Éjszakai klubok, gyorshajtás és szembeszegülés Zidane-nal – avagy mi történt veled James?

A kolumbiai középpályás szezonja korántsem indult olyan remekül, mint azt elképzeltük, a goal.com pedig utánajárt a problémáknak mind a pályán, mind azon kívül.

Minden a Sporting Gijón ellen kezdődött, még augusztusban. James Rodríguez, az előző szezon egyik hőse csak a kispadon kezdett, a cserék között, és akkor ezt mindenki meglepőnek találta. Nos, azóta eltelt öt hónap, és a helyzet változatlan. James újra és újra a padon találja magát, pedig Benítez helyét időközben Zidane vette át a vezetőedzői poszton. Úgy tűnik, ezért tehát nem okolhatjuk a spanyol mestert.

James nyáron, a Copa América miatt később csatlakozott csak a kerethez. A madridi vezetőség arra kérte Benítezt, hogy pár nappal korábban hívja vissza, de végül maradt az előre egyeztetett időpont. Mondhatjuk, hogy már itt kezdődtek a gondok, de mi történt a következő öt hónapban?

A második meccsen, az 5-0-s Betis elleni győzelemkor viszont semmi gond nem volt vele – két fantasztikus góllal vette ki a részét a csapat győzelméből. Ezután azonban következett a válogatott kitérő, ahol összeszedett egy combsérülést. Hét hetet kellett kihagynia, októberre jósolták a visszatértét.

James Rodríguez

Végül novemberben tért vissza, a Sevilla ellen, és hiába szerzett a mérkőzés végén megint gólt, a Real elszenvedte első vereségét Rafa Benítez irányításával. A kolumbiai a hatvanharmadik percben állt be a padról, bár az edző meccs utáni nyilatkozata szerint nem is volt eléggé formában ahhoz, hogy fél órát játsszon.

Megint jött a válogatott szünet, James a Chile elleni 1-1-re végződő meccsen végigjátszotta a kilencven percet és ő lőtte csapata egyetlen gólját is. Utána egy nyilatkozatában pedig üzent a kritikusoknak, azaz Rafa Beníteznek: „Ezt azoknak, akik szerint nem vagyok formában” – mondta James a meccsre utalva.

Még egy válogatott szünet, majd jött a Clásico a Barca ellen. A megsemmisítő, 4-0-ás vereség ellen James sem tudott mit tenni, eltűnt a mezőnyben. Isco, aki a kolumbai sérülése alatt állandó kezdő volt, a Barcelona ellen természetesen frusztrált volt, amiért csak csereként állt be. Meg is lett az eredménye: Neymar felrúgásáért piros lapot kapott.

Mindeközben Benítez még mindig nem volt megelégedve: ironikus módon James súlyát kritizálta. Egy karácsony előtti vacsorán egy újságíró rá is kérdezett a kolumbiainál, hogy mi lehet a probléma, de ő csak ennyit felelt: „Nézz rám! Remekül érzem magam.”

Hogy szavainak nyomatékot adjon, Instagramra is posztolt egy képet fürdőnadrágban, ahol a nagyérdemű megcsodálhatta a kockahasát. Ez pedig egy újabb egyértelmű üzenetnek tűnt Benítez és a kritikusok felé. A spanyol edző pedig utolsó meccsén, a Valencia ellen is a padra ültette Jamest, akinek a formája még mindig nem javult a kezei alatt.

Amikor Zidane átvette a csapat irányítását, James joggal bízhatott benne, hogy újra a kezdőcsapat tagja lehet, de nem így történt. Megint Isco kapott szerepet, mindkét Zidane-győzelem alkalmával. A francia edző második meccsén, a Sporting elleni 5-1-es győzelem alkalmával pedig úgy tűnt a kolumbiainál betelt a pohár. Zidane elküldte melegíteni a félidei szünet előtt egy kicsivel, mert Gareth Bale megsérült. James vonakodva állt fel Jesé mellől a padról, és újra csalódnia kellett: a mellette ülő fiatal támadó váltotta a sérült walesit.

A spanyol televízió pedig a második félidőben is résen volt: tisztán látható volt, ahogy Zidane Jamest keresi a melegítők között, és észreveszi, hogy a középpályás még mindig a kispadon ül. Erre a francia dühösen gesztikulálva mutatja neki, hogy menjen és melegítsen.

Ez a viselkedés pedig olyan távol áll attól a Jamestől, aki mindig szerény volt, keményen dolgozott, attól, akit a 2014-es világbajnokság hőseként szerződtetett a Madrid 80 millió euróért a Monacótól, attól, aki az egyik legjobb marketingfogás volt, meghódítva a spanyoloknak a dél-amerikai kontinenst.

Az első szezonjában mindenki imádta fantasztikus teljesítményéért, és élményszámba menő góljaiért, a másodikban pedig minden megváltozott. Ez a folyamat pedig érezhető volt a kolumbiai válogatottban is: a világbajnokság hőse, akiért egy nemzet rajongott, a Copa Américán már sokkal szürkébb volt, és a formája azóta sem a régi. James Rodríguez mind klubszinten, mind a válogatottban csalódást okozott az elmúlt hónapokban.

Már az év első napja is balul sikerült: edzésre menet fülelték le a rend éber őrei gyorshajtás közben. Mindeközben éjszakai klubokban látták, és a híresztelések szerint a házassága is megromlott.

James Rodríguez_2

Daniela Ospina, David Ospina, az Arsenal kapusának testvére, és James felesége immár három hónapja Kolumbiában tartózkodik a pár lányával, Saloméval, és a Bailando con las Estrellas (Tánc a csillagokkal) című televíziós műsorban szerepel. A hölgy egyáltalán nem beszél férjéről az ott tartózkodása alatt, bár egy igencsak neves kolumbiai újságíró szerint ez csak James a Reallal kötött szigorú szerződése miatt van így.

Bárhogy is legyen, James egyedül van Madridban, éli az éjszakai életet, és még egy másik hölggyel is kapcsolatba hozták. Helga Lovekaty, egy orosz modell, bevallottan nagy csodálója a kolumbiainak. Daniela visszatérésének időpontja pedig továbbra is bizonytalan.

Figyelembe véve azt, hogy James egy egyértelműen nagy pénzügyi sikernek is számít Madridban, talán megállapíthatjuk, hogy huszonnégy éves korára óriási nyomásnak van kitéve. Úgy tűnik azonban, James még magasabbra szeretne törni – a hírek szerint olyan magas fizetést kér, ami több lenne még Sergio Ramosénál, vagy éppen Gaerth Bale-énél is. Mindez jelen pillanatban pedig nem tűnik olyan megalapozott kérésnek. Jamesnek most először a kezdőbe kéne visszaverekednie magát, és a pályán bizonyítani.

„Mindannyian egy hajóban evezünk” – jelentette ki a Sporting elleni meccs után Zidane. – „Valaki játszik, valaki nem. Most éppen Isco a kezdő, míg James a csere. Ennek ellenére minden játékosunk ugyanolyan fontos.” Ez pedig egy okos döntésnek mondható Zidane részéről, hiszen a pletykák a spanyol középpályás távozásáról szóltak az elmúlt hetekben. Isco nem mindig élvezte Benítez bizalmát, most azonban, hogy az új edző első két meccsén a kezdőbe nevezte, úgy tűnik a maradás mellett döntött. Pedig a híresztelések azt is említik, hogy a Manchester United figyelemmel követi James sorsának alakulását, és most riadókészültséget rendeltek el a kolumbiai megszerzésének ügyében. Mindez azonban újabb akadályokba ütközik, hiszen a Realt eltiltották az átigazolásoktól, így valószínűleg nem fognak egykönnyen beleegyezni a középpályás távozásába.

Mindazonáltal az aggodalom fokozódik a Madrid háza táján Jamest illetően, mind a pályán nyújtott teljesítménye, mind a magánéleti gondjai miatt. Most pedig, hogy Zidane az edző, már senki nem meri az edzőt hibáztatni.

Forrás: goal.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK