Benzema nagy napjai

Ígéretként érkezett, kulcsemberré vált, felért a klub legnagyobbjai közé; szép csöndben minden várakozást maga mögé utasított – manapság pedig egyszerűen azt teszi, amit várnak tőle: szórja a gólokat, és élvezi a játékot. Karim Benzema napjaink Real Madridjának egyik legnélkülözhetetlenebb szereplője. A Marca három cikke is a franciával foglalkozott, alább ezek olvashatók.

Florentino, Benzema legnagyobb rajongója

Felszállt egy repülőre, majd Európa egyik legígéretesebb játékosának aláírásával távozott Lyonból. Ez majdnem hét éve volt, júniusban. Azóta az elnök és a játékos kapcsolata sok mindent megélt már.

Mindenesetre Florentino sokkal többet lát a franciában, mint egy játékos. Ő a kedvence, az idő pedig neki adott igazat. Akárhányszor megkérdőjelezik, a csatár világklasszis teljesítménnyel és gólokkal válaszol.

Benzema_1

Florentinónak meg kellett birkóznia Mourinho folyamatos nyomásával, ami Karim eladására irányult – akkoriban a portugál nyilvánosan macskának nevezte a játékost. Aztán ott volt az igazgatótanács, akik a Tizedik megnyerése után csatárcserét akartak. A franciát a mérkőzés vége után fütyülték, ami még benne is kétségeket ébresztett. De végül mindig a klubnál maradt, ezt a döntést pedig most már senki nem vonja kétségbe.

Bármikor is kell kemény időszakon átmennie, az elnök mellette áll. Mindenki azt gondolta, hogy Benzema már kifelé tart a klubból, de Florentino nem engedett a nyomásnak, és teljes támogatásáról biztosította a franciát. „Te, itt, velem.” A csatár világklasszis játékkal hálálta meg az elnök bizalmát. Boldog, érzi az elnök támogatását, ez pedig a teljesítményén is megmutatkozik. Átigazolási időszakok követik egymást, a klub háttércsapata folyamatosan a középcsatár poszt megerősítéséről duruzsol, de a válasz mindig ugyanaz: „Itt van nekünk Benzema.” Az elnök volt az, aki nem akarta, hogy a franciának versenyeznie kelljen Higuaínnal, ő hagyta távozni Chicharitót. Számára Benzema több, mint elég.

Benzema legjobb időszaka

Karim Benzema a legjobb időszakát éli, amióta a Real Madrid játékosa. Ezek az aranyévei, most éri el a célokat, amelyeket kitűz maga elé. 18 bajnoki góljával már csak három találatra van eddigi legjobb idényétől, amióta hét évvel ezelőtt megérkezett a spanyol fővárosba.

28 évesen még mindig úgy tűnik, mintha ez csak a kezdet lenne: egyre érettebb, tapasztaltabb, mentálisan folyamatosan erősödik és egyre jobb fizikai állapotban is van. Mindez – amellett, hogy a klubja bízik benne, ahogy az edzője is, akivel ráadásul jó viszonyt ápol, a családi háttere, ahogy beilleszkedett a madridi életbe, ahol jól érzi magát – azt eredményezte, hogy a Bernabéu az eddigi legjobb Benzemát láthatja.

Benzema_2

„Mindig azt mondták nekem, hogy egy futballista 27 évesen éri el a legjobb formát. Remélem, hogy ez nálam is így lesz.” Ez a korábbi Benzema-mondat végül beigazolódott. Tavaly, Ancelotti kezei alatt a játékos előbbre lépett. „Ő a legjobb csatár, jobbá teszi a körülötte lévőket, szükségünk van arra, hogy Bale és Cristiano mellett játsszon, mivel különleges” – mondta akkor az olasz edző.

Karim szeme előtt egyetlen cél lebeg: mindent beleadni a Bernabéuban. 2019-ig meghosszabbította a szerződését, ami 31 éves korában jár le. Biztos abban, hogy képes lesz tartani ezt a szintet.

Ebben az idényben különleges bánásmódban részesült. Külön edzésterv szerint dolgozott, amit megzavart a peres ügye. A Valbuena-tortúra során megmutatta, hogy mentálisan mennyire erős, mindenkit meglepett az öltözőben. Nem tört össze; épp ellenkezőleg, ez az egész a legjobbat hozta ki belőle.

Benzema komplettebb, mint Lewandowski

Mindig azt gondoltam, hogy Karim Benzema a világ tíz legjobb játékosa között van, még akkor is, amikor nem volt önbizalma. Most, hogy Európa egyik legtermékenyebb támadója lett, meglep, hogy mennyire kevéssé hisznek benne azok, akik Robert Lewandowskit akarják a helyére hozni – hogy mennyire kevésre tartják.

Benzema_3

Nem akarok abba a hibába esni, hogy összehasonlítom a fantasztikus lengyel támadót a franciával, mivel mindkettőjüket kedvelem. Egyszerűen mások. Véleményem szerint Benzema sokkal komplettebb játékos. Az idei szezonig azt gondoltam, hogy a kapu előtt kevésbé eredményes. Attól függetlenül, hogy jelenleg 21 meccsen 22 gólnál jár (a lengyel 27 meccs, 28 gól), Florentino Pérez aranyifjúja a társait is jobbá teszi, ami sokkal fontosabb, ha világklasszis játékosokkal vagy körülvéve, a helyzet pedig a Real Madridban és a Bayernben is ez.

Hat olyan év után, ahol sokkal inkább koncentrált arra, hogy a labdát Cristiano lábára juttassa, mint a kapuba, Benzema a Real Madrid történetének 10 legeredményesebb támadója közé lépett. Nem csalás, nem ámítás: 302 meccsen 155 gólt szerzett. Annak ellenére, hogy „nem lő elég gólt” (hmm…), a statisztikái (0.51 gól meccsenként) sokkal lenyűgözőbbek, mint néhány olyan játékosé, akiket a klub történetében nagyobbra tartottak. Furcsa lehet, de Santillana, Butragueño, Raúl vagy Morientes sem hozott olyan számokat, mint ő. Ahogyan Higuaín sem, aki jelenleg Európa legeredményesebb játékosa az idényben. A klub többi legendájának érdekében azt inkább nem is mondjuk, hogy milyen egyéb dolgokat ad a csapatnak.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK