Fabio Capello: Védekező edző? A Real Madridban egy középpályásom volt: Redondo.

Fabio Capello hosszabb terjedelmű interjút adott a spanyol AS újságírójának, amelyben a Real Madrid jelenlegi helyzetén túl szó esett többek között tréner korábbi személyes tapasztalatairól is a klubot illetően, illetve sok más érdekességről is.

Miért bukott meg Rafa Benítez Madridban?
Nem tudom. Ott kellett volna lennünk az öltözőben…

Úgy tűnik, a játékosok sokkal szabadabban játszanak most.
Ha nincs egyetértés az edző és a játékosok között, úgy nehéz sikereseket elérni. Benítez tapasztalt edző…

Túl védekező felfogású volt?
Elképzelhető, hogy a váltás Ancelottiról Benítezre túlságosan nagy traumát okozott.

Miért ennyire nehéz a Real Madridot irányítani?
Attól függ, ki az elnök (nevet). Ez nagyon sok dolgot befolyásol.

A problémák az edzőkre vezethetők vissza a Madridnál, vagy pedig arra a tényre, hogy 12 idény alatt 11 különböző edző trenírozta a játékosokat?
Az nagyon sok! Nem tudom… A Madrid egy nagyon bonyolult klub. Ha az elnök egyenesen az öltözőbe megy, hogy közvetlenül a játékosokkal beszéljen, akkor az edzőnek befellegzett. És a játékosok tudják ezt! Azt mondják egymásnak: “Az elnök azt kérdezte tőlem, miért történt ez…”. Aztán azt gondolják, az edző egyáltalán nem lényeges ebben a történetben.

Mi a véleménye arról, hogy a Madridnál nincs sportigazgató?
Amikor én ott voltam, mindig volt.

De most egy sincs. Ki dönt az átigazolásokról? Az edző, ugye?
Nem tudom… Normális esetben ez a helyzet. De ha az elnök választja ki a csapatot…

Fabio Capello

Felhívta Florentino Pérez, mielőtt kinevezte Zidane-t?
Dehogy (nevet). Én visszavonultam már. Florentino pedig nem szeret olyan dolgokhoz visszanyúlni, amelyek más elnöksége alatt voltak. Ő az a személy akar lenni, aki átigazolásokat hajt végre, döntéseket hoz és új koncepciókat vezet be. Nem szeret semmit, aminek köze van a múlthoz. Az a valaki szeret lenni, aki alakítja az eseményeket.

A Madrid sikeres lehet a BBC-vel?
Azt hiszem, igen. Nézzük meg, hogy a Bayern szerződtette Ancelottit. Attól függ, kik alkotják a csapatot. Nézzük meg a Barcelonát. Messi és Neymar. Aztán amikor Luis Suárez megérkezett, aki sokat segített nekik védekezésben, működött. Bár ennek ellenére még mindig vannak gondjaik hátul. Minden mérkőzésen az ellenfeleik helyzeteket alakítanak ki a kapujuk előtt.

Úgy gondolja, Zidane elég tapasztalt?
Karizmatikus személyiség, ami nagyon fontos.

Ennyi elég?
Időt kell adni neki. A játékosok hisznek benned, amíg nem csinálsz rossz dolgot. Minden nap értékelnek téged.

Silvio Berlusconi megmondta valaha, kit válasszon?
Nem, egyszer sem.

Úgy gondolja, amikor egy edző érkezik Madridba tudja, hogy van hat vagy hét játékos, akit mindenképpen játszatnia kell?
De ők elég jó játékosok, nem? Nézze, összesen egyszer lettem erre kérve.  Amikor a Madrid leszerződtette a Marcelo, Gago, Higuaín hármast. Mindhárman nagyon fiatalok voltak. Az elnök (Ramón Calderón) azt mondta nekem: “Miért nem játszatod őket?” Amire én azt feleltem: “Ne aggódj, ezek a játékosok a klub jövőjét jelenthetik.”

Fabio Capello

Idegesítette, hogy az emberek védekező felfogású edzőként tekintettek Önre?
Ez a világ legnagyobb hazugsága! Az emberek akkor kezdték ezt mondani, amikor először nyertem címet a Milannal. Minden eredményünk 1-0, 1-0, 1-0 volt… De ha az első idényemet megnézik a Madridnál, akkor mindössze egy középpályással játszottam, aki nem volt más, mint Redondo! Mellette Seedorf játszott, aki támadó középpályás volt. Víctor a szélen, Raúl a másik oldalon, Mijatovic és Suker pedig elől. Ez védekező lenne?

A második időszakában? Ott volt Emerson és Diarra!
Nem volt könnyű járatni a labdát. Nem volt meg az a minőség a keretben, de azzal főztünk, amink volt. És voltak gondjaink olyan játékosokkal, mint Ronaldo… Amikor eladtuk, a csapat megváltozott.

Öltözőbeli gond volt?
Nem tudom… De beszéltettem a játékosokkal, megpróbáltuk megnyerni az utolsó 11-12 meccset, és meg is tettük. Aztán megnyertük a ligát, mivel a játékosok elkezdtek többet mozogni és már feljebb is nyomást gyakoroltak az ellenfélre.

Mindig jól kijött a korábbi elnökkel, Lorenzo Sanzzal?
Az egyetlen gondom az volt vele, hogy játszatni akarta a fiát. Fernando egy remek srác. Tökéletesen edzett. De az apja elvárta, hogy játsszon, ez pedig nem elfogadható.

Az első vagy a második madridi csapata volt a jobb?
Az elsőben rengeteg tehetség volt és nagyon megbízható keret volt. Az férfiakból állt.

Kik voltak a vezérek?
Hierro, Raúl, Illgner… Sokan voltak. Mijatovic, Redondo, Suker. Mindannyian vezéregyéniségek voltak, elszántan győzni akartak. Vért izzadtak, keményen edzettek.

És a második csapata?
Az a szavak Madridja volt, nem a kemény munkáé. Voltak jó játékosaink, de nem volt köztük kapcsolat. Mások voltak. Klikkesedtek.

Nehéz volt Ronaldót padoztatni?
Nézze. 96 kilós volt. Megkérdeztem tőle: „Mennyit nyomtál, amikor megnyerted a világbajnokságot 2002-ben?” Azt mondta, 84 kilót. Megkérdeztem, hogy le tudna-e fogyni legalább 90-re. Nem tudott…

Fabio Capello és Ronaldo

De bátorság kellett ahhoz, hogy kihagyja.
Megpróbáltam mindenkivel tisztelettel bánni. A játékosok téged látnak minden nap, nekik is van véleményük rólad. És azt gondolják: „Mennyit érsz?” Amikor megkérdezik tőlem, hogy ki a legjobb játékos, akit valaha is edzettem, azt mondom, Ronaldo. Ronaldo csodálatos volt, messze a legjobb. Ő és Van Basten.

Kemény edzőnek gondolja magát?
Egy edző naponta 40 emberrel találkozik, akik értékelik. Minden nap! És megfelelően kell viselkednie. Az édesapám mindig azt mondta: „Csak egy szó.” Őszinte ember volt. "Tisztelet, tisztelet és tisztelet."

Cassanót is jegelte a Madridnál. Majdnem ölre is mentek, igaz?
Igen, de még Rómában, ahol egy másik kivételes emberekből álló csapatom volt, megnyertük a bajnokságot. Tisztelem a játékosaimat, azt akarom, hogy ők is tiszteljenek engem. Ez nem keménység, hanem meggyőződés.

Ön szerint merre tart a futball, a legutóbbi időszak változásai alapján?
Néhány csapat esetében azt látom, hogy hülyét csinálnak magukból, amikor olyan stílusban akarnak játszani, mint a Barcelona nem is olyan rég, miközben nincs meg hozzá a kellő minőség. A legszebb dolog a futballban jelenleg az azonnali labdaszerzés, majd a direkt játék, ahogy a Barca és a Bayern is csinálja. A Napoli és Klopp Liverpoolja is hasonlóan játszik. Ez az, amerre tartunk, ezt hozta el Luis Enrique a Barcelonába. Ahhoz, hogy így játssz, szükség van a minőségi játékosokra. Mindenki, aki forradalmasított egy új stílust, rendelkezett a pályán tanárokkal: Kovácsnak ott volt Cruyff, Neeskens, stb.; a Milanban Van Basten, Gullit, Rijkaard, Baresi, Maldini… A Barcában Xavi, Messi, Iniesta, Busquets.

Nagyon sok játékos nincs tisztában az ön csillogó játékos karrierjével. Hol kezdte a játékot?
Pierisben, ahol születtem. Egy 1000 lakossal bíró település volt, és a legkisebb hely Olaszországban, amelynek valaha Serie C csapata volt. Mi mindig fociztunk. A mindössze 1000 lélekszám ellenére Pieris három válogatott játékost és kilenc Serie A játékost adott, mi hihetetlen. Tortul, aki a nagybátyám volt, Zorzin és én mindannyian válogatottak voltunk.

Az édesapja sosem futballozott?
Ő tanár volt. A település fő profilja a mezőgazdaság és a hajógyártás volt a Falcon gyárban, amely a Föld legnagyobb hajóit gyártotta. Ott volt a hajógyár hat kilóméterre Pieristől.

Fabio Capello

Hogy kezdődött a profi pályafutása?
13 éves koromban próbajátékon voltam a SPAL Ferrara csapatánál, akik akkor a Seria A-ban szerepeltek. Szerződtettek az akadémiájukra. Ugyanabban az évben a Milan sportigazgatója felfedezett engem. De apám azt mondta: “Az én fiam a SPAL Ferrarában fog játszani.”. A Serie A-ban 17 évesen mutatkoztam be.

Milyen típusú játékos volt?
‘Reggista’, ahogy mi olaszuk mondjuk. A játék szervezője.

Támadó vagy védekező?
Valamennyivel többet foglalkoztam a széljátékkal, de egy kicsit olyan voltam mint De Rossi. Megvoltak a kvalitásaim, tudtam gólokat szerezni és keményen dolgoztam. Az én problémám a térdsérüléseim voltak.

Mi történt?
Három komoly sérülésem volt. Az első 17 éves koromban történt, egy menisckus sérülés (Térdporc-sérülés – A szerk. kieg.). Nem sokkal azelőtt Helenio Herrera arra kért menjek az Interbe játszani, de az elnök akkor azt mondta, hogy nem. Később, 20 éves koromban eladtak a Romának.

Milyen játékosok voltak ott?
Helenio Herrera vette át a csapatot és leigazolta Joaquínt, Perót, Jairt… Nagyszerű csapat volt. Megnyertük a kupát és majdnem a KEK-et is. Van egy történetem: Rómában játszottunk elődöntőt a Katowice ellen és 1-1-gyel végződött. Lengyelországban 1-0-ra vezettünk, de a 91. percben Ortiz de Mendíbil, egy spanyol játékvezető büntetőt fújt ellenünk. A szabálytalanság a büntetőterületen kívül történt. 1-1. A hosszabbítás 2-2-re végződött, a szabályok szerint az idegenbeli gól nem számított a hosszabbításban.

Mi történt ezután?
Egy újrajátszásra utaztunk Strasbourgba, amely szintén 1-1-gyel végződött. A hosszabbításban senki sem lőtt gólt. Pénzfeldobással dőlt el! Veszítettünk, három lejátszott mérkőzés után. Azután megváltoztatták a szabályokat a hosszabbításban lőtt idegenbeli gólokról…

Milyen volt Helenio Herrera?
10 évvel az összes többi edző előtt járt. Nem is igazán taktikailag, hanem a labda nélküli játékban. Ez korábban nem volt jellemző. Nagyszerű motivátor volt. Mindig azt mondta, hogy úgy eddzünk, ahogy játszunk.

Fabio Capello

Ő hogyan motiválta a játékosokat?
Reggel, a mérkőzések előtt megragadott a pólódnál fogva és azt kiáltotta: "Te vagy a legerősebb! Megeszed őket reggelire!" Az edzéseken, ha valaki megállt, vagy lazított, azt leküldte a pályáról. Mérkőzések közben nem igazán tudta, hogy mit kell csinálni. Peiró és én beszéltünk vele, hogy elmondjuk, mit tegyen (nevet).

Volt még olyan edző, aki nagy hatással volt önre?
Liedholm. Amikor problémák voltak, nagyon nyugodtan beszélt. A kezei alatt nyertem az utolsó trófeámat a Milan játékosaként. Az edzései a technikáról, a technikáról és csak a technikáról szóltak… Ancelotti ugyanezt csinálja most! Hosszú ideig játszott Liedholm irányítása alatt Rómában. Tőle tanultam, ahogy Carletto is, hogy a sok technikai edzés mindig fejleszt.

Milyen volt Peiró?
Klasszis. Nagyszerű személyiség volt. Nem lőtt túl jól, és a levegőben, fejjel sem volt a legjobb… Azonban okos volt és minden lehetséges módon gólt szerzett. Tudta, hogyan mozogjon üres területre. Látványos játékos volt.

Játszott Luis Suárez ellen?
Sokszor! Először akkor, amikor ő 30, én pedig 18 vagy 19 éves voltam. Elárulok egy titkot: korábban figyeltem, hogy mit csinál, hogy lemásolhassam azt, hogy utánozhassam. Úgy akartam játszani, ahogy ő, még el is mentem, hogy megnézzem a játékát. Világklasszis volt.

És Luis de Sol?
Az üzlet része volt, amikor a Juventushoz mentem. Landinivel, egy középtámadóval és Spinozzival érkeztem… Aztán Del Sol és Piloni jöttek a Rómából. Del Sol keményen dolgozott. Nem voltak olyan képességei, mint Suáreznek, aki Bobby Charltonnal együtt a világ legjobb középpályása volt. Del Sol egy labdaszerző volt, aki nagyon rövid passzokkal operált…

Melyik volt játékosként a legrosszabb pillanata?
Amikor Rómában már a második meniscus-sérülésemet szenvedtem el, és mindenki azt mondta, hogy vége a pályafutásomnak. Szerencsém volt, hogy Jair korábban ugyanilyen sérülést szenvedett és adott nekem egy vascipőt. Minden délután rajtam volt televíziózás közben, végül folyamatosan használtam, hogy épüljenek az izmaim. Működött. Ez és a szardíniai homokkúrák segítettek.  

Fabio Capello

A homokkúra?
Egy fürdőhelyen végezték, Trieste közelében. Ez egy híres gyógymód volt. Betakartak forró homokkal, ez pedig kiszívott minden rossz dolgot a testedből. Aztán tengervízben megfürödhettél. Tényleg működött. 1975-ben, amikor Olaszországgal Oroszország ellen játszottam, elszenvedtem a harmadik meniscus sérülésemet, igaz, akkor a másik térdemen.

Válogatott pályafutásának melyik volt a legszebb pillanata?
Az a gól, amit 1973 novemberében lőttem Angliának a Wembley-ben. Olaszország akkor győzte le először Angliát idegenben. Történelmi nap volt a hazám számára. A mérkőzést követő napon egy angol hercegnő férjhez ment, de minden bulvárlap címlapján az állt, hogy '20000 olasz pincér jött el, hogy lássa a mérkőzést.' Lenéztek minket. Azt a gólt ezeknek az embereknek ajánlottam. A történelem során először Torinóban győztük le őket, 1973 júniusában, akkor is betaláltam. Nagyszerű emlékek…

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK