Florentino Pérez: Itt az emberek szerelmesek Zidane-ba

A Real Madrid elnöke meg van győződve arról, hogy jól döntött, amikor Zinédine Zidane-t nevezte ki a csapat edzői posztjára. Ugyanígy meg van bizonyosodva klubjának ártatlanságáról a kiskorú játékosok igazolásának ügyében, valamint Karim Benzema jó szándékáról is a szexvideós botrány kapcsán. Egy meggyőződött ember szavai következnek.

Esteledik Madridban, de az ACS épület legfelső emeletéről – az ACS egy középítkezéseket kivitelező vállalat, melynek Florentino Pérez a vezérigazgatója – még tökéletesen megcsodálhatjuk a Real Madrid régebbi edzőközpontjának helyére felhúzott négy tornyot. A madridi elnök megszokásból Figónak, Zidane-nak, Ronaldónak és Beckhamnek nevezi őket. Emlékek négy galaktikusról, akiket még a 2000-es évek elején szerzett meg a habfehér egyesületbe. A hosszú interjú során Pérez először komornak mutatkozik, mikor szóba kerül, hogy a FIFA kizárta a klubot a következő két átigazolási időszakból néhány állítólagos, a kiskorú játékosok igazolásánál elkövetett szabálytalanság miatt. Ám Zidane nevének említésekor a komorságot széles mosoly váltja fel.

Hogyan reagált, amikor megtudta a FIFA által kiszabott büntetést?
Először meglepődtem, és azt mondtam magamban, hogy biztos valami tévedés történhetett. Az első bizonyíték erre a baklövésre akkor vált nyilvánvalóvá számunkra, amikor felfedeztük, hogy Zidane gyerekei is részét képezték néhány számon tartott ügynek, amikor mindenki tudja, hogy Zizou és családja 2001 óta Spanyolországban él.

Florentino Pérez France Football

A FIFA már egy éve nyomozott, tehát tudniuk kellett a fennálló fenyegetésről…
A nyomozás elejétől kezdve együttműködtünk a FIFA-val, minden kért dokumentumot biztosítottunk nekik, nevezetesen a Spanyol Labdarúgó-szövetség bizonylatait. Tehát egy sajnálatos tévedésről van szó, mivel minden hibásnak ítélt igazolásnál a legapróbb részletekig betartottuk a FIFA által előírt, kiskorúak védelmére vonatkozó szabályokat. Ráadásul a Real Madrid teljesen meg van győződve ennek a szabályozásnak a szükségességéről. Meg lettünk büntetve Zidane fiai miatt, és értelemszerűen ez nagy port kavart a médiában, de biztosíthatom önöket, hogy mind a negyven gyerek esetében ugyanez a helyzet.

Pontosan mivel vádolja önöket a FIFA?
Azzal, hogy feltehetően nem tartottunk be a szabályzatból három paragrafust. Azt, amelyik előírja, hogy a fiatal játékosoknak szövetségi engedéllyel kell rendelkezniük, amikor először lépnek pályára. Aztán azt, amelyik arra kötelezi a klubot, hogy továbbítsa a kiskorú játékosok személyazonosságát a Spanyol Labdarúgó-szövetségnek, valamint azt a szabályt, mely szerint a klubnak engedélyt kell kérnie a FIFA-tól, hogy bejegyezhessen fiatal külföldi focistákat. Én pedig biztosíthatom önöket arról, hogy mélyen tiszteletben tartottuk ezeket a kötelezettségeket. Nehéz elhinni, de nekünk mégis az az érzésünk, hogy a nyomozók nem olvasták el a magyarázatokat, amiket írtunk, és nem vették figyelembe a bizonyítékokat sem, amiket adtunk nekik.

Ön tehát hogyan védekezik?
Világosan elmagyarázom maguknak. Abból a 40 kiskorúból, akik miatt büntetést kaptunk, 32 pontosan ugyanabban a helyzetben van, mint Zidane gyerekei. A nyolc maradék esetből kettőt engedélyezett a FIFA kiskorúakkal foglalkozó bizottsága, másik kettőjüknek nem volt meg a már említett engedély, tehát a Real Madrid sosem jegyezte be őket, és egy percet sem játszottak a fehér mezben, a többi négy pedig 12 éves kor alatti volt, és a szabályozás szerint csak a szövetség engedélye volt szükséges. Egyébként ezeknek a legutóbbiaknak a családja már Spanyolországban élt akkor is, mielőtt a gyerekek be lettek jegyezve a klubba. A Real Madridnál mindig is védtük a gyerekek jogait, és hangsúlyozom, egyetértünk a FIFA ezen szabályaival, azért is tartjuk be őket lelkiismeretesen.

Milyen kapcsolatban állnak a FIFA-val?
A Real Madrid az egyetlen klub a világon, amely a FIFA alapítói közé tartozik, ez mindent elmond. A többiek mind országos szövetségek. Ez 1904-ben volt. Ráadásul ugyanez a FIFA nevezett ki minket a huszadik század legjobb klubjának, és nekünk van a legtöbb szurkolónk a világon. Emiatt ez a büntetés csak még fájdalmasabb. Így súlyosan sérül a Real Madridról kialakult kép. Biztosak vagyunk benne, hogy tévedésről van szó, és hogy a fellebbezésünk után visszanyerjük a becsületünket. A Real Madrid nem egy vállalat, hanem egy nonprofit szervezet, amelynek a futball és úgy általában a sport értékeinek népszerűsítése a célja. Alapítványunkon keresztül több mint 70 országban szervezünk és finanszírozunk olyan társadalmi integrációs projekteket, mely a szegénység által sújtott területeken vagy konfliktuszónákban élő gyerekek társadalomból való kiszorulása ellen küzd. Teljesen abszurd tehát, hogy a Real egy gyerekvédelemi kérdés kapcsán kerül megbüntetésre, amikor számunkra ez a téma kiemelten fontos. Jelenleg is több mint 40 ezer gyereknek segítünk különböző programjainkon keresztül, melyek száma 400-ra tehető.

Florentino Pérez France Football_2

Mit vár a FIFA-tól?
Tudjuk, hogy az intézmény most egy nehéz időszakon megy keresztül, de mi hiszünk az igazságszolgáltatásban.

Ha a 2016-os nyári és a 2017-es téli átigazolási időszakra mégsem oldják fel a tilalmat, akkor a mostani téli szezonban fog erősíteni új igazolásokkal?
Nem, és ennek semmi köze sincs ahhoz, hogy feloldják-e a büntetést vagy nem. Nem fogunk igazolni, mivel nekünk van a legjobb csapatunk. És a legjobb edzőnk (mosolyog).

Tényleg, mit érzett, amikor látta Zidane-t leülni a kispadra?
Ugyanazt, mint amikor a Real Madrid új játékosaként mutattam be 2001 júliusában. Be kell vallanom, még mindig vannak emberek, akik megállítanak az utcán, és azt mondják: „Köszönjük, elnök úr, hogy megadta nekünk azt a kiváltságot, hogy láthattuk Zidane-t játszani a Bernabéuban.” Ezt a csodálatos érzést most, 15 évvel később is átélhetem. Úgy vélem, ahogy megváltoztatta a Real Madrid történelmét játékosként, ugyanezt fogja tenni edzőként is. Mivel Zidane örök…

Mikor jött rá, hogy Zidane edző szeretne lenni?
Hogy őszinte legyek, amikor befejezte a karrierjét játékosként, egy pillanatig sem gondoltam, hogy egyszer edző válhat belőle. Még ő maga sem gondolt erre. De 2012-ben egy napon bevallotta nekem, hogy egyszer szeretne edző lenni, aki felelős a saját döntéseiért. És attól a pillanattól kezdve tudtam, hogy egy napon majd ott fog ülni az első csapat padján. Igen, hosszú képzési időre volt szüksége, hogy idáig elérjen, mivel az edző szakmája nagyban különbözik egy játékosétól, és mint az köztudott, nagyon nagy a nyomás azokon, akik a Real Madridot alkotják, különösképpen az edzőn. Itt a válasz arra, hogy miért is hívtam be őt és kérdeztem meg, hogy akarja-e a csapat gyeplőit kézben tartani, amikor a klub adminisztrációs tanácsa úgy döntött, hogy edzőt vált.

Mi volt a reakciója?
Habozás nélkül, azonnal igent mondott. Egy tiszta és határozott igent, ami megerősített abban, amit már tudtam: Zidane készen áll erre az új és izgalmas kihívásra.

Nem kételkedett a képességében?
Soha. A Real Madridnál minden nehéz, és a hatalmon kívül, amit ez a poszt ad, az edzőnek tekintélyre is szüksége van. Pont erre a fajta tekintélyre, amivel ő rendelkezik, köszönhetően annak, hogy nem szimplán egy nagy játékos volt, hanem a történelem legjobb játékosainak egyike.

Florentino Pérez France Football_3

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik Zidane, amelyek segítik abban, hogy jól végezze ezt a feladatot?
A vezető szellemisége, a példássága, valamint hogy tisztában van azzal, mit jelent a Real Madrid, és hogy milyennek kell lennie a klubnak. A klubunk az otthona, és boldog vagyok, hogy ezzel az edzői hivatástudattal tért vissza hozzánk. Zizou tudja, mekkora a nyomás a Real Madridnál, és azt is, hogy mit képvisel ez a csapat a világban. Amikor játékos volt, vele szintet léptünk minőség terén, és egyáltalán nem kételkedem benne edzőként sem. A Zidane-hatás tisztán látható, nem csak a játékosokon, akik már nem tűnnek ugyanannak, mint azelőtt, hanem a szurkolókon is. Elég elmenni a Bernabéuba, hogy meggyőződhessünk erről. Zizou igazi kapcsolatot teremtett a közönséggel, valamint a szurkolók és a játékosok között is.

Mondhatni, hogy Zidane pozíciója meginghatatlan Madridban?
Az emberek itt beleszerettek Zidane-ba. Mit jelent szerelmesnek lenni a futballban? Amikor valaki kifizeti a jegyet csak azért, hogy lássa, mit csinál Zidane a labdával. Elmenni a stadionba megnézni, hogyan irányítja a csapatot a tekintetével. Ez történt öt év alatt. Sokan párhuzamot vonnak Di Stéfanóval, mivel az előző generációk büszkén mondták: „Én még láttam Di Stéfanót játszani.” Most pedig a fiatalabb generációk örülnek, hogy azt mondhatják: „Láttam Zidane-t játszani!” Ez ritkán fordul elő a történelemben, és büszke vagyok, hogy megvalósítottam sokak álmát azzal, hogy elhoztam őt Madridba, majd kinevezhettem annak a csapatnak az edzőjévé, amely az élete.

Mint elnök, de főleg mint a Real Madrid tagja, milyennek látja Zidane első meccseit edzőként?
Zidane tudja, mit követelhet meg a játékosoktól, akik az irányítása alatt állnak. Tisztában van azzal, hogy a Real Madridnál nem elég nyerni, hanem a látványra is figyelni kell, show-t kell csinálni, jól kell focizni. És hát ki mást akarnának a szurkolók, mint a „show királyát” magát, hogy megtanítsa rá a játékosokat? Zizou a megfelelő ember a feladatra. Edző akart lenni a Real Madridnál, és az is lett.

A Real Madridnál gyorsan váltakoznak az edzők. Zizou védve van ettől a bizonytalanságtól?
Minden nehéz a Real Madridnál. Főleg az edzőknek, mert végül elhasználódnak a játékosokkal való mindennapi kapcsolatban. Itt ez így megy. Szeretném megjegyezni, hogy a híres, zsinórban megnyert első öt BEK-trófea idején (1956-1960 között) a klubnak  három különböző edzője volt (Villalonga, Carniglia és Munoz). De az is igaz, hogy egy idő után stabilitásnak kell beállnia az edzői padon, és remélem, hogy ez Zidane-nal bekövetkezik majd, ő különleges kapcsolatot tart fenn a játékosokkal. De most, amíg erre várunk, az a legsürgősebb, hogy visszakerüljünk arra a szintre, ahonnan soha nem lett volna szabad elmozdulnunk. Mint tudják, a Real Madridnál minden bonyolult… Elnöknek lenni is. (Mosolyog)

Florentino Pérez France Football_4

Kockázatos Zidane kinevezése?
Nem, nem az, mivel Zizou ismeri az edzősködés minden problémáját, ráadásul tökéletesen ismeri a klubot is, és akkora reménnyel és lelkesedéssel vágott bele az egészbe… Szerintem sok örömünk lesz még benne.

Beszéljünk egy másik franciáról, akit szintén nagyon kedvel. Miért támogatta annyira Benzemát, miután vizsgálatot indítottak ellene Mathieu Valbuena szexvideójának ügye kapcsán?
Először is, mert kivételes személyiség és nagyszerű játékos. Mióta 2009-ben magára öltötte a Real Madrid mezét, mindig példás viselkedést tanúsított. Soha nem volt problémája a klubbal, sem az edzővel, sem a csapattársaival… Hét év alatt körülbelül öt sárga lapot kaphatott a bajnokságban… Futballistaként Benzema egyfajta keveréke Ronaldónak és Zidane-nak. Mit akarnak, mit mondjak? Támogattuk és mindig is támogatni fogjuk. Az alapján, amit tudok róla, és miután beszélgettem vele, elképzelhetetlen, hogy bármi rosszat tett volna. Jó srác, és semmi kétségem afelől, hogy csak segíteni akart a barátjának, Valbuenának. Ezért nem tetszett az, hogy néhány személy nem tiszteli azt az alapvető jogot, mely minden emberi lénynek megadatik a demokratikus társadalmakban, mégpedig az ártatlanság vélelmét. Nehezen hittem el, hogy valami rossz történhet vele, és azt is, hogy esetleg nem vehet részt az Európa-bajnokságon.

És ha Benzemát elítélné a francia igazságszolgáltatás, akkor is viselhetné a Real Madrid mezét?
El sem tudom képzelni, hogy Benzemát elítéljék.

Fejezzük be a Real Madridban játszó franciák körét Varane-nal…
Zidane-nak köszönhető, hogy velünk van. Nagyon ajánlotta őt, és azt kell mondanom, örülünk, hogy a klubunkban számíthatunk a legjobb francia labdarúgókra és a legjobb edzőre. Sőt, még azt is hozzátenném, hogy szerintem Varane egy nap a Real Madrid csapatkapitánya lesz. A madridisták imádják, és nemcsak azért, mert jó játékos, hanem mert példás személyiség is.

Franciaországban sok PSG szurkoló álmodik Cristiano Ronaldóról…
Ez nem lep meg, mivel Cristiano a világ legjobb játékosa és a Real Madrid éllovasa. Érthető tehát, hogy róla álmodoznak… Ő a nagy Alfredo Di Stéfano örököse, és boldog itt nálunk, így nem fog távozni a klubtól. A világ legjobb játékosának a világ legjobb klubjában kell kiteljesednie.

Ön jól ismeri Nasser al-Khelaïfit, a párizsi klub elnökét. Szerintünk azért csak beszélgettek  Cristiano Ronaldo ügyéről, nem?
Igen, nagyon jó viszonyban állunk Nasserrel, de soha nem beszéltünk erről. Jó munkát végez a PSG-nél, mert igen nehéz egyik napról a másikra Európa egyik legjobb csapatát faragni egy klubból. A PSG-nek halmoznia kell a győztes meccseket a nagy versenyeken, de az a minőségbeli ugrás, amit most épp véghezvisz a francia futballban, látványos.

Florentino Pérez France Football_6

A fejlődés kapcsán, nem tart az angol bajnokság csapatainak óriási pénzösszegeitől, amelyekhez hozzáadódnak a tévés jogok is?
Mindenekelőtt örömmel mondhatom, hogy immár 11 éve megszakítás nélkül a Real Madrid az a klub, amelyik a világon a legtöbb bevételt produkálta (legutóbb 577 millió euró, mellyel megelőzik a Barcát, akiknek 560,8 millió). És ez korántsem könnyű, nevezetesen amiatt, amit önök is említettek, a Premier League hatalmas összegű tévés szerződései, de ne felejtsük el a világ különböző részeiről származó milliárdosokat sem, akik szintén beszálltak az európai futball világába. Mivel mi egyesület vagyunk, a státuszunk nem teszi lehetővé, hogy egy külső személy pénzeljen minket, nincsenek részvényesek. Így kötelezve vagyunk, hogy majdnem tökéletes módon igazgassuk a klubot, hogy megtartsuk a szurkolóinkat, különben nem tudnánk fenntartani ezt a vezető szerepet. A klubunkról alkotott kép tehát kulcsfontosságú. És ez az, ami miatt a FIFA büntetése annyi szenvedést okoz nekünk.

Forrás: France Football
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK