinek teljesítménye is.

Melyik a legemlékezetesebb Roma-Real meccs/párharc a számodra?

Benedicto: A 2007/2008-as nyolcaddöntő visszavágója, ahol egészen a 92. percig, Vucinic góljáig egyetlen találatra volt a továbbjutástól a Real, de végül kettős győzelemmel örülhetett a Roma.

Bertorelli: Erre esett a választásom: https://www.penamadridista.hu/media/hirek/figo-iker-boldog-es-en-az-vagyok-hiszen-hazater/118510706_751677732071253_48126984_1ehhE2b.jpg.dailymotion.com/video/xxzlkv_2008-february-19-as-roma-italy-2-real-madrid-spain-1-champions-league_sport

Ragnotti: A 2008-as első meccs Rómából: https://www.penamadridista.hu/media/hirek/figo-iker-boldog-es-en-az-vagyok-hiszen-hazater/118510706_751677732071253_48126984_1ehhE2b.jpg.youtube.com/watch?v=WlF4tRsHyVY

AS Roma - Real Madrid_4

scribacchino: Természetesen a Spallettivel kiharcolt továbbjutást tudom elsőként említeni itt – hasonló erőviszonyok mellett sikerült kettős győzelemmel búcsúztatni a spanyolokat a 2007/08-as idényben. A nyári felkészülési meccset is néztem, ott egy kicsit jobb volt a Madrid, mégis sikerült tizenegyesekkel győzni. Ezekből az edzőmérkőzésekből sokat persze nem lehet levonni, én úgy vagyok vele, sokkal komolyabban a Roma sem vehette a találkozót, mint ellenfele, ezért ez a meccs is lehet némi viszonyítási alap.

traversa: Ez: https://www.penamadridista.hu/media/hirek/figo-iker-boldog-es-en-az-vagyok-hiszen-hazater/118510706_751677732071253_48126984_1ehhE2b.jpg.youtube.com/watch?v=Nir58fPihNU

Mennyire ismered a jelenlegi Real Madridot? Mit gondolsz róluk?

Benedicto: Azt, hogy Ancelottit elküldeni hatalmas baromság volt. Carletto Európa egyik legjobb edzője, ráadásul rögtön az első évében megszerezte a 10. BL-címet, amit előtte annyi meg annyi edző próbált hiába behúzni Madridban. Benítez kinevezése még ennél is nagyobb hiba volt, de ezt Madridban is hamar belátták. Zidane padra ültetése kockázatos lépés volt, aminek a sikerét egyelőre lehetetlen megítélni, mindenesetre a játékuk már most sokat javult. És ha már Real: a még nagyobb sikerek útjában szerintem egyetlen személy áll a klubnál, Florentino Perez.

Bertorelli: Akkor figyeltem a csapat körüli történéseket, amíg Carletto ott volt. Azóta csak azok a hírek jutnak el hozzám, melyek a mainstream sportmédiában is megjelennek.

Ragnotti: Zidane megítélése finoman szólva sem volt egyértelmű a Castillában, nem tudta összefogni a társaságot. Kérdés, hogy át tudja-e lépni az egykori játékos zseni az árnyékát? Szerintem egyelőre nem mérvadóak a kiesőjelöltek elleni kiütéses győzelmek. Várhatóan addig él a bizalom iránta, amíg állnak a BL-ben, és a bajnokságban is esélyük van a győzelemre. Túlságosan Cristiano-központú a gárda, ez egy ilyen párharcban kétélű fegyver. A hetek óta magához képest alulteljesítő klasszis lehet, hogy a BL-ben tér majd magához… Földönkívüli védekezéssel és maximális helyzetkihasználással verhető a királyi gárda, ezt tavaly megmutatta a Juventus…

AS Roma - Real Madrid_5

scribacchino: Kicsit rejtély még számomra, mit tud igazán taktikailag Zizou a Real padján, úgy érzem, Spalletti jobb szakember pillanatnyilag. Ettől függetlenül borzasztóan erős csapatról van szó, nincs mit vitatni ezen. Nem követem hétről-hétre a meccseiket élőben, de látom, hogy megy nekik a franciával, főleg hazai pályán, és főleg a rúgott gólok tekintetében. Az mondjuk mindenképp szemet szúr, hogy három egymást követő alkalommal is képtelenek voltak idegenben győzni, de a bajnokság egyébként is más tészta. Kicsit azért lutri, mit érnek majd el Ronaldóék az Olimpicóban, a Bernabéuban viszont könyörtelenek lesznek, nagyon fel kell kötni a gatyát. Egyébként a hétvégi, Bilbao elleni meccsen tökéletesen látszott, hogy tud még hova fejlődni a királyi gárda. Nem szabad, hogy túlságosan függjenek Ronaldótól, és az egyenlítő gólt megelőző bakik sem férnek bele.

traversa: Sajnálom, hogy Benítezzel futottak neki ennek a szezonnak, ugyanakkor szerintem szinte biztos, hogy nem Zidane fogja őket újra felemelni. Nyilván amikor van egy Cristiano Ronaldo a csapatodban, akkor nagyjából rá kell építened, csak hát, ő meg annyira nem villog idén. Viszont ebben a csapatban bőven benne van, hogy rúgjon ötöt meccsenként, és tekintve, hogy a bajnokságban annyira nem megy nekik, kicsit félek is ebből a szempontból, ha megérzik a vérszagot.

Ki az a játékos az ellenféltől, akit a legszívesebben látnál a Romában?

Benedicto: Raúlt, Hierrót, Figót, Zidane-t. Viccet félretéve Modricot, valamint mivel a Roma leggyengébb csapatrésze a védelme, Varane-t.

Bertorelli: Úgy gondolom, hogy a rómaiaknak elsősorban egy jó kapusra lenne szükségük, és ezen a poszton jelenleg nem látok olyat a Realnál, aki nagyobb különbséget jelentene Szczesnyhez képest. Talán Sergio Ramost tudnám elképzelni a Roma védelmében.

Ragnotti: Ronaldo, Ramos, Modric, Bale.

scribacchino: Bale évek óta nagy kedvencem, sok őt ért kritikával nem értettem egyet a nehéz időszakaiban sem. Kicsit sajnálom, hogy nem láthatom a Roma ellen játszani, de hazudnék, ha azt állítanám, nem nevetett a másik szemem a hír hallatán. Egyértelműen őt látnám a legszívesebben a Romában, imádom a játékstílusát. Hihetetlen, milyen sokszínű játékos lett az egyszerű (persze már akkor is parádés) Tottenham bekkből.

AS Roma - Real Madrid_6

traversa: Modricot, Kroost és Kovacicot nagyon simán elnézném a Romában, CR ugye túl mainstream, de mondjuk egy visszavontabb Jamest is talán.

Mit gondolsz, meddig juthat a Real Madrid az idei BL-kiírásban, ha továbbjutnak ebből a párharcból?

Benedicto: Hacsak nem futnak bele a Barca/Bayern/Juve trióba, esetleg a PSG-be, akkor az elődöntő megint meglesz nekik, ott viszont már nyilván egy topcsapat lenne az ellenfél, így legkésőbb akkor eldől, mennyire jó edző Zidane – és ezen múlhat, hogy szintet tudnak-e lépni tavalyhoz képest, és elérik-e a döntőt.

Bertorelli: A Real számára kimondva-kimondatlanul is a minimum cél az, hogy bejusson a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. Ezt szerintem idén is abszolválhatják.

Ragnotti: A döntő a cél a Realnak, ez a minimum – hacsak nem harapnak majd a vártnál jobban a Farkasok, vagy nem találkoznak addig az Öreg Hölggyel…

Azzurri

scribacchino: Nem állítanám biztosan, hogy a Real a döntőig menetel, ha továbbjut. Mintha valami hiányozna még a Zidane-csapatból. A Barca-Bayern párossal szemben szerintem most még alulmaradna ez a gárda, sőt, a Juventust is erősebbnek érzem, de nehéz lenne megtippelni, mit tud Zidane kitalálni egy igazi nagyágyú ellen.

traversa: Szerintem az elődöntő meglesz, de nagyban függ attól, hogy hogy sikerül kijönniük például ebből a párharcból: itt arra gondolok, hogy szoros meccseken, szenvedve, vagy simán mennek tovább. Utóbbi esetben a döntő sem lehet messze, előbbiben viszont lehet, hogy a következő kör lesz a végállomás.

Kíváncsi vagy arra, hogy oldalunk szerkesztői miként látják az összecsapást? Az Azzurri honlapján megtalálod a válaszainkat!

Forrás: penamadridista.hu, azzurri.co.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

A Manchester City elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a Manchester City elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágójára. A keret Kapusok: Lunin, Kepa,…